RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ісландія очима Софії Андрущенко

Ісландія очима Софії Андрущенко

Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…

Мене звати Софія, і в моєму житті багато подорожей. Ми з чоловіком живемо в крихітній острівній державі Мальта (розміри острова 25км/15км), і нам тут частенько «не вистачає місця», тобто простору для подорожей. Іноді хочеться змінити обстановку і виїхати в інше місто: на Мальті це зробити неможливо. Тут одне місто плавно перетікає в інше, і ти цього не помічаєш. За один день можна об’їхати весь острів, відвідавши його пам’ятки. Тому ми багато часу приділяємо мандрівкам в інші країни, де «є де розвернутися».

Про Ісландію я мріяла давно, але щоразу мені здавалося, що це мрія з розряду нереальних. Мінлива погода (у серпні легко може випасти сніг), високі ціни на все (реально на все!), не зовсім туристична країна (тут скоріше дикий туризм) – всі ці чинники віддаляли мрію від мене.

І ось у нас з’явився тиждень для відпустки наприкінці квітня – на початку травня, і ми почали обдумувати варіанти відпочинку. Ідея полетіти в Ісландію народилася дуже швидко. Мої батьки теж захотіли приєднатися, оскільки на чотирьох і машину орендувати дешевше, і просто веселіше. І ось ми, чотири особи, які давно мріяли про Ісландію, готові до пригод, наважилися вирушити у подорож країною-мрією.

9.jpeg

Плануванням поїздки я займалася сама, спираючись на численні статті з Інтернету про подорожі Ісландією і на власний досвід (нашими з чоловіком подорожами завжди займаюсь я). Спочатку нам потрібно було визначити, який вид відпочинку ми хочемо:

1) 8 днів жити в одному готелі, купуючи екскурсії на місці і виїжджаючи з туристичною групою;

2) Орендувати машину на 8 днів і спробувати об’їхати весь острів, захопивши і переглянувши всі частини Ісландії.

Ми обрали другий варіант, оскільки жага пригод нам не чужа.

У підсумку моя папка на комп’ютері «Ісландія 2019» мала наступні пункти:

1) квитки; 2) проживання; 3) транспорт; 4)харчування; 5) локації «must visit»; 6) екскурсії; 7) корисні сайти.

Почнемо з першого пункту.

Квитки

Квитки я шукала на сайті Skyscanner. Прямих перельотів немає, а варіанти стиковок, які видавав пошуковик, нас не влаштовували: вони були або дуже дорогі, або із самостійними пересадками в Лондоні, що теж не підходило через відсутність британських віз. Тому ми шукали європейські країни, котрі мають прямі і недорогі перельоти в Рейк’явік. Ними виявилися країни Скандинавії. Оскільки пересадки між перельотами продумували самі, ми вирішили полетіти через Копенгаген (в Данії ми ще не були) і затриматися там на добу, щоб подивитися це казкове місто. Квитки з Рейк’явіка на Мальту ми взяли з 20-годинним перебуванням перед пересадкою в Ризі, що дало можливість погуляти містом і оглянути пам’ятки.

У підсумку завдяки тому, що стиковки між перельотами продумали й організували самі, на квитках ми заощадили близько 500 євро і встигли побувати ще в двох нових для нас країнах.

5d42f9ea68d3f.jpeg

Проживання

Тут все просто: ми скористалися сайтом Booking. Варіанти житла в Ісландії є різні. Варто знати, що на території всієї країни немає п’ятизіркових готелів. Якщо ви хочете шикарний люксовий відпочинок, тоді вам не сюди. В Ісландії готелі і двозіркові, і чотирьохзіркові будуть однаково хорошого рівня: чистота, тепло, краєвид із вікна гарантовано всюди. Що раніше ви будете бронювати житло, то більше шанс жити в хорошому готелі/квартирі/хостелі за прийнятні гроші. Але є зворотна сторона медалі з раннім бронюванням – це непередбачуваність погоди. В Ісландії на 100% нічого не можна спланувати, тим більше, якщо ви захочете, як і ми, об’їхати весь острів цілком.

