RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»

Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»

Автор: 02.01.2022 | свято, Туреччина
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.

Та й звідки, власне, взятися якимось віковим традиціям чи обрядам, якщо 1 січня у східній країні стали вважати вихідним днем тільки з 1981 року. Туреччина перейшла на григоріанський календар лише в 1926-му, тому старше покоління і жителі маленьких міст і сіл за звичкою продовжують відзначати Новий рік у березні.

Одначе навіть за такий нетривалий проміжок часу утвердилися певні канони.

Турецькі міста починають готуватись до новорічних свят на початку грудня. Під впливом кіно і телебачення в останні роки країна запозичила чимало європейських традицій. Це і встановлення ошатних ялинок, і подарунки рідним та друзям у розшитих плетених панчохах з оленями. Вітрини крамниць і дерева поблизу прикрашають яскравими гірляндами, фігурками тварин і вигадливими східними орнаментами. А на прилавках фруктових яток з'являється величезна кількість гранатів! Місцеві вважають цей фрукт дуже схожим на людське серце, тому прийти в гості до близьких людей на новорічні свята з цими плодами – не просто правило гарного тону, а й побажання всього найкращого без слів та листівок. Також до чаю подають горішки й насіння – з них, власне, і починаються посиденьки в цей період.8541f84ce4ebfe39bdf52dae6bca4a84.jpgФото pinterest.at

Стамбульці воліють проводжати старий рік у тісному сімейному колі, під щедрий стіл, де обов'язково є: кебаб, приготований на вугіллі, кисир (пшениця у м'ятно-томатному соусі), тушкована капуста з бараниною, імам-баялди (баклажани з м'ясним фаршем). Також жінки печуть неймовірні пшеничні коржики піде – чисті або присипані маком чи насінням наджелли (спеція, що нагадує материнку). Традиційним смаколиком є пахлава – листкова випічка з горіховою начинкою, присмачена медом, а іноді й місцевим алкоголем – раки. Та оскільки спиртне і досі не в пошані серед мусульман, найдоречнішим напоєм турки вважають традиційний салеп, в основі якого висушені коріння диких орхідей.Christmas-snow-globe.jpg
Фото pinterest.at

Після ситного застілля добре вийти прогулятися. Жителі європейської частини міста збираються на площі Таксим і в старовинному кварталі Пера. А городяни, які мешкають в азійській частині, гуляють у районі Кадикой. Феєрверки, концерти на свіжому повітрі, аромат кориці з кавою, веселощі – без цього не можливо уявити свято. Головну ялинку зазвичай встановлюють на вулиці Абді Іпекчі. Там до самісінького ранку працюють бари, ресторани і кафе, де можна посмакувати як наїдками національної кухні, так і стравами з усього світу.

Ще один обов'язковий атрибут Нового року – дід Мороз, Санта-Клаус або Миколай, який для турків теж не чужий. Усіх об'єднав один персонаж – Ноель Баба. Вважається, що в давнину його прообраз усе життя служив єпископом Мир Лікійських на території сучасної Анталії. Нині на місці одного з головних центрів давньої Лікії розкинулося містечко Демре. У церкві зберігається саркофаг Святого Миколая. Щоправда, сьогодні він практично порожній – ще в XI столітті італійські купці, обдуривши місцевих ченців, вивезли мощі до міста Барі.tumblr_nn878sjz1L1tzwdd9o1_1280.jpgФото farcivilian.tumblr.com

Крім прогулянок ошатними вуличками з численними гірляндами, можна покататися на катері по нічному Босфору. Оскільки таку екскурсію розраховано на туристів, на суднах вони почуваються як удома: знайомі закуски горою, шампанське – рікою, та ще й дискотека зі звичних хітів, все-таки концерти на площах з місцевими поп-зірками – задоволення сумнівне для приїжджих.

