RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1

Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1

Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…

Саме Африка пропонує досвідченому туристові те, чого не може запропонувати жоден континент світу: чистоту, первозданність і величезне різноманіття диких тварин, котрих раніше ви бачили тільки по Discovery. Так що не дивно, що саме тут, як риби після дощу, виростають все нові національні парки і заповідники, котрих зараз налічують близько 350. Кожен із них особливий і захопливий, але ми хотіли поділитися з вами най-най!

Серенгеті – найвідоміший

Національний парк Серенгеті, розташований в Танзанії, – один із найстаріших і найпопулярніших заповідників Африки. Він простирається майже на 15 тис. кв. км і вважається однією з найбільш первозданних екосистем на планеті. Саме тут можна побачити найбільш вражаюче видовище у світі природи: процес міграції мільйонів антилоп гну, сотень тисяч зебр і газелей. Недарма назва парку з мови масай перекладається як «безкінечні рівнини». Щорічна міграція на тисячу кілометрів пролягає через унікальні місця, де земля нібито зливається з лінією обрію, а світ набуває свого первозданного вигляду. Незіпсована, незаймана природа разом із жорстокими правилами природного світу повністю перевертають свідомість на 180 градусів, вимітаючи з голови все зайве і залишаючи тільки незабутнє захоплення від побаченого.7547a0259717125b150b2bd05873378e-serengeti-national-park.jpgФото lonelyplanet.com

Золоті Ворота – найбільш мальовничий

Цей унікальний заповідник легко міг би перемогти в номінації «Найкрасивіші заходи сонця Африки». Почнемо з того, що своєю поетичною назвою парк завдячує фермеру Ван Рінену, котрий зупинився тут на нічліг із дружиною далекого 1879 року. Він був зачарований краєвидом, що відкрився поглядові, коли промені вечірнього сонця забарвили схили гір Малуті в золотистий колір. Залиті світлом гори, що височіють по обидва боки долини, викликали в романтичного фермера асоціацію із золотими воротами. Особливо виділяється на тлі інших гора Брандваг, котрою тут можна милуватися практично з будь-якої точки. А біля підніжжя золотавих вечірніх вершин відкривається ще одна умиротворена картина – на свіжих блискучих луках здійснюють вечірній моціон стада антилоп. Цей парк – справді ідеальний варіант для вечірнього відвідування. Той момент, коли білі хмаринки поступово забарвлюються в рожевий колір і стають схожими на свіжі зефіри, а величні простори починають потопати у напівтемряві, наповнюючись загадковими силуетами місцевих мешканців – не передати словами.

Drakensberg Time Lapse, South Africa. from Martin Harvey on Vimeo.

Намакуа – найбільш зелений

Національний парк Намакуаленд, що простягнувся вздовж західного узбережжя ПАР, відомий насамперед своєю різноманітною флорою. Серед безкраїх просторів спекотного континенту цей африканський сад розквітає тисячею барв, оживляючи все довкола. Сезон цвітіння розтягується на період із серпня по жовтень, і в цей час у доволі великому парку стає тісно від напливу туристів, що побажали споглядати місцеву красу на власні очі. Найбільша тварина, що живе в цьому квітковому королівстві – антилопа, місцева живність тут переважно некрупна. Для відвідувачів у парку влаштовують захопливі тривалі поїздки на машинах або ж піші прогулянки 5-кілометровою стежкою. І перший, і другий варіант дають безцінну можливість зануритися у світ природи і побачити квіткове королівство у всьому його масштабі на відстані простягнутої руки.Фото greenplanet.pro

Масаи Мара – найбільш заселений

Національний заповідник Масаї Мара – сусід згаданого вище Серенгеті. Він не може конкурувати з рештою за величиною території, але за концентрацією представників тваринного світу – запросто! Тут мешкає сотня видів ссавців і майже п’ять сотень видів птахів. А мрія кожного любителя дикої природи – слони, леопарди, гієни, зебри, леви, носороги – тут взагалі зустрічаються по всій території парку. Але найулюбленіше місце мешканців заповідника – біля річки Мара. Парк має міцний взаємозв’язок із Серенгеті: із сусіднього парку у Масаї-Мара із середини літа по середину осені мігрують антилопи гну і зебри. Численні стада диких тварин, що живуть своїм життям і не звертають жодної уваги на юрби роззяв, заворожують.

Masai Mara from Shawn Landersz on Vimeo.

Сентрал-Калахарі – найбільш пустельний

Мисливський заповідник Сентрал-Калахарі розташувався посеред пустелі Калахарі і займає площу майже 53 тис. кв. км. Уявляючи собі пустелю, ми бачимо щось безжиттєве й одиноке. Але місцевість Калахарі цілком придатна для життя, а тутешня фауна багата як на рідкісних тварин, так і на вельми поширених. У різних оазах пустелі в тіні дерев тут можна побачити гордих жирафів, левів, леопардів і гієн. Є тут загадкове місце, котре жителі прозвали Примарною Долиною. Це давнє засохле русло річки пролягає на кілька кілометрів вздовж заповідника. Якщо пощастить, то тут можна побачити міраж у вигляді безкрайого озера, вода в котрому виблискує під променями спекотного сонця. Для активних відвідувачів у заповіднику влаштовують сафарі в джипах з відкритим верхом, різноманітні пішохідні екскурсії і нічні прогулянки пустелею. Усе це відбувається в супроводі професійних гідів – вихідців із місцевих племен, котрі знають місцевість як свої п’ять пальців. oryx_media_1020515057.jpg
Фото travelexp.me

Головне фото i.assetzen.net

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Закрыть
Outlook facebook page