Ситуації на дорогах і погода змінюються щохвилинно, тому ось вам лайфхак: обирайте житло з гнучкими умовами, бажано з можливістю скасування бронювання за добу. Нас дана опція виручила кілька разів за час відпочинку.

Ще один момент, про який слід пам’ятати, – це сезонне коливання цін. Нам номер в готелі на двох на добу коштував у середньому 100 євро: ми були в низький сезон. Але, починаючи з червня по вересень, ви таких цін не зустрінете ніде. Усе в 2,5-3 рази дорожче. І це незалежно від того, чи бронюєте ви житло заздалегідь, чи безпосередньо перед самою поїздкою – ціни будуть високі у будь-якому випадку.

Транспорт

Як на мене, в Ісландії без машини не обійтися. Ми скористалися послугами Goldcar і лишилися задоволені. Машина – це те, на чому точно не можна економити під час подорожі Ісландією. Поясню чому:

1. Дороги в Ісландії різні. Головна кільцева траса №1 досить зручна, і, якщо ви плануєте не з’їжджати з неї, то вам достатньо буде взяти невелику легкову машину. Але тоді багато цікавих місць буде втрачено. Однозначно: коли їдеш подорожувати, хочеться подивитися по максимуму – в цьому випадку без надійного позашляховика/кросовера не обійтися. Ми зупинили свій вибір на новенькому Suzuki Vitara 4*4.

2. Страховка на машину дуже важлива, як і сама машина. Усі рекомендують, і я приєднуюся, обирати «повне покриття». Хороша асфальтована дорога далеко не всюди, тому краще підстрахуватися заздалегідь. Плюс до всього, об’їжджаючи острів, на своєму шляху ви зустрінете і засніжені траси, і дороги з гравієм, і просто важкопрохідні місця – краще бути готовими до всього і не економити на транспорті.

5d42f9fa5c9cd.jpegНа фото Blue Lagoon

Харчування

Харчування в Ісландії можна описати одним словом – дорого)))

Дорого все, починаючи від хліба, закінчуючи м’ясом. Ми харчувалися самі, купуючи продукти в супермаркетах Kronan чи Bonus – це найбільш доступні магазини в Ісландії. Лише раз ми були в кафе. Ціни в закладах починаються від 15-20 євро за страву (це найбільш бюджетні кафе) і до просто неймовірних сум – 100 євро і вище. Алкоголь можна придбати тільки в національному магазині алкогольних напоїв Vinbudin. Це дуже цікава особливість Ісландії, оскільки крім цього магазину ви більше ніде не знайдете алкоголь, хіба що в ресторанах, але й ціни там будуть інші. Прайс-лист на спиртне теж «ісландський»: пляшка вина від 15-20 євро, а що поміцніше – від 30 євро.

Але слід віддати належне якості їжі і напоїв: смачно все, ні з чим не прогадаєте. До речі, маленький лайфхак: зекономити гроші вам допоможе вода з-під крану: вона там всюди питна і нічим не відрізняється від бутильованої із супермаркету.

5d42f9f511db0.jpeg

Локації "must visit"

Ісландія – це одна велика пам’ятка. Дуже багато є джерел в Інтернеті, а саме карт Ісландії з відзначеними пам’ятками, котрі радять подивитися. І справді варто відвідати по можливості все, але ми мали тільки 8 днів. Мій особистий ТОП-10 в Ісландії:

Þingvellir – долина поблизу півострова Рейк’янес і національний парк, внесений у список ЮНЕСКО.

Gljúfrabúi – красивий водоспад, сусід водоспаду Seljalandsfoss, але туристів тут менше, оскільки його з траси не видно, і він розташований в ущелині.

Seljalandsfoss – дуже потужний і незвичний водоспад. Він розташований поблизу міста Скогар, і ви його точно не пропустите, проїжджаючи кільцевою трасою №1. Водоспад не дуже великий, близько 60 метрів заввишки. Вода падає прямо у прірву, утворюючи непрохідну стіну із струменів. Його головна особливість у тому, що великий виступ позаду водоспаду дає змогу вільно пересуватися за ним, спостерігаючи тим самим за Seljalandsfoss з усіх боків. Це цілком безпечно і дуже видовищно. Це був найбільш незвичайний водоспад із усіх, які я бачила!

