RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Історія бренду: Вода «Боржомі»

Історія бренду: Вода «Боржомі»

Сьогодні ми пропонуємо вам вирушити з нами в курортну частину Грузії, в околиці красивого й затишного курортного містечка Боржомі, де вже кілька століть розливають одну з найпопулярніших і найкорисніших мінеральних вод у світі – легендарний «Боржомі».

Головний експортний продукт Грузії, що чудово допомагає не тільки тамувати спрагу, але й лікуватися від багатьох хвороб, «Боржомі» вже давно обзавівся десятками міфів, легенд і анекдотів. У цьому потоці фольклору дуже складно розібратися, де ж все-таки правда, а де – красива вигадка, тим більше, що автори більшості розповідей – грузини, знамениті на весь світ любителі красного слівця і довгих тостів із жартами-примовками. Офіційна історія боржомських джерел бере свій початок в 1830-1840-х роках, коли про їхні цілющі властивості випадково дізналися генерали, що несли службу на грузинському Кавказі. При цьому є й інша версія, згідно з якою ще кілька тисячоліть тому предки сьогоднішніх боржомців активно використовували тутешні джерела, що називається, не тільки «всередину», але й приймаючи термальні ванни для підняття загального тонусу. Почали вони це робити після того, як начебто олень, підстрелений на полюванні, впав у джерело і вискочив звідти цілий і неушкоджений і поскакав від розгублених мисливців у ліс.WRSGVFSWGV.jpgPhoto pangeatravel.ge

Саме слово «Боржомі», до речі, означає «фортечна стіна» і «війна» – дивлячись на затишне курортне містечко, закрите стінами ущелини від ворогів, розумієш, що для цієї місцевості кращої назви годі й шукати. Цей 13-тисячний населений пункт у своєму теперішньому вигляді популярний значною мірою завдяки джерелам. У середині XIX століття найкращі лікарі і біологи вирушили сюди, щоб перевірити, чим це таким лікуються офіцери і солдати. Служителі науки були вражені, адже вода, що б’є й досі на поверхню без будь-яких насосів, містить у собі мало не всі корисні елементи таблиці Менделєєва, а її чистота внаслідок фільтрації через ґрунт і підземні породи, близька до абсолютної. Відтоді за контролем якості уважно стежать, і за майже двісті років спостережень склад води не змінився ні на молекулу! Робити на джерелах бізнес відразу після позитивного вердикту лікарів і біологів вирішила держава – найближчі родичі царів займались проектом «Боржомі» до самого падіння династії Романових. Завдання було поставлено амбіційне – не лише налагодити масове виробництво мінералки, але й збудувати в цій важкодоступній ущелині курорт, що не поступається ні Карловим Варам, ні Віші.b497fe_7af0d7f7652a4db8a54e36761babc664_mv2_d_2400_1600_s_2.jpgPhoto ge-o-graphy.com

Через гори, глухі грузинські села і бурхливу річку Куру у Боржомі побудували вузькоколійку, мости, провели електрику і телеграф – і все це буквально за 20-30 років. Паралельно в 1860-1870-х активно будували розливні заводи, організовували транспортну логістику постачання води у великі міста Кавказу і далі. Що цікаво, до самого 1950 року пляшки на тутешньому скляному заводі видували вручну, а сама робота «на водах» стала неймовірно престижною, і люди десятиліттями працювали на підприємстві. Уже наприкінці XIXстоліття Боржомі став одним із найпопулярніших курортів імперії, куди їздили відпочивати і оздоровлюватися не лише заможні люди, але й царська родина – спеціально для них тут були збудовані літні резиденції і палаци, якими сьогодні водять екскурсії. Сільськогосподарський гірський регіон завдяки воді зажив активним життям: сюди приїжджали артисти, літератори і бізнесмени.borjomi-winter-2018-website-avatars-01.jpgPhoto reynoldsandreyner.com

У XXстолітті, буквально на самому його початку, «Боржомі» отримав світове визнання, оскільки хімік Мольдснгауер розробив метод, що дає змогу «подовжити» термін придатності води у пляшках: він придумав насичувати її вуглекислим газом. Завдяки цьому жителі європейських міст на виставках у німецькому Дрездені і бельгійському Спа дізналися про диво-воду із Грузії. Західні фахівці відразу ж оцінили її цілющі властивості, відзначивши, що головна «фішка» «Боржомі» полягає в тому, що, піднімаючись на поверхню з глибин від 200 до 1500 метрів, вода проходить крізь різноманітні породи, що очищають і збагачують її, а особливо – через вулканічні, що дають найважливіші мікроелементи – кальцій, магній, сірку та інші. Такий склад особливо допомагає розв’язати проблеми шлунково-кишкового тракту.

Не дивно, що і більшовики, котрі змінили Романових, цінували курорт і його води. Радянська індустріалізація, звичайно, поміняла концепцію міста – буржуазне лікарське містечко з європейськими вуличками й аристократичними настроями мало лишитися у минулому, а на його місці повинно вирости зразкове комуністичне місто-завод, тому потужності підприємства зростали, відкривались нові цехи з розливу, залучались нові спеціалісти. Усе це дало змогу збільшити обсяги експорту – в 1980-ті за кордон щороку відправляли понад 400 мільйонів пляшок! Що цікаво, попит був і у «ворожих» західних країнах і навіть у США, котрі платили за воду валютою.Фото bigpicture.ru

Незважаючи на такий серйозний розмах споживання, згідно з недавніми оцінками науковців, запасів цілющої води у Боржомі вистачить ще на кілька століть напевно. Сьогодні ця вода, як і раніше, популярна, і після падіння виробництва у кризові 1990-ті обсяги експорту починають наближатися до радянських. Для Грузії це не просто «хлібне» підприємство, але й символ, національна гордість, тому на заводі встановлено найсучасніше обладнання, а працювати тут все ще великий привілей. Навколо цехів розбито прекрасний парк мінеральних вод, по якому дуже приємно гуляти, і, що цікаво, там же можна скуштувати і воду, яка б’є з-під землі. Її смак і запах відрізняються від бутильованої, оскільки в цехах її трохи очищають і насичують природнимCO2, що дає змогу довше зберігати. Та як би там не було, це вже справа смаку: місцеві, приміром, люблять пити саме «із землі», тому знайте, що поганого «Боржомі» просто не буває!

