RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Фортеця Масада: остання битва

Фортеця Масада: остання битва

«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.

Зосередившись у фортеці Масада на березі Мертвого моря, повсталі іудеї чинили неабиякий опір римлянам. І, хоча вижити вдалось небагатьом, Масада досі вважається пам'ятником народної мужності.

Єдине письмове джерело, яке зберегло історію Масади для нащадків, – семитомний літопис «Іудейська війна», авторство якого належить Йосифу Флавію. Сам історик замолоду брав участь у Великому єврейському повстанні проти римлян. Але, побачивши на власні очі, як руйнуються найбільш неприступні фортеці та цінності, Флавій вирішив, що боротися проти Риму марно, і почав переконувати співвітчизників здатися. Що це було: грандіозна зрада чи хитромудрий хід, кожен вирішує сам, але відтоді Флавія шанували як відданого громадянина Риму і дарували абсолютну літературну свободу. Не дивно, що саме за його творами нині вивчають найдавнішу культуру Ізраїлю.

55b1f739b8d91.jpeg

За Флавієм, фортеця Масада слугувала головним прихистком цареві Іроду, який і звів мур, сховища, вирубав великі цистерни для дощової води, подбав про спорудження казарм і складу для зброї. У руїнах Масади все ще можна помітити колишню велич і розкішну архітектуру, мозаїчну підлогу з геометричними малюнками, зображення інжиру та гранатових дерев. Ірод – римський ставленик – дбав, щоб іудеї шанували римські закони, і сам усіляко догоджав покровителям, які віддали йому престол. Так оповідають легенди, однак самі історики ставлять під сумнів правомірність переказів. Головним доказом прихильників древньої іудейської історії є монети, знайдені в районі Масади. Їх нібито випускали в період правління хасмонейського царя Александра Яная з династії монархів, які витіснили греків з території Ізраїлю.

55b1f75e10e68.jpeg

... Після смерті Ірода минуло 75 років. Римські володарі підбиралися до скарбів, схованих за стінами Масади, велику частину храмового срібла було вивезено задля імперських потреб. Іудеї піднімають повстання. У районі фортеці укривається групка людей, які іменують себе сикаріями, тобто кинджальниками, бо носили невеликі вигнуті ножі (від лат sica «кинджал»). Після падіння Єрусалиму до них приєдналися зелоти – представники політичної партії, яка виступала за повалення римської влади і збиралася відстоювати власні інтереси у будь-який спосіб. Три роки самовідданої боротьби на пагористому плато – саме стільки повстанці спромоглися не підпускати до Масади десятитисячні римські війська.

55b1f7648e992.jpeg

Один погляд убік фортеці змушує придивитися уважніше і не виявити нічого незвичайного. Масада нагадує будь-яку іншу гору в іудейських околицях своєю висотою, типовим ландшафтом і залишками колись розкішної фортеці. Але саме тут починаєш відчувати велич і гордість нації. За однією з легенд, оточені ворогами повстанці, більше не маючи надії на щасливе завершення, розпалили вогнища і увійшли в полум’я, продемонструвавши ворогам, що живими їх узяти не вдасться.

55b1f776ba0f2.jpeg

За іншою версією, дві жінки, які вижили дивом, розповідали Флавію, як повстанці під керівництвом Елазара бен Яіра підпалили фортецю і вбивали одне одного. 960 чоловіків, жінок і дітей були знайдені мертвими. У літописі збереглася промова ватажка Елазара:

«Давним-давно ми вирішили ніколи не служити римлянам чи будь-кому іншому, окрім Бога, правдивого і справедливого Господа людства. Нині настав час стримати обіцянку. Ми були найпершими з тих, хто підняв бунт, і ми – останні, хто вистояв у битві з ворогом; і я бачу цю можливість, яку Господь дарує нам, – ми все ще маємо силу померти хоробро, будучи вільними».

55b1f745a57f4.jpeg

Як писав Флавій, вогонь охопив усю територію, крім комор з їжею: таким чином іудеї хотіли показати римлянам, що не голод змусив їх вдатися до смерті, а свідоме небажання підкоритись і здатися в полон.

Після того як останній бунтар сконав, римські легіони заволоділи фортецею. А через багато століть, коли до цієї території підібралися історики, вони виявили одинадцять керамічних черепків з викарбуваними іменами ватажків повстання. До речі, саме так підтвердилося існування бен Яіра, про котрого згадував Флавій.

55b1f7728bde5.jpeg

Уперше неприступна Масада підпустила до себе американських дослідників у XIX столітті, потім за її вивчення узялися ізраїльські науковці. Минав час, і 1966 року на територію твердині пустили відвідувачів. Тоді на вершину гори можна було потрапити лише пішки, та за десять років там з'явився фунікулер, здатний досить швидко піднімати туристів на бажану висоту. 2001 року організація ЮНЕСКО включила Національний парк Масада до списку Світової культурної спадщини.

Стрімкі скелі, розписні фрески, улюблені лазні царя Ірода, Північний палац, що стоїть на трьох виступах скелі, Західний палац, де повстанці зберігали безліч зброї, – такою постає Масада перед очима сучасного туриста. Тепер фортеця дихає миром, її більше не оточують ворожі війська. І тільки історичні факти нагадують: від розкоші до кривавої розправи – декілька кроків, і тому так важливо берегти крихку велич своєї країни.

Фото Олександра Задніпряного спеціально для OUTLOOK

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
Закрыть
Outlook facebook page