Secret Lagoon – лагуна з термальною водою, на території якої є маленький гейзер.

Hofskirkja – торф’яна церква.

5d42f9ee41faa.jpeg

Крижана лагуна Jökulsárlón Iceberg Lagoon – тут ми вперше побачили айсберги. Дуже колоритна місцина, ні на що не схожа. Крижана лагуна Jökulsárlón належить найбільшому льодовику Європи – Ватнайокудль. Вона утворилася з води льодовика і з кожним роком збільшується (наслідки глобального потепління). Саме в цьому місці ми вперше побачили тюленів. Тут можна взяти екскурсію по лагуні. Вона буває двох видів: 1) поїздка, що триває близько 35 хвилин; човен-амфібія близько до айсбергів не підпливає, оскільки габарити не дають змоги; ціна близько 60 євро; 2) екскурсія не невеликих гумових човнах-зодіаках, що триває близько години, причому 30 хвилин відведено не інструктаж з техніки безпеки; є можливість розглянути айсберги поблизу; ціна близько 100 євро. Ми, на жаль, на жодну з цих екскурсій не потрапили, оскільки був сильний дощ, під час якого буквально за пару секунд промокаєш наскрізь. Але не описати словами ту красу, котру ми побачили. У темних водах озера – небесно-блакитного кольору айсберги. Навіть сильний дощ анітрохи не зіпсував враження від цього дивовижного місця!

Пляж Reynisdrangar чи Black Beach – неймовірне місце сили! Океан, чорний вулканічний пісок і скелі, котрі називають «язики троля» – це все не може лишити байдужим. Не менш дивовижні і видовищні кекури утворилися у водах Атлантичного океану і розташовані поблизу пляжу. За легендою, дуже давно два троля намагалися витягнути на берег трищогловий корабель, котрий сів на мілину поблизу цих місць. Але, коли денний світ прорізався крізь хмари, тролі перетворилися на кам’яні кекури, котрі на віки стали жителями цих місць!

5d42f9f44863d.jpeg

Gullfoss – «золотий водоспад» заввишки 32 метри на річці Хвітау. Перший водоспад, котрий ми відвідали. Емоції не передати! Міць і сила захоплюють з перших секунд побаченого.

Strokkur – гейзер в геотермічному районі біля річки Хвітау. Він вивергається що 4-6 хвилин. Дивовижне природне явище! Гейзер здіймає фонтаном стовп киплячої води на висоту 22 метри, через кілька секунд вода стихає, і гейзер перетворюється на спокійне озеро з паром над ним. Тут відбулося наше перше знайомство з гейзером – незвичайне явище і точно «must visit» (головне фото).

Водоспад Dettifoss вважають найпотужнішим у Європі, а також це водоспад з найбільшою в Європі витратою води. Коли ми там були, нам дуже пощастило з погодою: був ясний, сонячний день, і над всім водоспадом виднілася яскрава веселка, котра додавала ще більше магії цьому диву природи. Коли стоїш там, почуваєшся маленькою часткою великої і дивовижної планети Земля. Водоспад настільки великий і потужний, що не видно, куди він падає і як. Ви тільки уявіть: він лише на 9 метрів нижчий за Ніагарський водоспад! Масштаб заворожує!

Насправді місць «must visit» набагато більше. І повірте, кожне місце казкової Ісландії дивує.5d42f9f0922f0.jpeg

Екскурсії

Ми були на двох екскурсіях «Blue Lagoon» і екскурсія «Зі спостерігання за китами».

«Blue Lagoon» – це візитівка Ісландії. Колір води молочно-блакитний, що само по собі доволі незвично. Вода в лагуні чиста і містить жодної хімії – тільки природні мінерали, дуже корисні для шкіри. До речі, води Голубої лагуни лікують псоріаз. Я закохалася в це місце, цей контраст кольору води і лавових полів чорного кольору змусить божеволіти кожного. Це місце популярне у всьому світі, тому потрапити не так просто, потрібно бронювати квитки заздалегідь. Ціни на цей СПА-рай від 50 євро до 300 євро з людини, залежно від пакету відпочинку, котрий ви оберете. Але це точно варто цих грошей!

