RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 фактів про Ліван

10 фактів про Ліван

Автор: 06.03.2021 | Ліван, 10 фактів
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.

Ліван, хоч і розкинувся територіально на посушливому Близькому Сході, та все ж може похвалитися досить м'яким кліматом, подібним до середземноморського. Саме море і гори, де часом навіть випадає сніг, роблять цю країну не тільки комфортною для життя, зі схожим на Італію або Грецію кліматом, але й туристичним конкурентом Туреччини та Кіпру. До слова, Ліван – єдина країна регіону, де немає пустелі.

Зараз про це мало хто знає, однак до громадянської війни 1975-1990-х років, наслідки якої відчуваються й донині, Ліван називали «близькосхідною Швейцарією», оскільки місцеві банки і фінансові установи були одними з найстабільніших у світі. І тільки останніми роками, з неабиякими зусиллями долаючи наслідки багаторічної кризи, держава повертає собі колишню економічну міць.Beirut_square_photocredit_shutterstock_1920x1280.jpg
Фото winemag.com

Стереотипи – тому й стереотипи, щоб їх руйнували. Будучи мусульманською державою, Ліван надзвичайно прогресивний, до того ж протягом усієї своєї історії. Саме тут уперше серед інших арабських країн було прийнято конституцію, до речі, досить демократичну. На території Лівану діє близько 100 банків і 40 університетів, а нічних клубів у Бейруті і на курортах приблизно стільки ж, скільки і в західних містах.

З упевненістю можна сказати, що найпопулярніша професія в цій країні – лікар. За статистикою, на десять чоловік населення припадає один медик, що не може не дивувати, адже в тій таки більш забезпеченій Європі, приміром, співвідношення – 1 лікар на 100 осіб.beirut.jpgФото tripadvisor.com

Ліван по праву вважається найбільш мультиконфесійною країною регіону, адже серед відносно невеликого п'ятимільйонного населення поширені всі ісламські течії. Мусульман в країні близько 60%, а християн – понад 35%.

Символ і гордість країни – місцевий кедр, зображений і на гербі, і на прапорі, і на грошах, які, до речі, називають ліванськими фунтами.12986-51.jpgФото saflax.de

Бейрут – столиця та головне місто Лівану, також є гордістю і предметом обожнювання для місцевих, як і кедр. Протягом своєї багатющої історії цей близькосхідний мегаполіс руйнувався і відбудовувався сім разів, тому самі ліванці називають його не інакше як Феніксом, який уміє буквально повстати з попелу. У наші дні Бейрут – найважливіший фінансовий і туристичний центр усього регіону, його постійно включають у всілякі топ-рейтинги міст планети.

Читайте також: Бейрут is the capital of...

Хоч у Лівані й немає пустель і клімат не такий екстремальний, як у сусідів, тутешні ґрунти все таки не дуже придатні для аграріїв. Утім, саме ліванці потрапили в Книгу рекордів Гіннеса, виростивши кілька років тому найбільшу бульбу картоплі, котра затягнула на 11 кг!

Головне фото holidayarchitects.co.uk

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
10 фактів про Бахрейн: Екзотика арабського світу
Бахрейн – це найменша арабська країна. І дуже дивно, що вона не має всесвітньої пишної слави, адже це – справжня перлина Сходу у прямому і переносному значенні сенсі. Тим більше, що її не можна віднести до плеяди типових країн для арабського світу: навіть на їхньому тлі ця держава вважається екзотичною. Що ми знаємо про Бахрейн – 10 головних фактів.
Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію
Дедалі більше туристів з усього світу відкривають для себе Малайзію, яка поєднує як незайману азійську природу, так і урбанізовані міста-мільйонники. Outlook розповідає про цікаві аспекти життя цієї держави, які обов’язково допоможуть зробити вашу подорож іще приємнішою.
Бейрут is the capital of...
Бейрут – своєрідний острівець Європи в арабському світі. Ліванську столицю називають по-різному: за великий вибір модних бутіків і насичене нічне життя – Парижем Близького Сходу, за чудові можливості для бізнесу і надійність місцевих банків – Середземноморською Швейцарією, а за непоборний дух і безліч пережитих лих – Містом-феніксом.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
10 фактів про Кубу
Залізний і харизматичний Фідель, чудовий ром і відомі сигари - мабуть, це мінімальний набір знань кожної людини на планеті в Кубі. Ми пропонуємо на ньому не зупинятися, оскільки знаменитий острів Свободи - дійсно цікава і незвичайна країна, яка заслуговує уваги. Наша добірка цікавих фактів - хороший привід познайомитися з нею ближче.
10 фактів про Бруней
Про давню історію таємничого Брунею майже нічого не відомо. Напевно, до витоків причетні іспанські, японські колонізатори і пірати, що завжди зазіхали на ці землі. Бо ж окрім пам’яті і вивозити звідси було практично нічого. Це тільки у 20-х роках минулого сторіччя уже суверенний Бруней випадково знайшов у своїх землях масштабні поклади газу і чорного нафтового золота.
10 фактів про Сербію
Балкани стають з кожним роком дедалі більш популярним туристичним напрямком. Напевно, у кожного мандрівника є свої улюблені країни регіону, але не розповісти про одну з найцікавіших держав цього півострова, Сербію, ми просто не можемо.
На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію
Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.
10 фактів про Естонію
Якщо вам не вдалося вирушити кудись улітку, не варто засмучуватись – деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь – крихітна Естонія, яка розкинулась на узбережжі Балтійського моря. Саме про неї та її жителів далі в Outlook.
Закрыть
Outlook facebook page