RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  10 фактів про Естонію

10 фактів про Естонію

Автор: 14.10.2019 | Естонія, 10 фактів
Якщо вам не вдалося вирушити кудись улітку, не варто засмучуватись – деякі країни буквально розквітають саме восени. Одна з таких красунь – крихітна Естонія, яка розкинулась на узбережжі Балтійського моря. Саме про неї та її жителів далі в Outlook.

Естонія – одна з найбільш передових держав на планеті, адже вельми активно застосовує сучасні технології, особливо Інтернет. Завдяки йому сотні тисяч громадян цієї країни вже понад десять років можуть не ходити на вибори, а голосують удома. Попри весь скепсис і побоювання з приводу того, що систему можуть зламати, вона служить безвідмовно, і кількість людей, які віддають свій голос, лежачи на дивані у власній спальні, збільшується з кожними виборами.

Мало хто знає, але знамениту програму Skype, яка реально звужує нашу планету до розмірів екранів гаджетів, вигадали саме місцеві програмісти Яан Таллінн, Прійт Казесалу і Ахті Хейнла в 2003 році.

У цій країні дуже люблять співати пісні, особливо народні. Музична колекція фольклорних композицій просто вражає – їх налічується понад 130 тисяч. Це багатство ЮНЕСКО визнало шедевром усної та нематеріальної спадщини людства.

Ще один великий рекорд маленької Естонії – абонентів мобільного зв'язку тут більше, ніж самих жителів, а 99,9 відсотків території покрито GSM-мережею.

Тепер поговорімо про столицю Таллінн. Його стара частина, на думку ЮНЕСКО – найкраще збережене середньовічне місто у Європі. При цьому воно дуже сучасне і функціональне – тут поступово відмовляються від автомобілів, адже муніципальний транспорт безкоштовний для тих, хто прописаний у Таллінні. Таким чином, місцева влада стимулює людей реєструватись у столиці і платити там податки. До речі, назва столиці перекладається як «данське місто». Ще є такі варіанти, як «зимовий град» і «садиба-замок».estonia-tallinn-old-town-towers-square-panoram-view-r0.jpgФото conference-expert.eu

В Естонії прийнято дарувати парну кількість квітів.

Мелодія естонського гімну ідентична гімну сусідньої Фінляндії, а прапор своїми кольорами нагадує символ далекої Ботсвани.

Естонці вважаються родоначальниками щонайменше двох видів спорту: бігу з дружинами на руках і кіїкінгу. Якщо з першою дисципліною все зрозуміло, то другу варто пояснити. Кіїкінг – розгойдування на гойдалці з виконанням оберту на 360 градусів, простіше кажучи, «сонечка». Перемагає той, хто зробив більше кіл, утримавшись на ногах.erasmus-experience-tallinn-estonia-matthieu-75d7a38cf9f059cd15a974628e2d6785.jpgФото erasmusu.com

Таллінн та інші естонські міста дуже кінематографічні, тому тут знімали практично всі радянські фільми, де потрібно було показати «закордон» – від «Трьох мушкетерів» до «Сталкера» Андрія Тарковського.

Трохи про національну кухню. Головна страва естонського столу – молочний суп з овочами. Незвичайне поєднання, правда?

В Естонії можна зустріти людей без громадянства – найчастіше це ті, хто живе тут ще з часів СРСР, але так і не спромігся вивчити мову і переоформити всі документи. Для таких людей є спеціальні паспорти, на яких написано «alien's passport».

Автолюбителям буде корисно знати, що в Естонії, крім традиційного іспиту з водіння, обов'язково слід складати тест із зимового водіння, інакше права не видадуть.

Легендарна церква святого Олафа, яка стоїть у старій частині Таллінна – одна з найвищих культових споруд у світі й сягає 159 метрів. Відповідно до постанови міської влади, зводити об'єкти, вищі за неї, заборонено.things-to-do-in-tallinn-view-old-town.jpgФото dutchwannabe.com

