RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Кава – напій з гірських вершин

Кава – напій з гірських вершин

Замовляючи каву, ми зазвичай кажемо: американо чи еспресо, латте… Але у справжніх кав’ярнях, котрі пропонують справді якісну каву, уточнюють ще й вид зерен і країну-виробника. Багатьох це вганяє у ступор. Сьогодні понад 70 країн вирощують каву в найбільш спекотних куточках світу – це Африка, Азія, Латинська й Центральна Америка, Океанія.

Який смак матиме і яким ароматом заворожуватиме кава з вашої чашки, залежить від багатьох чинників. Клімат, в якому її виростили, ґрунт, висота вирощування, кількість добрив, спосіб її збирання і обробки, а потім вже – обжарювання і зберігання. Загалом безліч нюансів, але починається все з країни, в якій її вирощують.Фото pinterest.com

Ефіопія – батьківщина кави

Ефіопія – країна на сході Африки, котра не має виходу до моря, тому її основним пріоритетом вважають аграрну сферу. Але й тут не поталанило: занадто посушливий клімат не сприяє землеробству. Але, як кажуть, кожному природа дала свої особливі «дари».

Ефіопські умови ідеальні для вирощування кави, більше того, дерева арабіки у великій кількості ростуть тут самі по собі просто в лісі. Щоб отримати дивовижну лісову каву, ефіопам достатньо зібрати її ягоди і висушити на сонці – жодного догляду, добрив, загалом жодних проблем.

Якщо ви надаєте перевагу чаю, натисніть тут.

Про те, коли почали споживати кавовий напій, точно невідомо, але перші письмові згадки про нього датовані VI століттям. Спочатку із ягід арабіки робили їжу, потім своєрідне вино, пізніше заварювали, як чай. І тільки згодом навчилися висушувати зерна і робити з них справжню каву.

Найбільш знаменита історія виникнення напою розповідає про пастуха, кози котрого були незвичайно жвавими після того, як спробували в лісі червоні ягоди з дерев.

Фото thereporterethiopia.com

Це був мало не священний напій, котрий розпивали тільки на релігійних обрядах. Але потім він став доступний всім і навіть покинув межі батьківщини: спочатку виїхав у Ємен, а через порт Мокка поширився і по всьому світу. Варто зауважити, що в кожній точці своєї переправи кава перетворювалася і в залежності від цього отримувала місцеві назви.

Словом, із дикої ефіопської арабіки «розпочався» всесвітньо улюблений напій, що додає бадьорості і натхнення. З його походженням пов’язано безліч легенд, і у багатьох країнах його возвели мало не у предмет національного культу. Та ніхто не може заперечити те, що Ефіопія – це справді кавова батьківщина.

Дика арабіка й досі у великій кількості росте в ефіопських лісах і становить близько 60% всієї кави, яку отримують в Ефіопії. Решта – це кава з приватних «кава-садів», котрі зазвичай належать окремим сім’ям. І тільки 5% - це промислові плантації.

В основному кавові зерна тут готують по-старому, як і перші з них – методом сухої обробки. І тільки елітні сорти – результат вологої.coffee-2.jpgФото dukundekawa.rw

Найбільш популярні експортовані сорти, що стали національним брендом Ефіопії:

Харар – лісовий сорт із східної Ефіопії, котрий росте у високогірній місцевості. Його смак – це цікавий мікс із горіхово-шоколадного букета з легкою кислинкою, гіркуватим посмаком і фруктовим ароматом.

Сідамо – південний сорт теж з високих гір. Поціновувачі називають його смак оксамитово-шоколадним з відтінком кислинки, а посмак – карамельним з відтінком гіркуватості.

Іргачеф збираютьу тій же провінції Сідамо. Та через вологу обробку він має шоколадно-фруктовий смак із цитрусовими відтінками, а от посмак залишає після себе більш насичений – фруктовий із квітковими нотками.

Азія – Ємен

Якщо Ефіопія – це батьківщина кави, то завдяки Ємену про цей чудовий напій дізнався весь світ. саме з його портів розпочався весь кавовий експорт. До того ж єменці, захоплені дивовижним напоєм із природної арабіки, зайнялися власним виробництвом кави. І досягли в цьому чималих результатів. Нехай обсяги вирощування і поставок кави тут зовсім невеликі, зате багато гурманів, примруживши очі, твердять: найсмачніша каву, яку не порівняти ні з чим у світі, виробляють у Ємені.