Цікаві факти про бренд:

Вода «Боржомі» на сьогоднішній день офіційно представлена в 41 країні світу.

Температура води у момент виходу на поверхню – 37-38 градусів.

Загальна протяжність трубопроводу «джерело – цехи заводу» – 25 кілометрів.

В околицях міста розроблено 22 свердловини для видобутку води, при цьому тільки 9 із них експлуатуються, решта – резервні.

Головне фото capitalbrew.co.za

Вам это будет интересно:
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Історія бренду: Швейцарський ніж
Напевно, у світі не знайти чоловіка, в котрого не було б швейцарського ножа чи його подоби. І нехай ідея кишенькового ножа з’явилася зовсім не у Швейцарії, світову славу він здобув саме завдяки швейцарцеві Карлу Ельзенеру, і тепер нерозривно асоціюється з його батьківщиною і бездоганною швейцарською якістю.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Тбілісі is the capital of ...
Кожне місто у світі має власне впізнаване обличчя, котре закарбовується у пам’яті мандрівників. Обличчя Тбілісі з часом дорослішає і кращає, набуває благородних європейських рис, при цьому не втрачаючи колоритних чортиків в очах…
Листівки з Тбілісі
Місто, що не залишає байдужим - Тбілісі у об‘єктиві талановитого фотографа Павла Хоменського на сторінках видання theoutlook.com.ua. Переглядаючи світлини, ви здійснете оглядову екскурсію однією з наймальовничіших столиць світу.
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Сатаплія: мед для динозаврів
Грузія останніми роками справедливо стала вельми популярною туристичною точкою на карті світу. Напевно, кожен знайде в цій гірській і гордій країні щось своє: чудову природу, смачну їжу, вірних і душевних друзів та багато-багато іншого. OUTLOOK намагається якомога частіше бувати там і ділитися з вами всілякими цікавинками. Сьогодні ми розповімо про дивовижний заповідник «Сатаплія».
Архітектура чи мистецтво: Нові грузинські будівлі
Грузія, що трохи більш як десять років тому стала на шлях серйозних перетворень і домоглася відчутних успіхів, помітно змінилася не лише внутрішньо, але й зовні. Архітектори з різних країн світу попрацювали тут на совість і створили по всій її території безліч важливих і унікальних об’єктів, що втілюють зміни, які відбулися. Саме про нову грузинську архітектуру ми сьогодні і розповімо.
Гендиректорка OUTLOOK Дарія Карякіна про роль громадських ініціатив в сфері культурної дипломатії
18 листопада Генеральна директорка проекту OUTLOOK, громадська діячка Дарія Карякіна взяла участь у якості експертки у транскордонному проекті «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі Україна – Грузія».
Історія бренду: Veuve Clicquot
Сучасні гурмани напевно погребували б пити шампанське початку XIX століття: елегантну золотисто-солом'яну сорочку вина приховувала каламутна пелена дріжджів, які вносять до купажу для отримання вуглекислого газу, а чудову гру фруктових і ванільних півтонів заглушали грубі сторонні присмаки. Такий продукт не міг задовольнити витончених смаків публіки і, як наслідок...
Гетто світу: вірменська душа в серці Тбілісі
OUTLOOK пропонує вам прогулятися по одному з найстаріших районів Тбілісі – Авлабарі, який спрадавна вважається вірменським. Ці вулички, церкви і старовинні будинки розкажуть про стосунки двох кавказьких народів значно більше, ніж підручники з історії або документальні фільми.
Листівки з Батумі
Молодий український письменник Павло Хоменский побував в місті, що втопає в зелені і блищить яскравими вогням - Батумі, яке самі місцеві жителі називають містом любові. Тут пальми, кипариси, магнолії, олеандри, бамбук, лавр, апельсинові дерева, туя і самшит пахнуть на кожному кроці і так і кличуть поспостерігати за романтичною картиною відплиття кораблів з гаваней. І сьогодні автор ділиться з вами своїми листівками з цього дивного міста, пронизаного шумом моря і смаком ароматного вина.
Історія бренду: Балет Сухішвілі: підкорені вершини маленької грузинської мрії
Колись безмежно відданий танцю Іліко заповів своїм нащадкам з робити все, щоб ім’я його роду не зійшло з афіш ніколи. Через 70 років мільйони людей у сотнях країн розкуповують квитки, де, хоч і різними мовами, але легко читається прізвище Сухішвілі.
Історія бренду: Мазераті
Автомобілі марки Мазераті – це не просто швидкість і надійність, це ще й неймовірне почуття стилю, котрим не можуть похвалитися багато інших відомих брендів, адже саме італійці розуміються не лише на технологіях, а й на дизайні. Коли і як вони почали створювати ці шедеври на колесах, з якими труднощами й успіхами мали справу – читайте далі в OUTLOOK..
Закрыть
Outlook facebook page