RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію

На краю світу. 10 фактів про Нову Зеландію

Максимум, що знає пересічна людина про Нову Зеландію, це те, що вона міститься десь «поруч» з Австралією і Пітер Джексон знімав там свої екранізації Толкієна. Outlook заповнює географічні та культурні прогалини і з радістю ділиться незвичайними фактами про цю дивовижну країну.

Насправді Австралію від Нової Зеландії відділяє близько 2 тисяч кілометрів, тому країни є «сусідами» тільки на картах і глобусах. А самі жителі держав дуже не люблять, коли їх змішують, адже «оззі» (австралійці) і «ківі» (новозеландці) чітко розмежовують одне одного на національному рівні. Різниця приблизно, як між американцем і канадцем.

Нога європейця на цю землю вперше ступила тільки 1642 року, коли її відкрив голландець Абель Тасман. Освіченість і демократія в Новій Зеландії привели до того, що жінки першими у світі ще 1893 року дістали рівні із сильною статтю права і можливість голосувати.

Щоб нікого не утискати, на законодавчому рівні закріплено статус двох державних мов, англійської та маорі, стародавнього діалекту тамтешніх аборигенів. Так само на телебаченні та в соціальних установах активно використовують мову жестів, нею спілкується понад 250 тисяч жителів. Traditional-Maori.jpgФото swaindestinations.com

Попри індустріальний розвиток країни з повсюдним використанням високих технологій (автомобілів і яхт приблизно, як і людей), майже 25% території країни займають ліси. Взагалі, сказати, що в Новій Зеландії багата флора і фауна – не сказати нічого. Завдяки географічній ізоляції на островах збереглися види тварин і рослин, яких ніде більше немає. Серед унікальних – величезні комахи уета, а також птахи ківі й такахе.

За офіційними даними, грамотність населення перевищує 90%, а понад половину громадян мають вищу освіту. Навчання хоч і платне, однак вартість відчутно нижча, ніж в Австралії та США. Це приваблює іноземних студентів.

Іноді новозеландців називають фермерами. Так склалося через те, що в країні дуже розвинене вівчарство. Якщо підрахувати, то на одного жителя 4-мільйонної держави припадає десять овець. Stone Jug Farm 01 web.jpgФото colliers.co.nz

На островах прийнято стежити за здоров'ям і займатися спортом – це як національне хобі. Воно, до слова, приносить свої плоди. Нещодавно було підраховано, що за кількістю олімпійських медалей на душу населення новозеландці лідирують. Ну а регбі для них, як релігія. У цьому виді спорту «ківі» не мають собі рівних.

Якщо ви скажете місцевому жителю «надішли мені sms», він навряд чи вас зрозуміє. Річ у тім, що тут прийнято називати повідомлення не інакше як TXT (текст).

Новозеландці не вибагливі в їжі – напевно, тому за кількістю фаст-фудів на один квадратний метр їхня столиця Веллінгтон, яка в рази менша за Нью-Йорк, обганяє «Велике яблуко». Найпопулярніші ласощі – чіпси і риба у клярі. new-zealand-wellington-cable-car-254848012-Hero.jpgФото apiabroad.com

Побутує думка, що новозеландські жінки не надто привабливі. Про смаки не сперечаються, та ось тільки офіційна статистика свідчить, що ця країна єдина у світі, де у представниць слабкої статі за життя більше сексуальних партнерів, ніж у сильної: 20,3 проти 16,8. При цьому у «світової» жінки їх 7,3. Тому хто і де негарний – питання відкрите.

Серед населення дуже високий відсоток захворюваності на рак шкіри, тому в парках, торговельних центрах та інших людних місцях безкоштовно роздають сонцезахисний крем.

Головна «природна Мекка» всіх туристів – озеро Таупо, яке утворилося внаслідок виверження вулкана.

Дивно, але в цій зеленій і густонаселеній живністю країні взагалі немає змій. nz-budget-auckland.jpgФото telegraph.co.uk

Новозеландці вельми неквапливі. Якщо виникає вакансія з додатком «терміново», значить співробітника знайдуть за півроку. Ніхто нікуди не поспішає ані в роботі, ані в житті загалом. Тому тридцятирічні татусі, відпочиваючи на пляжі, на запитання: «Що поробляєш» можуть відповісти: «Ще нічого». Високий рівень життя дозволяє не поспішати.

Туристи частенько губляться, коли не бачать на будинках назв вулиць. Річ у тім, що в Новій Зеландії їх прийнято писати тільки на перехрестях. Тому, щоб дізнатися, де ти перебуваєш, доводиться іти до роздоріжжя.

Головне фото lovetaupo.com

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Країна квітучих озер і розвиненого фемінізму. Welcome to Нова Зеландія
Інший світ – завжди сонячний і зелений. Світ, де ніколи не йде сніг і, здається, не буває проблем. І такий далекий – навіть на карті. Приблизно так я уявляю собі Нову Зеландію. Моє заочне знайомство з цією країною почалося років п’ять тому. Тоді один авторитетний ЛОР безуспішно намагався вилікувати мене від алергії, яка дошкуляла щовесни.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Під Південним Хрестом. Квінстаун
Жителі Квінстауна, як і всі новозеландці, одні з перших на планеті зустрічають світанок. Тут немає дитячих домів, бездомних тварин. Люди стійкі до холоду та так, що за нуля градусів ходять у футболках. На кожного з них припадає в середньому по дев’ять овець, а у природі практично відсутні такі небезпеки, як комарі і змії.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
Закрыть
Outlook facebook page