RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Ашхабад is the capital of…

Ашхабад is the capital of…

Розташований у південно-західній частині сучасного Туркменістану Ашгабат і його околиці – здавна дуже важлива для Середньої Азії торгова зона, котра остаточно оформилась у місто-фортецю наприкінці XIX століття. Назва теперішньої столиці має персидське походження і означає «місто кохання».

Саме в тіні тутешніх пагорбів і передгір’їв, що відділяють Туркменіcтан від Ірану і Близького Сходу, воліли мирно жити і працювати давні туркмени. Усе XX століттяпройшло для Ашгабата і його жителів під знаком стрімкої урбанізації, оскільки невелике, протягом сторіч сільськогосподарське поселення впевнено і прямо на очах одного покоління перетворилося на сучасний індустріальний мегаполіс із майже мільйонним населенням, яким він є сьогодні.ashgabatturkmenista.jpgФото adventurous-travels.com

Але це тільки зовнішній шлях. Дивлячись на убранство столиці, її широкі проспекти й ідеальну чистоту, важко повірити, що 1948 року тут стався один із найпотужніших землетрусів в історії людства, після якого містяни були змушені практично заново відбудовувати Ашгабат. Сьогодні про цю катастрофу у високорозвиненому і зручному для життя місті ніщо не нагадує, однак місцеві жителі досі згадують про цей жах, що забрав не тільки численні архітектурні пам’ятки старовини, але й понад 100 тисяч людських життів. Відновлення своєї столиці й головного економічного центру стало для туркменів завданням національної важливості, і вони з ним блискуче впоралися.

Читайте також: Килими, мармур і пустелі – гід по Туркменістану

Нинішній Ашгабат по праву вважають одним із міст регіону, що найбільш динамічно розвиваються. Наприкінці радянської ери він повністю відновився від наслідків катастрофи, в 1990-х доволі швидко пристосувався до нових ринкових часів і сьогодні впевнено дивиться в майбутнє. Ця впевненість базується на економічному успіху: Туркменістан дуже вдало й активно розробляє і продає свої корисні копалини, вкладаючи виручку в розвиток інфраструктури й соціальні програми. Саме тому сьогоднішні ашгабатці можуть похвалитися фантастичними дорогами, низьким рівнем безробіття, сучасним транспортом, доступною освітою і медициною. Держава видає своїм громадянам кредити на 20-30 років з дуже низькими відсотками, тому містяни все більше й більше міняють свої квартири в старих радянських «хрущовках», котрі поступово зносять, на зручне і просторе сучасне житло. Цей стійкий тренд навіть породив так званий поділ на «новий» і «старий» Ашгабат залежно від району проживання. І що не може не тішити, «новий» з велосипедними доріжками, просторими і світлими переходами, комфортним транспортом і доглянутими парками наступає все активніше.ashgabat.jpgФото adventurous-travels.com

Що важливо, не тільки вигідний продаж нафти і газу сприяє економічній стійкості столиці і країни загалом. Влада розуміє, що рано чи пізно ресурси закінчаться, тому валютні надходження вкладають в сучасні підприємства, розташовані в околицях Ашгабата, зокрема в текстильні фабрики. Їхня головна продукція – килими, цей туркменський товар відомий на всю планету. Машинобудівні заводи також важливі, оскільки вони дають місту не лише тисячі робочих місць, а й сучасне гірничодобувне обладнання, котре активно використовують не тільки туркменські нафтовики, але й їхні колеги з країн Близького Сходу. Turkmenistan-Ashgabat-Photo-credit-Shutterstock-mbrand85.jpgФото adventure.com