Головна ж традиція новорічного свята по-турецькому – національна лотерея. Це як «Іронія долі» для жителів колишнього СРСР або колективний перегляд «Сам удома» на Заході. Напередодні Нового року кожен дорослий турок купує лотерейний білет, кількість яких обмежена, тому починається справжній ажіотаж із довжелезними чергами за заповітним аркушиком з цифрами. Люди, які не встигли купити його у своєму місті, телефонують родичам і друзям до сусідніх, щоб ті дістали їм омріяного білетика. А потім одного святкового дня вся родина всідається перед телевізором у надії розбагатіти.Hagia-Sophia-Snowing.jpgФото newyearistanbul.net

А тепер про найголовніше – сніг. Іноді він усе ж випадає святкової ночі на радість городянам і гостям. Хоча задля справедливості треба зауважити, що надокучливий дощ о цій порі буває значно частіше. Але все-таки сльота аніскільки не робить Стамбул тоскним – адже він такий ошатний і святковий, що про погоду особливо й не думаєш. Для повного набору турецьких новорічних вражень обов'язково постарайтесь зайняти місце на Галатському мосту, який з'єднує Стару та Нову частини Стамбула. Саме звідси найкраще видно яскравий святковий феєрверк, який традиційно запускають опівночі. Салюти в небі, які відбиваються вогнями у воді бухти – це захопливе видовище, а радісні вигуки глядачів «Mutlu Yillar!» – у перекладі з турецької «З Новим роком!» – означають, що новий календарний відлік можна вважати офіційно відкритим!

Головне фото angeltours.eu

Вам это будет интересно:
Без Гранд Базару і мечетей: Стамбул музейний
Музейна програма під час подорожей найчастіше асоціюється з груповими походами, нудними експонатами й відчуттям, нібито втрачаєш з поля зору важливі «вуличні» пам’ятки. Звичайно, це не так, особливо якщо ти в такому унікальному з усіх сторін місті, як Стамбул, де і музеї вражають своїми концепціями.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
29-а річниця заснування ГДІПу. Дипломати вітають!
5 червня 2021 року відбулось велике дипломатично-сімейне спортивне свято з нагоди 29-ї річниці заснування Генеральної дирекції у спортивно-дипломатичному клубі ДП «ГДІП», що на Трухановому острові.
Фестиваль ананасу. Свято у власному соці
Сьогодні у тайській провінції Лампанг, що на півночі країни, починають відзначати одне з найулюбленіших народних свят – фестиваль ананаса. Дійство збігається з початком сезону фруктів, з-поміж яких наш герой – найбільш шанований.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Продається все: найкращі ринки планети
У наш час складно здивувати людину, особливо міську, якимось великим магазином або ринком, оскільки навіть у міні-маркеті біля будинку можна купити все. Утім, по всій планеті продовжують працювати легендарні базари, про які століттями складають легенди і розказують із захватом, розуміючи, що вони – набагато більше, ніж просто місце для збуту товарів.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Головне – не загубитися: Найцікавіші ринки Стамбула
Жодне східне місто неможливо собі уявити без великої кількості торгових точок – «купи-продай» у місцевих жителів будь-якого віку і статусу в крові. Навіть той факт, що Стамбул – це наполовину Європа, ніскільки не скасовує «східність» мегаполіса. Щоб ви напевно знали, куди і за чим іти, OUTLOOK, повернувшись зі стамбульських ринків, розповідає про найбільш вражаючі з них.
А ви знали...?
Фарби, які роблять картини незабутніми... Емоції, які додають скульптурам душі... Різнобарвна краса, створена природою... Про все ми хочемо вам сьогодні розповісти!
74-ий День незалежності Індії відсвятували в Києві
15 серпня Посольство Індії відзначило 74-й День незалежності. Надзвичайний і Повноважний Посол Партха Сатпатхі підняв Державний прапор і у своїй промові побажав усім членам індійської громади в Україні щасливого Дня незалежності.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Закрыть
Outlook facebook page