RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми там були: Прага

Ми там були: Прага

Прага… Вона, романтична і декадансна, сумна і весела, піднесена і духовна, відбивається у помахах крил відгодованих чайок на Карловому мосту, в дзеркальних калюжах Влтави… Такої думки креативний копірайтер Маша Гольдман, котра якось провела там кілька днів.

Моя особиста Прага

У Празі мені довелося побувати тільки на різдвяні свята. Тому перше, що запам’яталося – це глінтвейн. Продавали його буквально на кожному кроці, і він був дуже смачний. Ось що справді допомагає справитися з холодом під час тривалих екскурсій!

Ще один символ міста для мене – це чайки на Карловому мосту. Їх там дуже багато. Вони нахабні, товсті і красиві.

У Празі особливий дух.Темна, прекрасна, готична і містична… Безліч каменю, суцільна бруківка, вузенькі вулички, сіро-коричнево-зелені будівлі. Її дух я б назвала містичною красою.stare-mesto-prague-czech-p.jpgФото telegraph.co.uk

Хоча знаю, що не побачила іншу – веселу і розгульну сторону чеської столиці, адже Прага – це не тільки стильна архітектура, але ще й одне з найбільш яскравих тусовочних міст. Багато людей з усієї Європи їдуть туди відриватися у барах і на дискотеках. Я його побачила лише зі спокійного і чарівного боку.

Знайомство з містом

По Празі я пересувалася пішки. Моє знайомство з містом розпочалося з базової екскурсії по головних визнаних пам’ятках. Передусім я подивилася Старе місто, котре називається Вишеград. Це дуже красиве місце – замки, руїни і кладовище. А ще звідти відкривається чудовий краєвид іншої половини Праги – місце для неймовірних фото.

Тут на височині – колишня резиденція королів. Просто вражаючі ворота при вході у Вишеград у стародавню фортецю й історичну частину Праги. Їхню красу навіть складно описати. Усе вражає своєю масштабністю в цій частині міста.prague-at-sunset-main.jpg
Фото independent.co.uk

Але найбільше враження на мене справило Вишеградське кладовище при церкві Св. Петра і Павла. Це готичне місце з вражаючими скульптурами і фігурами, де поховані всі найбільш знамениті чехи, представники аристократичних родин, монарші особи. Скульптури, ангели із мармуру, Діва Марія, Ісус Христос – це і цвинтар, і справжній музей. Як би дивно це не звучало, тут я відчула справжню естетичну насолоду, тому що це місце неймовірно красиве. Звісно, всі готичні старі поховання відрізняються від сучасних і тим більше від наших, але в цьому знову ж таки є особлива містична краса. Тут все продумано з художньої точки зору: над надгробками працювали найкращі скульптори того часу – а це XIX століття. Мистецтвознавці навіть називають його об’єкти галереєю. Це, безумовно, не розвага, але одна із найяскравіших пам’яток Праги.

Далі, звичайно, центр міста – це Старомістська площа і Карлів міст.

Старомістська площа з астрологічним годинником – його важко описати, але неодмінно слід побачити. Щогодини з ним відбувається певне дійство. Цей годинник відкривається, «виходять» 12 фігур апостолів, усе супроводжується дуже особливими передзвонами.czech-republic-prague-clock-223449727.jpg
Фото apiabroad.com

Карлів міст дуже красивий. Він додає особливі штрихи в неповторний дух міста. Уздовж моста – різноманітні скульптури: 30 статуй і скульптурних груп святих. Біля деяких із них люди збираються в цілі черги. Адже якщо доторкнутися до певної статуї і загадати бажання, то воно збудеться. В одних просять багатство, в інших кохання…

Багато туристів вважають, що це все оригінальні скульптури, котрі там вже стоять століттями. Але насправді це не так: багато з них міняли через різноманітні пошкодження… Чула, що є підземелля, де можна побачити саме оригінальні скульптури. Вони, на мою думку, набагато цікавіші і красивіші, адже на них слід реальної історії. Натуральні вади через їхній вік – це теж обов’язкова складова мистецтва.

Неодмінно скуштувати чеське пиво

Із національної кухні я нічого особливо не куштувала, але це моя індивідуальна проблема, тому що я не їм м’яса. А національна кухня Чехії – це здебільшого важкі м’ясні страви. Знайомство з Чехією у плані кулінарії розпочалося і закінчилося пивом. Воно тут неймовірне. Я, мабуть, за кілька днів, що там була,перекуштувала сортів вісім. І валіза, яку я везла з Чехії, наполовину була забита саме баночками і пляшечками.bn fcvn zhn.jpgФото kafkadesk.org

Транспорт

Тут, як і у всіх європейських містах, пам’ятки зосереджені в центрі. Усе у пішій доступності. Саме місто доволі компактне. Так що Прагу слід пізнавати пішки. У Вишеград, щоправда, нас возив екскурсійний автобус – хвилин 20 їзди.

Не скажу, що Прага- дороге місто

Безумовно, у порівнянні з містами Західної і Центральної Європи Прага вельми доступне місто. Власне, це одна з причин, чому туди багато хто їде тусити. Там дуже дешевий алкоголь, недорогі ресторани і готелі, особливо для європейця.czechrepublicpraguephoto1.jpgФото wundermanthompson.com

Побачити Прагу з іншого боку

Дуже хотілося б повернутися у Прагу. По-перше, я хочу побачити її навесні: кажуть, травень – це прекрасний час для знайомства з містом, оскільки вже не холодно і не жарко. Клімат тут приблизно такий же, як і в нас. А, по-друге, я не побачила нічне життя Праги, але знаю, що воно чудове – хотілося б і з ним познайомитися.

Практична порада

У жодному разі не беріть із собою у Прагу взуття навіть на маленьких підборах. Місто доволі пагористе, і всі його дороги – це камінь і бруківка. До того ж Прагу можна як слід побачити, тільки якщо ходити пішки, тому зручність пересування – це дуже важливо.

Головне фото apiabroad.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Коста-Рика: причини щастя
У пошуках ідеального пункту призначення можна користатися різними критеріями. Керуючись бажанням пізнати, як живуть люди, що випромінюють світло від насолоди, вирушайте в Коста-Рику. Ця країна – лідер за показником Всесвітнього індексу щастя (The Happy Planet Index).
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Закрыть
Outlook facebook page