Ще одним важливим економічним і соціальним імпульсом для держави в цілому і столиці зокрема, стало проведення у вересні
2017 року Азіади. До цІєї масштабної спортивної події вдалося створити тисячі робочих місць і побудувати багато сучасних інфраструктурних проектів, які утворили цілий Олімпійське містечко - нову пам'ятку Ашхабада. Сучасні басейни, стадіони, криті арени, корти і навіть монорельсова дорога, не тільки отримали високу оцінку від безлічі іноземних гостей, але і до цього дня приносять користь городянам. Зведення подібних архітектурно-логістичних проектів із залученням міжнародних компаній і сам факт організації такого вражаючого свята спорту, дозволили місту і його жителям залучити інвесторів і відкрити країну світу. Економічні результати Азіади, звичайно, ще складно підрахувати, адже такі проекти робляться «на майбутнє», але успішні кейси, коли за спортом йде комплексний розвиток, чи то чемпіонат Європи з футболу 2004, що показав усім «нову Португалію» або Олімпіада в Сеулі в 1988-го року, що стала локомотивом для Південної Кореї, безумовно, додають оптимізму.main_1200.jpg
Культурно-розважальний центр «Алем». Фото theatlantic.com

Не забувають сучасні ашхабадці і про ще одну важливу перевагу столиці - її географічне розташування, оскільки на транзиті можна було непогано заробляти не тільки за часів Великого шовкового шляху, але і зараз. Саме тому наразі особлива роль відводиться відкритому в 2016-му році новому аеропорту. Турецька будівельна компанія «Полімекс» зуміла на замовлення уряду Туркменістану побудувати аерокомплекс по самому високому технічному рівню, надавши йому ще й фантастичний дизайн - у вигляді сокола. Наявність відразу трьох терміналів, в тому числі і вантажного, практично чотирикілометрова злітна смуга, зручна логістика і пропускна здатність до 14-ти мільйонів пасажирів на рік, вже сьогодні перетворюють новий аеропорт в найважливіший регіональний хаб.turkmenistanuniversity.jpgУніверситет міста Ашхабад. Фото adventurous-travels.com

Як бачимо, Туркменістан і його головний мегаполіс з ідеальними магістралями, красивими повітряними воротами і сучасними послугами є важливим транзитним пунктом між Сходом і Заходом, і вони активно його використовують. Юридичну, інтелектуальну та економічну підтримку цьому надають багато фірм, міжнародні компанії, адміністративні центри, що в основному знаходяться в Ашхабаді, яких з кожним роком стає все більш популярним для туристів та інвесторів, і до цих пір залишається таємничим.CongressPalaceashgabat.jpgПалац для нарад «Maslahat köşgi». Фото adventurous-travels.com