У Ємені немає величезних плантацій, і кавові дерева так запросто в дикій природі не ростуть – тут взагалі клімат для кави несприятливий. Про величезні врожаї і мови бути не може. Єменські посадки – це поодинокі дерева, що дивом виживають на гірських терасах. Тому скуштувати єменської кави – рідкісне задоволення, котре можуть собі дозволити тільки найзаможніші люди. Але в чому ж воно полягає?yemen-1.jpgФото blog.lacolombe.com

У країні вирощують тільки арабіку, причому особливу увагу приділяють способу вирощування – органічні добрива і жодної хімії. Місцеві зберегли ці традиції ще з тих часів, коли кава тут з’явилася вперше. А всі тонкощі її вирощування як сімейні секрети передавали з покоління у покоління. Навіть «кавові операції» проводять вручну – тут це особиста справа кожного, не поставлена на виробництво. Можна сказати, штучна ексклюзивна робота.

А справа в тому, що у Ємені особливий склад ґрунту, на котрому ростуть кавові дерева. І відрізняється єменська кава від будь-якої іншої – м’яким, глибоким і навіть, як кажуть, густим смаком, в якому практично немає кислоти, з вінцем палітри із фруктово-винних нот.

Говорячи про «географію кави», не можна не згадати найголосніше ймення – Мокко (в оригіналі місто зветься Mocha). Цей особливо рідкісний і цінний сорт отримав свою назву від портового міста на березі Червоного моря в Ємені. Більше того, всю каву, котру пили у світі (крім Африки, ясна річ) до кінця XVII століття, і було завезено звідси.

Тоді кавовими деревами були всипані всі схили – буквально кожен клаптик землі. А власне кавові зерна звели в ранг реліквії – моккійці ретельно стежили, щоб жодне не оброблене зернятко (а воно у потенціалі могло дати ростки) не потрапило в руки європейців. Адже кава приносила місту божевільні доходи: так чужоземців приваблював її смак.

Найкращі сорти єменської кави:

матарі;

санані;

ходейда.

Південна Америка, Бразилія

У Бразилії перші кавові дерева посадили 1727 року, і вони, по суті, в дикій природі тут не ростуть. Але вже понад сто років саме Бразилія – світовий лідер із виробництва кави. П’ята частина цієї величезної країни – кавові плантації. А словосполучення «бразильська кава» – символ найкращого смаку.

З появою кави у Бразилії пов’язана красива легенда. Кажуть, перші кавові ягоди завіз у країну полковник ФрансискудіМелу-Пальєта, для котрого вони були даром кохання. Губернаторка французької колонії Гвіана так закохалася в нього, що захотіла подарувати зерна рослини, що дає дивовижний напій. Бразильці так закохалися в цей напій, що миттєво кавовими зернами засіяли великі площі земель. Парадокс, але для догляду за ними у країну масово завозили африканців…140827BrazilCoffee.jpgФото ticotimes.net

Перші бразильські плантації з’явилися у штаті Паре, потім в Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу, Мінас, Жерайс, Баійя та інших. Тут м’який субтропічний клімат і гористі ландшафти – те, що потрібно для кави.

У Бразилії виробляють понад 50 сортів, переважно це арабіка і робуста. Гарна бразильська кава – це кава з рівним смаком, що має аромати квітів чи смаженого мигдалю, а також інколи шоколаду.

Найкращими з нейтральних сортів вважають Бурбон Сантос і Сантос. Насиченим і навіть важким смаком вирізняються Парнас, Жовтий Бурбон, Марагоджип. А от своєрідний присмак йоду і/чи землі мають Ріо, Вікторія, Капітанія і Каравела.

Головне фото ugandacoffeefederation.org

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Departure: Ємен
Чимало вчених одностайно сходяться на думці, що Близький Схід, а саме Аравійській півострів – колиска людської цивілізації, оскільки практично кожен тутешній народ – один із найдавніших на нашій планеті. У цьому списку і жителі Ємену, що створили надзвичайно цікаву в туристичному плані країну, котру омивають відразу два моря та Індійський океан.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Закрыть
Outlook facebook page