RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Туреччина - країна природних чудес

Туреччина - країна природних чудес

Переповнена скарбниця дивовиж Туреччини – суцільне натхнення для казкарів. Коли люди вперше бачать білі гори посеред теплої країни, то у кожного виникає різне бажання: хтось хоче впасти у сліпучі кучугури і зробити «снігового янгола», а дехто уявляє, що гори солодкі на смак, точнісінько, як цукрова вата…

Але одне бажання спільне у всіх – доторкнутись до білого, невідомого й красивого. Так впливає на людей Памуккале (Pamukkale). Геотермальні джерела аквамаринового кольору, що ніби занурені у м’яку бавовну, вражають. Цей природний об’єкт так і називають – «Бавовняний замок». Річ у тім, що вода гарячих водойм, температура яких коливається від 35⁰ до 100⁰, насичена кальцієм. Протягом століть вона стікала гірськими водоспадами та схилами й утворювала каскади, які згодом скам’яніли.pamukkale-tours.jpg
Фото flypgs.com

А онде, неподалік травертинів, з яких виросло Памуккале, миготять рожеві вогники олеандру і своїм чарівним пилком та звабливим ароматом кличуть подивитись, що ховається у їхній квітковій скарбниці. Заглядаєш в обійми цих ніжних рослин і бачиш заховане там старовинне люстерко єгипетської цариці – басейн Клеопатри. Подейкують, що саме в цьому термальному джерелі вона приймала свої омолоджувальні ванни. Температура тут завжди стала і сягає 35⁰С. Термальні води піднімаються з-під землі разом із мільйонами маленьких бульбашок, які огортають ваше тіло, і ви почуваєтеся, немов у шампанському. У VII столітті землетрус зруйнував античні колони, які обрамляли природні басейни, тож їх і досі можна побачити на дні. Приймаючи ванни у таких умовах, важко не відчути себе давньоримським патрицієм.ZSAQHKUECVAENMJUG42ECXWLAA.jpgФото wakeboardingmag.com

Магії без вогню теж не буває. На пошуки справжнього палаючого дива варто вирушати на Лікійську стежку. Саме там ви знайдете полум’яний пагорб Янарташ (Yanartas – «Палаюча гора»). Навіть якщо будете на горі самі-самісінькі, враження чиєїсь присутності вас не покине. Адже видовище, яке постане перед вами, справді дивовижне: подекуди із землі вихоплюються полум’яні язики, і це скидається на витівку факіра. Турецькі легенди розповідають, що колись у Лікії оселилося страшне, злюче, вогнедишне чудовисько. Химера, як прозвали його жителі, мала зміїний хвіст, козяче тіло, левову голову і паскудний характер. Разом із її появою до міста прийшли біди і горе. Дуже довго ніхто не міг здолати потвору, доки не доступився до неї цар Беллерофонт на своєму Пегасі. Він вистрелив у Химеру зі свого лука, вбивши її, а вірний Пегас втоптав переможену в землю.yanartas-burning-rock-turkey-antalya-turkey-shutterstock_1272024916.jpgФото amusingplanet.com

Чи то зітхає дух чудовиська, а чи сам факір на своїй дуді змушує істоту, у якій є щось зміїне, нагадувати про своє існування, сказати важко. Скептичні науковці пояснюють, що насправді разом із вогнем на поверхню виходить звичайнісінький природний газ.

Варто також зауважити, що з кожним роком дихається природі дедалі важче. Місцеві кажуть, що раніше інтенсивність полум’я була більшою, а самі язики – вищими за людей. Певний час вони навіть виконували роль маяків для суден, які заходили у ці місцини.

Вирушати на пошуки залишків Химери краще, коли стемніє – тоді «факірські фокуси» особливо видовищні. І не бійтеся підходити до язиків близько, люди запевняють, що вогонь на Палаючій горі майже не обпікає рук.

Допитливим мандрівникам варто завітати і до Каппадокії (Kapadokya). Її ви не знайдете на звичайній мапі, адже Країна прекрасних коней, а саме так перекладається історична назва краю, охоплює чотири провінції – Аксарай (Aksaray), Нігде (Nigde), Кайсері (Kayseri) і Киршехир (Kirsehir). Безымянный.jpgФото telegraph.co.uk

Цей регіон вельми популярний серед туристів, вони їдуть сюди, щоб помилуватися неймовірними, немов інопланетними, пейзажами вулканічного походження. Велетенські кам’яні глиби, скелі із сотнями маленьких входів та виходів, дивовижні каньйони, стовпи, вежі та піраміди. Сили природи і людські старання зробили Каппадокію унікальною. Спочатку ви бачите усі ці неймовірні ландшафти, а потім вирушаєте вивчати безмежні роздоріжжя підземних і печерних міст, бо з давніх-давен люди ховалися тут, вирубуючи свої поселення у м’яких скелястих породах. І не сподівайтесь, що зможете роздивитися Країну прекрасних коней проїздом. Ви захочете повертатися сюди знову і знову, аби хоч трішки пізнати дивовижний край, вивченню якого можна присвятити ціле життя.

Головне фото travelandcruiseceduna.com.au

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Без Гранд Базару і мечетей: Стамбул музейний
Музейна програма під час подорожей найчастіше асоціюється з груповими походами, нудними експонатами й відчуттям, нібито втрачаєш з поля зору важливі «вуличні» пам’ятки. Звичайно, це не так, особливо якщо ти в такому унікальному з усіх сторін місті, як Стамбул, де і музеї вражають своїми концепціями.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Закрыть
Outlook facebook page