Спостерігати за китами ми поїхали в місто Хусавік, розташоване на півночі Ісландії неподалік від Акюрейрі. Це, либонь, найкраще місце, щоб побачити китів. Екскурсія коштувала 70 євро з людини і тривала 3 години. Ми вийшли на шхуні у відкритий океан, було холодно, але дуже красиво. І ось ми побачили китів. І не одного! Це була фантастична пригода, оскільки параметри цих ссавців розміром з наш човен. Іноді було страшно уявити, що буде, якщо тварина підпливе до нас зовсім близько і ударить своїм хвостом – судно точно накрило б хвилею! Мені здається, без цієї екскурсії буде важко відчути Ісландію вповні.5d42f9f37af72.jpegНа фото водоспад Seljalandsfoss

Корисні сайти

Моя добірка сайтів, котрі напевно знадобляться у подорожі Ісландією:

1. Road.is – актуальна інформація про стан доріг у країні: які дороги відкриті, які закриті. Дуже корисний ресурс, оскільки погода дуже мінлива, і незалежно від сезону можуть бути і снігопад, і дощ, і туман, і виверження вулканів. Даний сайт дає змогу контролювати подорож і розуміти, куди можеш поїхати, а куди точно проїзд закрито.

2. Vedur.is – цей сайт показує реальний прогноз погоди в Ісландії по всіх областях. Також тут можна простежити імовірність північного сяйва.

3. Vislandii.ru – карта пам’яток Ісландії. Завдяки їй можна скласти маршрут подорожі і позначити ті місця, котрі хочеш відвідати.

Якби мене попросили описати Ісландію трьома словами, я б відповіла: «Всесвіт, котрий поруч». Тому що це справді нібито інший всесвіт зі своєю унікальною і різноманітною флорою і фауною.

5d42f9ec55719.jpeg

Якби мене спитали, для кого ця країна, я б відповіла: «Вік людини не має значення, ця країна для того, кого важко здивувати!» Адже після Ісландії ви будете підкорені і вражені наповал її пейзажами, її дивовижною природою.

Моя порада: сюди краще їхати досвідченим мандрівникам. Тому що, коли почнете свою першу подорож з Ісландії, вийде, нібито ви спочатку скуштували найкраще вино у світі, а потім все життя п’єте вино гірше.

Ви все будете порівнювати з унікальною і ні на що не схожою Ісландією, і це заважатиме вам насолоджуватися красотами інших країн. Ісландія не залишить байдужим нікого. У перші три дні нашої подорожі ми четверо у захваті від побаченого просто втрачали дар мови! Це така краса, в котру з першого погляду важко повірити. Ісландія для мене назавжди залишиться особливою! Найцікавіше, що йшов би сніг чи дощ, був туман чи сильний вітер – нам було геть байдуже, ми не помічали цих погодних умов. Коли ти бачиш, що створила природа, і відчуваєш цю енергетику Всесвіту, ти нібито потрапляєш на новий рівень буття, коли тебе охоплює нескінченна любов до всього живого у цьому світі! Ми однозначно сюди повернемося навіть для того, щоб у собі відкривати і відчувати всесвітню любов!

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Коста-Рика: причини щастя
У пошуках ідеального пункту призначення можна користатися різними критеріями. Керуючись бажанням пізнати, як живуть люди, що випромінюють світло від насолоди, вирушайте в Коста-Рику. Ця країна – лідер за показником Всесвітнього індексу щастя (The Happy Planet Index).
Ми там були: Прага
Прага… Вона, романтична і декадансна, сумна і весела, піднесена і духовна, відбивається у помахах крил відгодованих чайок на Карловому мосту, в дзеркальних калюжах Влтави… Такої думки креативний копірайтер Маша Гольдман, котра якось провела там кілька днів.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Незбагненний Нан-Мадол: місто над безоднею
Краще за незаселений острів може бути тільки покинутий штучний архіпелаг зі слідами зниклих цивілізацій! Мирний плескіт весел, що бентежать блакитні сни Тихого океану, утихомирює барабанний дріб екстазу у скронях, готуючи волю і розум до побачення з головною загадкою Мікронезії. Нан-Мадол пустує не одну сотню років...
Закрыть
Outlook facebook page