RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Антананаріву is the capital of...

Антананаріву is the capital of...

Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.

Ласкава варіація назви столиці Мадагаскару – Тана. «Фортеця тисячі воїнів» або «тисяча сіл» – трансляція перекладу колишньої французької колонії. Місто вирує, зустрічає гостей, приміряє пори року і залишається у вічному літі. Тут можна провести не один день, слухаючи акордеон, тиняючись вуличками, дивуючись, як Антананаріву гармонійно поєднує французьку колоніальну архітектуру і східноазійські риси. Розкинувшись у долині на двох пагорбах, столиця розділилася на долішню і горішню частини. Пройдемо вулицями і дізнаємось, чи потрібно забиратися в таку далечінь. Стартуємо від залізничного вокзалу – він уже не працює, але привертає увагу естета. Прогуляємося по головному Національному проспекту, зазираючи в сувенірні крамнички і милуючись барвистими будинками, а діставшись до ринку, почнемо полювання на скарби.

Розмаїття ринків

Ринок Зума – одна з головних місцевих принад просто неба – вражає неймовірним вибором їжі та речей. Він поєднує в собі кілька базарів і помітний уже здалеку завдяки білим парасолькам, під якими ховаються продавці. Тут малеча проводять майже все своє дитинство, а дорослим дивним чином удається розміщувати товари на всіх горизонтальних поверхнях: килимах, столах, підлозі. Можна блукати годинами в пошуках найкращого солом'яного капелюшка, місцевого одягу, вишитої скатертини, квітів і прянощів. Ринок Андравуагане ніби справжній музей етнокультур: представники вісімнадцяти народностей острова зібралися, щоб запропонувати покупцям численні продукти і вироби, на яких вони спеціалізуються. Привезіть друзям-музикантам валіху, мадагаскарський народний інструмент, і подаруйте частинку африканських пригод.32787599.jpgФото booking.com

Рува Амбухіманга

Палацовий ансамбль Рува Амбухіманга височіє над містом і з'єднує цілий комплекс з чотирьох палаців, які аж до XIX століття були єдиними кам'яними спорудами. Тут і усипальниця ченців, яка стала місцем зустрічі паломників з усього острова. А поруч здіймається ще один палац Андафіаварата, який повідає допитливим мандрівникам насичену подіями історію острова. У минулому він був резиденцією прем'єр-міністра, а нині на правах Національного музею зберігає колекцію картин та антикварних меблів. Відірвіться від архітектури і переведіть погляд на місто – з висоти пагорба відкривається неймовірна панорама.shutterstock_284490779.1920x1080.jpgФото tripbucket.com

Ботанічний сад Цімбазаза

Заплативши всього 3 долари або ж 9600 місцевих аріарі, ви потрапляєте в оазу в самісінькому центрі столиці. Сад розкинувся на березі штучної водойми, яка виникла ще в XIX столітті і слугувала своєрідною купіллю для солдатів. Нині озеро зачаровує туристів густою зеленню, яка його облямовує, і водоплавними птахами. Побудьте юним натуралістом і поцікавтеся, як вдається сусідити тропічним і декоративним рослинам, технічним і лікарським. Відпочиньте під величезною пальмою або ж у компанії прекрасних орхідей. Дізнайтеся, чому місцеві називають равеналу деревом мандрівників, а коріння тамбуриси використовують при будівництві житла. Природа повсякчас дивує і показує, що світ вражає ще більше, ніж ми думаємо. Про це свідчать унікальні черепахи, хамелеони і легендарні триметрові птахи епіорніси. А зустрінете лемура на своєму шляху – привітайте його; зазвичай так чинять острів'яни.

