RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 фактів про Папуа Нову Гвінею

10 фактів про Папуа Нову Гвінею

Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.

Серед інших такою родзинкою, сповненою загадок, є мальовнича Папуа Нова Гвінея, де самих тільки живих мов приблизно 800.

Про це мало, хто знає, але Нова Гвінея і Папуа Нова Гвінея – це не синоніми. Нова Гвінея – це величезний острів, другий за величиною на планеті після Гренландії, розташований в Океанії. Західна його частина – це територія Індонезії, а от східна – незалежна семимільйонна держава Папуа Нова Гвінея, формально главою котрої вважається англійська королева, оскільки держава входить у Співдружність Націй.

Слово «папуа» перекладається з малайської мови як «кучерявий». Таку назву місцевим жителям дав один із першовідкривачів острова португальський мореплавець Менезеш. 01_coral_reef_bright_spot.jpgФото newsmobile.in

На території держави проживають близько тисячі різних племен. Саме їм ПНГ завдячує своєю настільки барвистою культурою і багатими традиціями. До самої середини двадцятого століття, поки не почалося прокладання автомобільних і залізничних шляхів, практично всі поселення жили автономно, навіть не підозрюючи про існування сусідів, тому культурні й етнічні мости налагоджуються і дотепер. Інтеграція племен у суспільне життя і створення для них соціальних ліфтів – найважливіші базиси внутрішньої політики влади.

Тамтешнє місто Туфі по праву вважається дайвінговою столицею планети, оскільки прибережні води вражають своїм багатством. Багато тисячоліть ці землі були сейсмічно дуже активними, тому, пірнаючи, дайвер опиняється серед дивовижних печер, підводних порід і схилів, що прямують у море. Ця краса дуже нагадує норвезькі фіорди, однак завдяки теплим і спокійним водам її можна годинами вивчати у безпосередній близькості за допомогою акваланга і ластів.Новогвінейські рибалки запозичили у племен чимало різних хитрощів і лайфхаків, щоб краще ловити рибу. Однак абсолютним хітом у плані ефективності лишається використання павутини як сітки, оскільки вона – один із найміцніших природних матеріалів. Papua-New-Guinea - 01.jpgФото wildfrontierstravel.com

Один із природних об’єктів Землі, котрі найбільше вивчають – на даний момент Едемський ліс у Папуа Новій Гвінеї, котрий виявили всього років тому. Невідомі досі науці види і підвиди рослин і тварин просто вражають – тутешні пальми, жаби, метелики, птахи, кенгуру – зараз ретельно досліджуються, оскільки сам ліс – справжній загублений світ, куди до вчених не ступала нога людини. Дивно, але в наш час такі місця ще можна знайти.

Незважаючи на те, що цілі частини Папуа Нової Гвінеї живуть первісно, в деяких питаннях ця країна передова. Взяти, приміром, таку сферу, як друк грошей. Гвінейці пішли шляхом сусідньої і прогресивної Австралії і відмовилися використовувати папір як основний матеріал для виробництва купюр. Уже кілька років місцеву валюту «кіну» виготовляють із спеціального пластика. zdgnzdn.jpgФото papuanewguinea.travel

З 1971 року у країні працює так званий «закон про чаклунство». Згідно з цим документом, якщо людина вважає себе зачарованою, вона може не відповідати за багато своїх вчинків. Саме через це щороку фіксується багато самосудів на «чаклунами». За даними геологічних розвідок, надра Папуа Нової Гвінеї дуже багаті різними корисними копалинами, але через складний рельєф обсяги видобування поки надто малі, щоб країна могла на цьому пристойно заробляти. У перспективі держава може стати одним із світових лідерів з видобутку золота, міді і залізної руди. А поки що найважливішою статтею доходу лишається експорт креветок.

На території острова тільки на даний момент є 18 діючих вулканів, чиї виверження час від часу спричиняють місцевим серйозні труднощі. Утім, самі гвінейці ставляться до них філософськи, вважаючи їх не більш ніж атрибутами якогось ритуалу.

Головне фото Будинок Парламенту papuanewguinea.travel

Вам это будет интересно:
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
Руанда: ну й Африка, от так Африка!
Незважаючи на трагічне минуле, не так давно жителі Руанди зняли фільм під назвою «Живе прощення», де розповіли, як живуть після страшного періоду у своїй історії. Громадянська війна не змогла зламати їх. Більше того, на сьогоднішній день Руанда за туристичними мірками наздоганяє Сінгапур. Вірите в таке? Тоді швидше читайте статтю!
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
Закрыть
Outlook facebook page