RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 фактів про Лесото

10 фактів про Лесото

Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».

Після доволі похмурої зими (температура може опускатися до мінус вісімнадцяти градусів) у вересні разом із цвітінням персикових дерев настає весна. Це найкращий час для відвідин країни. І ми підготували 10 цікавих фактів, котрі можуть надихнути на подорожі цього року.

Історія держави бере початок ще приблизно з шістнадцятого століття, тоді її територію населяли корінні жителі – представники племені басуто. На початку дев’ятнадцятого століття тут з’явилися бурські переселенці, а потім ці землі потрапили під владу англійців. Незалежність прийшла 1966 року разом з першим прапором: смуги синього, білого і зеленого кольорів символізують воду, достаток і мир. По центру прапора розташувався щит із зброєю – спис і палиця. Але в такому вигляді символіку країни вже можна побачити тільки в архівах – до святкування сорокаліття суверенітету Лесото замість щита і палиці вирішити розмістити зображення головного убору. Lesotho I.jpgФото eejentravel.com

Економічні відносини всередині держави – ще на рівні натурального обміну, особливо це стосується маленьких сіл. У кожному такому поселенні близько десяти-дванадцяти хатин. Це типові глиняні хижі із солом’яними дахами без вікон і дверей, що дивляться на південь. Комерційні точки над будиночками позначено прапорами різних кольорів: жовтий – продають пиво, червоний – м'ясо, а білий – хліб. Столиця Масеру – місто, наближене до сучасної цивілізації з готелями, житловими будинками, університетом і лікарнями. Торгівля тут відбувається на міжнародному рівні: країна відома на вест світ виробництвом мохеру, кукурудзи і пшениці.

«Обіцянка Лесото» – уславлений камінь, знайдений на одній із алмазних шахт (їх на території дві). Цей крупний улов вагою 121грам було розділено на 26 прекрасних діамантів. Ясна річ, він не єдиний: рудники, що прямують у глиб землі на сотні кілометрів і нагадують вирву, мають вагомий потенціал благородних корисних копалин. Фото a.travel-assets.com

Невербальне спілкування для місцевих жителів має не менш важливий сенс, ніж голосове. Наприклад, брати чи віддавати предмети необхідно двома руками – це свідчить про добрі наміри. Традиції і звичаї, як і інші африканські племена, басуто передає і зберігає з покоління у покоління. У публічному вияві це відображається в різноманітних фестивалях. Із тих, що на вустах – це музичний «The Morija Arts & Cultural Festival». Популярні мотиви джазу, реґґі, кварто виконують на лекулоло (вид флейти), сетоло-толо, тхомо та інших інструментах.

Європейський одяг проникає в гардероб місцевих жителів, але національний більш ніж поширений. Це ковдра з шерсті власного виробництва, накинута на плечі. Візерунки, милі серцю й оку місцевих жителів, пов’язані з природою і, як правило, нагадують качани кукурудзи. GettyImages-542084415_full.jpgФото lonelyplanet.com

Екотуризм відіграє провідну роль на території Лесото. Природа подбала про численні екскурсії, щоб відволікти погляд від будівель і доріг. Такою віддушиною будуть національні парки Bokong Nature Reserve і Ts'ehlanyane National Park, гірське водосховище Katse Dam, річка Махаленг з кам’яними ущелинами і водоспади Малетсуньян і Семонконг.

Читайте також: Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1 та Ця дика Африка… Частина 2

Відкритим серцям – сміливі кулінарні поєднання. Про раціон місцевих кажуть, що «вони можуть проковтнути все, що жується». Їстівне бачать навіть у найбільш незвичному: це печеня з крокодила, тушкований дикобраз чи запечений носоріг під пряними спеціями. Кухня Лесото – це коктейль з азійських і європейських інгредієнтів. Місцеві інтереси, колоніальна епоха та іммігранти внесли свою лепту: французи вирощують виноград, індійці відкрили карі, англійці розповіли про м’ясні рулети і пудинги. А десерт не потребує зусиль у приготуванні – це можуть бути манго, папайя, ананас чи екзотичні лічі і марула. Фото awaywithwords.com

Лесото – високогірна країна. Окремо варто згадати Драконові гори. Назву вони отримали завдяки постійно танцюючому серпанку на піку узвишшя, що нагадує клуби пару із ніздрів чудовиська. А біля підніжжя цілком можуть ховатися лісові німфи, що охороняють сон дракона. Масив несе історичну цінність у вигляді збереженого наскельного живопису давніх племен, тут відбувалися бої з колонізаторами. У цих краях можна насолоджуватися не лише спогляданням місцевих красот: до послуг туристів лоджії з келихом вина, кінні прогулянки і гра в гольф.

Країна бере участь в Олімпійських іграх з 1972 року. Місцеві спортсмени не зайняли призові місця, але участь в такому найбільшому спортивному змаганні – вже знакова подія в житті держави. Фото eyeseeafrica.net

Лесото – єдина країна в Африці, що має гірськолижний курорт. Його збудували 1929 року на висоті 300 метрів з шістьма не найскладнішими трасами. Це не найбільш вражаюче місце для любителів екстриму, але присмак екзотики воно, безумовно, дає змогу відчути. На схилах можна зустріти як місцевих жителів, так і туристів. Що привабило сюди інструкторів-студентів із Словенії і Німеччини, варто спитати в них.

Головне фото travelandleisureindia.in

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Африканські красоти. Ботсвана
Усіма своїми гранями горять алмази Ботсвани. Але крім коштовних каменів, тут є й інші скарби. Сьогодні відкриємо цю країну зовсім по-іншому.
Кабо-Верде: серфінг по вулканах
Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами у дивовижну і мальовничу африканську країну Кабо-Верде, де всюди океан, а кожен турист, хоче він того чи ні, стане любителем морепродуктів.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
Стелленбош: не лише винна столиця Африки
OUTLOOK продовжує знайомити вас із найбільш мальовничими та оригінальними містами нашої планети. Сьогодні ми розповімо про передмістя південноафриканського Кейптауна, Стелленбош, який справедливо вважають провідним центром виноробства всього континенту.
Під захистом ЮНЕСКО: тут захоплює подих
Величні і прекрасні, суперечливі і такі, що лякають ... Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО запрошує до своїх лав значущі твори культури, творіння історії або предмети, важливі з точки зору екології. Відповідно до правил ЮНЕСКО, об'єкт спадщини повинен бути шедевральним і представляти цінність для конкретної епохи, містити інформацію про унікальні традиції...
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
Закрыть
Outlook facebook page