RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  До Перу із комфортом. Практичні поради

До Перу із комфортом. Практичні поради

Outlook завжди пропонує читачам поділитися своїми враженнями, оскільки саме такий взаємний обмін і робить наш проект цікавим. Сьогодні ми починаємо публікувати цикл розповідей про Перу, написаний активною мандрівницею Ією Зайцевою.

Про автора

Ія Зайцева – філолог-романіст, російськомовний тренер і консультант школи особистісного зростання Ліз Бурбо «Слухай своє тіло», організатор турів по святих місцях.

Свій рай

Маючи зв'язок з темою гармонійного розвитку особистості та емоційного здоров’я, я часто думаю про те, що за наших умов прискореного ритму життя у пересічної людини лишається дуже мало часу і можливостей для того, щоб просто зупинитися й усвідомити, хто вона насправді, куди і навіщо рухається, які її справжні бажання, що робить її щасливою. Як показує практика, найкраще про такі питання думати не вдома, коли довкола відволікають справи, а у поїздках, тому я дуже люблю подорожувати.

Якось мій учитель Ліз Бурбо запропонувала вирушити разом з нею у Перу у супроводі духовного провідника. У той час я навіть не дуже й знала, де ця країна розташована, нічого не чула про загадкові пам’ятки минулих цивілізацій, про її традиції, жителів. Однак пропозиція Ліз мене заінтригувала, і я без роздумів прийняла рішення: я їду. Відтоді я побувала в країні тричі і знайшла свій земний рай – мені подобається все: погода, люди, природа, їжа, повітря і глибоке небо.

Надбавши певного досвіду і вивчивши Перу, я хочу поділитися своїми практичними порадами, які зроблять вашу подорож ще кращою і комфортнішою, адже сам напрямок на надто популярний, як ті ж Бразилія чи Аргентина. А якщо мова йде про інший континент, де взагалі все, навіть пора року – інше: у нас зима, там літо, інформація не буде зайвою.

Пам’ятка туристу

- У Перу кожен знайде собі щось до смаку: пляжний відпочинок на березі океану із серфінгом, що запам’ятовується на все життя, екстремальні каньйони і вулкани, гігантські природні парки і заповідники, джунглі, розкопки стародавніх цивілізацій, величні Анди і, звичайно, божественна кухня.

- Уявлення про сервіс у Перу своє, досить специфічне. Звичні для нас 3* можуть виявитися не тим, що ми собі уявили. Або ж, наприклад, такий важливий чинник, як дорога електроенергія. У готелях найчастіше обігрівачі будуть, але будьте готові спати під великою кількістю теплих і важких ковдр. У той же час у місцевих жителів велике й відкрите серце, і всі послуги вони пропонують, демонструючи своє палке бажання допомогти максимально, наскільки це можливо в їхніх умовах.

- У Перу просто не можна проігнорувати відвідини високогірних районів з їхніми дивовижними містами і поселеннями. Однак не можна забувати й той факт, що для організму це серйозний стрес, оскільки середня висота там – 3000 метрів над рівнем моря. Подорож пройде значно легше, якщо за 3-5 місяців до запланованої поїздки почати пити капсули Омега3 й екстракт Гінкго Білоба, котрі регулюють тонус судин. Гірська хвороба відчуватиметься тільки в легшій формі (або взагалі не турбуватиме), а враження від поїздки не будуть зіпсовані. Якщо все ж на високогір’ї вас підкосила недуга, попросіть у вашого провідника краплі дикої м’яти, котру місцеві жителі знають під назвою «muña», вони творять чудеса і повертають до життя навіть у найбільш критичних випадках.

- Незважаючи на сильний іспанський вплив, місцеві звичаї і традиції для європейців дуже незвичні. Навіть така проста річ, як жестикуляція, може ввести необізнаного туриста у ступор. Приклад із життя: перуанці часто крутять біля скроні, але на мові місцевих жестів це зовсім не образа, а зовсім навпаки – означає, що людина інтенсивно думає.

- У цій країні дуже шанують своїх священних тварин – пуму, змію і кондора. Вони зустрічаються на багатьох гербах, емблемах і сакральних зображеннях. Пуму і змію вам навряд чи поталанить побачити у місцях, які відвідують туристи, а от польотом кондора можна помилуватися в каньйоні річки Колка. Це справді неймовірне видовище.

- У Перу дуже розвинене шаманство і знахарство з різними традиціями. До них звертаються з будь-якого приводу: хвороби, народження, смерті, для благословення і для того, щоб випити цілющого напою аяуаска на основі трав. Часто для діагностики хвороб курандеро використовують морських свинок. Тварину прив’язують до хворого, лишаючи так на деякий час, а після її смерті розрізають, щоб визначити, який орган у свинки виявився хворим. Такий самий орган лікують і людині. До шаманів ставляться серйозно і з повагою, тому якщо мандрівникові якісь обряди видаватимуться смішними, краще про це не висловлюватися вголос, щоб не образити місцевих.

- Новий рік у деяких районах святкують двічі на рік. Перший – календарний, за європейською традицією, другий, за традицією жителів Анд – у двадцятих числах червня, влаштовуючи барвисті гуляння і карнавал, перекриваючи центр міста на кілька днів, даючи можливість кожній компанії, навчальному закладу і взагалі кожному пройтися центральною площею в національних костюмах. Апогей гулянь – свято Інті Раймі, про яке ми ще розкажемо окремо. До речі, не дивуйтеся незвичному подарунку в цій країні – жовтим трусам, їх всі дарують одне одному. Прийнято вважати, що саме цей елемент одягу цього кольору неодмінно принесе людині удачу.

У державі 3 офіційні мови: іспанська, кечуа й аймара, але на схід від Анд у джунглях Амазонки аборигени говорять ще на 13 різних діалектах.

- Участь у виборах обов’язкова. Якщо по досягненню 18-ти років людина не проголосувала, їй не видають паспорт.

- Із Перу замість магнітиків і статуеток обов’язково треба привозити одяг і пледи з шерсті лами чи альпаки, вироби із срібла, чай із коки, каву і місцеву виноградну горілку піско (pisco), котра дуже гарна у складі коктейлів. Що стосується подарунків місцевим жителям, то з собою найкраще брати шоколад і міцний алкоголь. Хоча какао тут дуже багато, перуанці люблять куштувати європейський шоколад, і він їм подобається найбільше. Та й іноземний алкоголь завжди цікаво дегустувати.

- У наступному матеріалі Ія Зайцева поділиться з читачами OUTLOOK ще більшою кількістю цікавої інформації про країну! Хочете дізнатися про перуанські місця сили, священних тварин інків чи гастрономічні особливості цієї екзотичної території? Стежте за нашими оновленнями!

.

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Закрыть
Outlook facebook page