Головне фото adventure.com

Вам это будет интересно:
Каїр is the capital of…
Курорти формату All Inclusive, піраміди і мумії – ось, либонь, і все, що спадає на думку, коли говориш про Єгипет. А тим часом це одна з найдавніших держав світу, а його столиця Каїр - не просто найбільше місто Близького Сходу й Африки з населенням у 19 мільйонів людей, це мегаполіс, котрий об’єднує в собі стародавні історичні пам’ятки і скляні хмарочоси, сміттєві звалища і дорогі магазини, незліченні багатства і кричущу бідність.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Покладання квітів з нагоди 297-го дня народження Махтумкулі Фрагі
25 травня, напередодні одночасно двох свят - Дня працівників культури та мистецтва та Дня поезії великого сина туркменського народу Махтумкулі Фрагі, у Києві за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Туркменістану відбулось покладання квітів до пам'ятника національному поету Туркменістану Махтумкулі Фрагі.
Бриджтаун is the capital of...
Помпезний міст, невеличкий місток чи проста дерев’яна кладочка завжди є символом чогось, що об’єднує. Ось і місто-міст Бриджтаун, столиця Барбадосу, яке отримало свою назву завдяки двом мостам, що пролягають через затоку Карлайл, об’єднує собою і в собі багато різноманітного, протилежного і, на перший погляд, непоєднуваного.
Ашгабат святкує 140 річчя. Цікаві факти про столицю Туркменістана
Сучасне місто Ашгабат, яке стрімко змінило свій вигляд за останні роки і в той же час зберегло свою самобутність, є гордістю його жителів і візитівкою країни. Тож з нагоди його 140-річчя ми розкажемо про основні моменти його культурної та архітектурної величі.
Килими, мармур і пустелі – гід по Туркменістану
Ця загадкова східна країна може здивувати навіть найбільш досвідченого туриста. Ми в цьому переконані і із задоволенням розповімо вам, чому. І розпочнемо з того, що туризм в сьогоднішньому Туркменістані - досить перспективна і динамічна галузь економіки.
Ісламабад is the capital of…
Попри промовисту назву Ісламабад, мабуть, найбільш світське, космополітичне та вестернізоване місто мусульманського Пакистану, котре є ще й столицею цієї держави. І хоча Ісламабад важко зарахувати до щасливчиків, оскільки важливі стратегічні дороги завжди були в стороні, йому є чим вас здивувати. Чим і як він живе - далі в OUTLOOK.
Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Туркменістану в Україні
Продовжуємо розповідати про традиції святкування Міжнародного дня NOWRUZ, який покликаний зміцнити відносини між державами і популяризувати історико-культурні традиції народів. І з цим нам допомагає Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Й.В.Тойли Атаєв.
25-річчя нейтралітету Туркменістану: Історичний вибір заради миру, безпеки та сталого розвитку
Сьогодні, 12 грудня, Туркменістан відзначає 25-річчя з моменту проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Туркменістану постійно нейтральною державою. Цей же рік в країні оголошений роком «Туркменістан - батьківщина нейтралітету».
Анкара is the capital of…
У силу різних причин, а головне, завдяки своїй туристичної популярності та розмаху Стамбул сприймається більшістю туристів (ба навіть тими, хто побував у Туреччині) столицею цієї країни, хоча насправді головним містом є Анкара. Саме про неї, таку турецьку та інтернаціональну водночас, ми і розповідаємо сьогодні.
Покладання квітів до пам’ятника туркменського поета Махтумкулі Фрагі
26 червня у Києві відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника поетові Махтумкулі Фрагі. Захід організувало Посольство Туркменістану до Дня працівників культури й мистецтва Туркменістану, за сприянням якого у 2001 році було встановлено пам’ятник поетові.
Ліма is the capital of...
Досвідчені мандрівники кажуть, що, коли багато їздити по світу, починаєш приблизно розуміти, як влаштовані мегаполіси. І якщо в Європі, Азії чи США досвіду і кмітливості для орієнтування цілком вистачає, то у південноамериканських містах про свої знання можна забути. Сьогодні ми розкажемо про одне з таких місць, Ліму – столицю Перу.
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли вручили вірчі грамоти
Протягом цієї весни відбулось декілька церемоній вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському від новопризначених послів Азербайджану, Казахстану, Китаю, Куби, Палестини, Португалії, Сербії та Туркменістану.
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
Старт конференції «Туркменістан та міжнародні організації: співпраця заради миру і розвитку»
14 січня 2020 року в Ашхабаді розпочалась Міжнародна конференція «Туркменістан і міжнародні організації: співпраця заради миру і розвитку», присвячена святкуванню в 2020-му році 25-річчя постійного нейтралітету Туркменістану під гаслом «Туркменістан - батьківщина нейтралітету».
Антананаріву is the capital of...
Острів Мадагаскар – батьківщина лемурів, головний постачальник ванілі, натхнення для мультиплікаторів і мекка для любителів яскравих вражень. З XVI століття приваблював французів та англійців, піратів і мандрівників. Багато подорожніх, котрі побували у всіх куточках світу, знаходили прихисток саме тут, на березі Індійського океану.
Сан-Марино is the capital of...
Крихітна гірська держава Сан-Марино, оточена зусібіч Італією, відома не тільки завдяки своєму розміру, але й як популярне туристичне місце. Ми захоплюємося його пам’ятками і красотами не менш ніж мандрівники, але пропонуємо поглянути на однойменну столицю країни і як на місто для життя.
У Києві відбулося урочисте святкування 28-ї річниці Незалежності Туркменістану
Тимчасово повірений Посольства Туркменістану в Україні Какаджан Сапаралієв 18 жовтня 2019 року провів урочистий прийом на честь 28-ї річниці Незалежності Туркменістану і 27-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Туркменістаном і Україною.
Ініціатива Туркменістану і підтримка ООН для збереження Аральського моря
28-го травня 2019 в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй, м.Нью-Йорк, США відбулося 85-те пленарне засідання 73-ій сесії Генеральної Ассамблеї ООН за участю повноважних представників держав-членів Організації.
Закрыть
Outlook facebook page