RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Слово – не горобець…

Слово – не горобець…

Слова, які ми промовляємо кожного дня, здаються нам звичайними і знайомими. Навіть виникає відчуття, що, наприклад, «шофер» був завжди. Ось тільки маленький нюанс: самим автомобілям всього лиш трохи більше ста років... Отже, не все так просто зі щоденним лексиконом. Тож чому б не згадати цікаві історії виникнення й інших слів?

Почнемо, мабуть, з уже знайомого нам «шофера». Ця французька лексема, яка дослівно перекладається як «кочегар», до засобів пересування довгий час ніякого відношення взагалі не мала. Яким же чином водії пов'язані з кочегарами? Справа в тім, що двигуном перших автомобілів була парова машина, яку час від часу доводилося розтоплювати. І тільки після цього з'явилися звичні для нас «шофери».

«Ідіот» – слово інтернаціональне. Та свого образливого характеру воно набуло не відразу. Наприклад, у Древній Греції так називали людей, які уникали дискусій про політику. Здавалося б, кому яка різниця? Проте з часом байдужих до життя соціуму греків почали підозрювати в нарочитому мовчанні, адже ця тема в Елладі була чи не головним предметом розмови. Так слово отримало негативний відтінок. Мовляв, не говорить про політику – от ідіот. Усе дуже просто…

Останнім часом досить популярним стало поняття «гік». Так називають людей, буквально до маніакальності чимось захоплених, або ж ентузіастів нових технологій. І незважаючи на цілком очевидні нинішні конотації, слово прийшло з американських бродячих цирків. Так називали артистів, які відкушували голови живим курям і проковтували їх на очах у публіки. Ймовірно, вигук, котрим супроводжувалося виконання трюку, і дав назву сучасним ентузіастам. Слава Богу, тепер гіки здебільшого захоплюються комп'ютерами, а монітор, як відомо, важко проковтнути.

В Англії певний час були популярними теплі шапки-балаклави. Напевно, багато хто помічав, як схожі між собою назва предмета одягу та аналогічний топонім. А зв'язок і справді прямий. Дивне «ім'я» виникло в XIX столітті. Тоді, під час Кримської війни, британські солдати примудрялися замерзати навіть в умовах м’якого клімату півострова, тому під Балаклавою вони почали шити собі теплі головні убори. Теплі настільки, що прорізи лишали тільки для рота та очей. Ну а над назвою, вочевидь, вирішили довго не думати.

Одне з найбільш радянських слів – «суботник». З ним така ж історія, як і з шофером. Адже, по суті, лексема з'явилася навіть раніше, ніж сам Радянський Союз. Річ у тому, що в царській Росії теж проводилися масові прибирання, от тільки вони іменувалися інакше. А на суботниках найчастіше влаштовували... прочуханку: гімназисти називали так колективне шмагання. Що ж, цілком логічно – в суботу учнів карали за всі проступки, вчинені протягом тижня.

Слово «богема» теж має цікаве походження. У XV-XVI столітті на території королівства Богемія, що нині є частиною чеських земель, було багато циган. З часом вони переселилися до Франції, проте свого звичного способу існування не забули. Їхнє життя – суцільні гуляння і свята. Нерідко роми займалися мистецтвом, а отже, як і більшість творців, поводилися ексцентрично. Французи, знаючи, як кажуть, звідки ноги ростуть, дали їм прізвисько «богема», за назвою регіону походження. У подальшому слово переросло циганський контекст.

«Зморозити» – зовсім не сучасний жаргон. Не вірите? А воно й справді з'явилося ще в царській Росії. Уявіть типову ситуацію: ліцеїсти відповідають неправильно, простіше кажучи – верзуть відверту нісенітницю. Тодішні вчителі називали це по-грецьки – «морос». Самі ж школярі, як зазвичай, спростили собі життя, замінивши іноземне слово на цілком рідне «зморозити».

Якщо розібратися, походження практично будь-якого слова має за собою безліч цікавих історій. Ясна річ, з часом вони обростають легендами та байками. Саме тому, вивчивши описані приклади, ми намагалися бути якомога точнішими. Взагалі, в епоху розвитку технологій доступ до енциклопедій і довідників навіть більше ніж простий. А отже, будь-хто за бажанням може принаймні раз уявити себе серйозним дослідником та покопатися в етимології слів. І заняття це, повірте, дуже захопливе.

Ілюстрації Олександра Задніпряного,

спеціально для OUTLOOK

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
Помпеї: життя під попелом
Людська історія пам'ятає Дрезден, Хіросіму, Нагасакі. Але очолюють цей сумний список древні Помпеї – жителі, якого стали застиглими пам'ятниками не з власної волі. Місто з видом на Везувій, неподалік сучасного Неаполя, було одним з найбільш розвинених не тільки в Римській імперії, але і в Європі. Свідченням цього є те, що Помпеї лежали на торговельному шляху, який з'єднував Рим і Південну Італію.
У Києві відбувся транскордонний молодіжний табір «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі»
З 5 по 8 листопада 2019 року у рамках проєкту відбулись заходи, до участі в яких долучились студенти та викладачі з Білорусі й України, поважні гості та дипломати​.
Леніну й не снилося... Вражаючі мавзолеї
Великі й не дуже світу цього змушують голосно говорити про себе не тільки за життя, але й після смерті. А як, власне, можна промовчати, дивлячись на помпезну усипальню того чи іншого діяча, навіть не беручи до уваги єгипетські піраміди. Outlook переконався в тому, що мавзолей Володимира Ілліча на Красній площі – досить скромний притулок на відміну від...
Усім потрібні гроші. Валюти світу
Називають їх скрізь по-різному, проте люблять, напевно, однаково. Ми говоримо, звісно ж, про гроші, а точніше про їхні «другі імена». Адже крім офіційної, у кожної валюти є своя, народна назва, яке не так відома, але дійсно заслуговує на увагу!
«Пташку шкода!». Пернатий символ Маврикія
Фігурки птиці додо «окупували» всі сувенірні крамниці Маврикію, а її зображення навіть стало національним символом, доповнивши собою герб країни. Та найприкріше, що всю цю славу маврикійський дронт отримав після того, як повністю зник з лиця землі, на що знадобилося менше ста років...
Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду
Катерина Десницька - родом з Волині. Втім, в світі її знають, як принцесу Таїланду, дружину принца Чакрабона. Ця незвичайна українка відома своєю безстрашністю і силою духу. Недарма під час російсько-японської війни вона відмовилася від привабливої ​​пропозиції жити в розкоші і багатстві і пішла на фронт працювати медсестрою. Після повернення доля винагородила її за сміливість. А історія її любові до сих пір захоплює любителів щасливих історій.
Закрыть
Outlook facebook page