Фестивалі

Можна сказати, що малагасійці йдуть по життю із піснею. Поезія і ритми квасса-квасса супроводжують театральну ходу Хіра-гасі, де бродячі трупи змінюють одна одну. Вистави можуть відбуватися з ранку до вечора на стадіоні та на ринку. Вони присвячені праці, дружбі, любові. За допомогою флейт, барабанів, мелодій місцеві жителі розповідають про свої радощі та горе. Театр кочує всіма околицями, але найчастіше його можна застати все ж у столиці. Жовтень і листопад супроводжується джаз-фестивалем «Мададжазкар». Встигли скучити за боєм курантів? Тоді зустрічайте малагасійський Новий рік у березні з пишним бенкетом і дзвінкими веселощами. У травні місцеві відзначають фестиваль рису, що й не дивно, адже цей злак посідає тут почесне місце в раціоні, будучи основним гарніром. Червень дарує ритуал очищення, а сам літній період супроводжується одним з головних обрядів – фамадіханою, церемонією вшанування мертвих.c0c482d97773f418e17e5376dea0ccd8.jpgФото pinterest.com

Краєвиди

Околиці столиці неймовірно мальовничі: пагорби переплітаються із замками, а рисові поля з фруктовими деревами. Вулканічний масив Анкаратра дає досхочу насолодитися пішими прогулянками. Можна розгубитись, вибираючи, яке ж озеро облюбувати: Ітасі чи Кавітаху, або ж віддати перевагу Анусі – місцю, де збирається тутешня молодь, призначають побачення, де обеліск солдатам нагадує про бої із французькою армією. Мертве озеро контрастує на тлі живності, якої тут безліч – риби відмовляються водитися на глибині чотирьохсот метрів, а переплисти його ще ніхто так і не наважився, можливо, через воду таємничого чорного кольору. Рослинний світ для малагасійців – це щось більше, аніж гарні пейзажі. Дерева у них священні, населені невидимими духами і можуть мати імена – наприклад, «закоханими баобабами» охрестили пару зі сплетеними стовбурами.100p0x000000ld8xu6BD2.jpgФото trip.com

Виринувши із зеленої гущавини, повернімося в урбаністичний простір. Нас ще чекають католицький собор, мечеть, дім Національної бібліотеки, «район каналів» Антухумадініка, а найхоробріших – відвідування нетрів Андуатапенека. Тут постає зовсім інший бік міста – без електрики і водогону, зі старенькими убогими хижками. Туристи в цій місцині рідкість, а гід, який супроводжуватиме, буде вельми доречний.

Чи варто судити про всю Лемурію, як ще називають Мадагаскар, відвідавши саму тільки Тану? Малоймовірно. Чи можливо закохатися в це колоритне місто? Звісно, що так. Воно може стати як точкою повернення, так і місцем старту для знайомства з цілим островом і нових відкриттів.

Головне фото thedailybeast.com

Вам это будет интересно:
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Ашхабад is the capital of…
Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
Сан-Марино is the capital of...
Крихітна гірська держава Сан-Марино, оточена зусібіч Італією, відома не тільки завдяки своєму розміру, але й як популярне туристичне місце. Ми захоплюємося його пам’ятками і красотами не менш ніж мандрівники, але пропонуємо поглянути на однойменну столицю країни і як на місто для життя.
Канберра is the capital of...
Австралія підсвідомо залітає до наших вух разом із гучним інтро з мушлі сіднейської опери, і лише потім ми згадуємо, що столицею цієї країни є Канберра. Багато хто розглядає це місто як зупинку між Мельбурном і Сіднеєм, але Канберра вже не тільки виношує, але й перетворює у реальність план із завоювання сердець усіх австралійських туристів.
Оттава is the capital of...
Канада - не тільки дуже красива і мальовнича країна, а й ще і одна з найбільш розвинених в економічному плані держав планети. Оскільки багато тамтешніх міста на слуху, іноземці часто плутаються: яке ж місто все-таки столиця? Торонто? Ванкувер? Або, може, Монреаль? OUTLOOK знає не тільки відповідь на це питання, але і набагато більше, тому розповідає про те, чим живе Оттава, столиця Канади.
Закрыть
Outlook facebook page