Головне фото fee.org

Вам это будет интересно:
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Хаапсалу: естонський настрій
Ми знаємо Естонію як батьківщину Skype і самобутніх страв на кшталт молочного супу з овочами, ми дивуємось відсутності майбутнього часу в національній мові. А сьогодні розглянемо крихітку-країну більш предметно, заскочивши в «осиновий гай» – місто Хаапсалу, столицю Ляенеського повіту держави.
10 фактів про ПАР
Для більшості людей ПАР – це лише батьківщина великого Нельсона Мандели і країна, чиї надра буквально кишать корисними копалинами. Утім, освічена людина має знати про найбільш передову державу Африки значно більше. Надолужуйте прогаяне разом з OUTLOOK!
Прибалтика музейна
Прибалтика – гарне місце для недорогого туризму в Європі. Вона відома, крім усього, і своєю мінливою погодою. Води і вітри Балтики дають про себе знати несподіваними опадами, та це не привід сидіти в номері: довкола безліч дивовижних музеїв, а об’їхати всі три країни за кілька днів не така вже й велика проблема.
10 фактів про Лесото
Всесвіт дуже часто пропонує нам баланс, показуючи відтінки і більш насичені кольори. Яскравий приклад такої рівноваги на теренах Південно-Африканської Республіки – Королівство Лесото. Ця держава, розташована високо в горах, – єдине місце на території континенту, котре в липні-серпні відвідують завірюхи. Тому його також називають «африканською Швейцарією».
Каламая: перша лінія естонського авангарду
У тихих водах рибальських сіл вирують ідеї. Талліннська богема відродила до життя старовинний приморський квартал Каламая. У Середні віки тут селилися рибаки і човнові майстри, а зараз сюди стікаються ловці душ, що плетуть строкаті сітки студій, галерей, лавок і кафе на зелених вулицях, що біжать до моря.
10 фактів про Сальвадор
Вбиваючи у пошукових мережах слово «Сальвадор», у більшості випадків доведеться мати справу з посиланнями про великого художника Сальвадора Далі, а вже потім з державою, причому найбільш густонаселеною в Центральній Європі. Outlook хоче заповнити прогалину у глобальному павутинні своєю цікавою інформацією про цю красиву самобутню країну.
10 цікавих фактів про Олімпійські ігри в Токіо!
Вже цієї п’ятниці, 23 липня, відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор-2020 в Токіо. Вони, до речі, єдині в історії, які Олімпійський комітет був вимушений перенести і все через пандемію COVID-19. Тож пропонуємо вашій увазі добірку інших цікавих фактів про найбільш очікувану спортивну подію літа.
Хвилями часу: Історичні вітрильники Естонії
Історія Естонії зберігається не у пергаментних сувоях, а у свинцевому літописі Північного моря. Звивиста берегова лінія протяжністю три тисячі кілометрів бачила мільйони вітрильників, починаючи зі смугастих полотнищ драккарів і закінчуючи поземним польотом кліпера над хвилями за доби пари й електрики.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
10 фактів про Ісландію
Значною мірою завдяки чемпіонатові Європи з футболу, що відбувся 2016 року у Франції, весь світ зацікавився далекою і нібито холодною Ісландією, оскільки її футболісти, створивши на цьому турнірі кілька сенсацій, голосно розпіарили свою Батьківщину. Щоб не відставати від тренда, OUTLOOK вирішив поділитися найбільш цікавими фактами про реальну країну ельфів, вулканів і льодовиків.
10 фактів про Ліван
Будучи однією з найдревніших країн світу, Ліван понад 75 разів згадується в Старому Завіті, а тутешнє місто Бібл офіційно вважається найдревнішим у світі. Перші людські поселення на території Лівану датуються приблизно VI тисячоліттям до нашої ери, що вкотре доводить: саме Близький Схід – колиска людства. Сьогодні ми хотіли б розповісти про Ліван як про одну з головних перлин цієї частини світу.
10 фактів про Колумбію
У стереотипному сприйнятті середньостатистичного туриста всі країни Латинської Америки «на одне обличчя» з їхніми пляжами, футболом, іспанською мовою і політичною нестабільністю. Та насправді усі вони – по-своєму унікальні. Сьогодні до вашої уваги цікаві факти про одну з них – Колумбію.
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
10 фактів про Бахрейн: Екзотика арабського світу
Бахрейн – це найменша арабська країна. І дуже дивно, що вона не має всесвітньої пишної слави, адже це – справжня перлина Сходу у прямому і переносному значенні сенсі. Тим більше, що її не можна віднести до плеяди типових країн для арабського світу: навіть на їхньому тлі ця держава вважається екзотичною. Що ми знаємо про Бахрейн – 10 головних фактів.
Не лише тропіки та море. 10 фактів про Малайзію
Дедалі більше туристів з усього світу відкривають для себе Малайзію, яка поєднує як незайману азійську природу, так і урбанізовані міста-мільйонники. Outlook розповідає про цікаві аспекти життя цієї держави, які обов’язково допоможуть зробити вашу подорож іще приємнішою.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
10 фактів про Кубу
Залізний і харизматичний Фідель, чудовий ром і відомі сигари - мабуть, це мінімальний набір знань кожної людини на планеті в Кубі. Ми пропонуємо на ньому не зупинятися, оскільки знаменитий острів Свободи - дійсно цікава і незвичайна країна, яка заслуговує уваги. Наша добірка цікавих фактів - хороший привід познайомитися з нею ближче.
Закрыть
Outlook facebook page