RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом

Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом

Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...

...вказуючи шлях у село Санта-Клауса, де ніколи не гаснуть різдвяні вогні.

Культурна провінція Лапландія розкинулася вздовж берегів Північного Льодовитого океану, охоплюючи території Фінляндії, Швеції і Норвегії. Та який би прапор не майорів над білою тишею, справжніми господарями заполярного краю завжди лишались лопарі-саами – нечисленне фіно-угорське плем’я мисливців і оленярів. Молодь за першої можливості виїжджає зі стійбищ у міста, але старше покоління стійко тримається традиційного укладу.Фото carrier.co.uk

Народні промисли саамів популяризує талановита художниця Ірен Кангасніємі. Її гостинна студія в лапландській столиці Рованіємі добре відома всім, хто шукає оригінальні сувеніри ручної роботи. Привітна хазяйка залюбки навчає всіх охочих тонкощам роботи з рогом, шкірою і кісткою, а після закінчення майстер-класу пригощає учнів міцною запашною кавою і домашньою випічкою.

Сакральний сенс саамських орнаментів вам розтлумачать в етнографічному музеї «Арктикум», постійно діють інтерактивні експозиції, присвячені нелегкій долі народів Заполяр’я. При музейному комплексі функціонує унікальний атракціон «Снігова труба», котрому немає рівних у світі. У товщі снігів прокладено звивистий тунель завдовжки 172 метри, котрий веде до берега ріки Оунасйокі. Продумане підсвічування виявляє фантастичну палітру відтінків багатого покриву вічної мерзлоти. Не дивно, що у Фінляндії так багато самобутніх живописців, що віртуозно володіють вишуканою мовою напівтонів. Цікаві колекції пейзажів фінських майстрів зберігаються у музеї Сярестьоннемі в Кауконемі і в галереї Раекалло у Пьонтсо.lapland-finland-snow-cabin.jpgФото telegraph.co.uk

Увечері приходьте в Театр північного сяйва помилуватися чарівними танцями синьо-зелених сполохів у безкраїй безодні полярної ночі. Уже на першому сеансі багато глядачів занурюються в шаманський транс і покидають зал, охоплені несамовитим бажанням прямувати за зміїстою стрічкою оманливих вогнів у невідому країну за виднокрай. Та передбачливі фіни не дадуть фанатам північної Аврори замерзнути в тайзі: для милування полярним сяйвом у курортних зонах відкриті упорядковані іглу-готелі зі скляними стелями. Закохані пари, що жадають гострих відчуттів, коротають ночі в розкішних покоях Снігового замку на березі Ботнічної затоки в Кемі. Байдуже, що шлюбне ложе, меблі, посуд і стіни з ліпниною висічені з пакового льоду – молоде завзяття, та ще й підігріте таємничим мерехтінням лампадок, перемагає люті морози.Фото snowmobilepark.com

За саамським переказом, «різдвяний старець» Йоулупуккі aka Санта-Клаус живе у печері, оточений веселою свитою ельфів і гномів. Офіційною резиденцією у передмісті лапландської столиці Санта обзавівся волею випадку. 1950 року улюбленцеві дітвори виділили брусований котедж на лінії полярного кола, в якому зупинялася Елеонора Рузвельт під час інспекторської поїздки в Рованіємі. Незабаром поруч з’явилося поштове відділення Йоулупуккі, а через десять років довкола будинку виросло «Село Санта-Клауса» - найрозкішніший тематичний парк планети.

Господар приймає відвідувачів у Різдвяному домі на центральній площі селища, а трохи віддалік розташовані майстерні, де вам допоможуть виготовити подарунки для друзів під керівництвом Санти і пройти курс навчання в Школі ельфів. Для мисливців за адреналіном організують сафарі на снігоходах і захопливі перегони на собачих упряжках, а для неквапливого споглядання недоторканих ландшафтів нема нічого кращого за прогулянку в нартах, запряжених поважними оленями. Усього півгодини їзди від чарівного села – і ви біля знаменитого водоспаду Ауттінкенгас, яким сплавляли ліс на велику землю. Застиглі бризки води утворюють філігранні візерунки довкола каменистих уступів, а в скельній породі видно жолоби, вирубані для спуску колод.Фото laplanduk.co.uk

Та навіть якби не з’явилася в околицях лапландської столиці дивовижна лавка чудес під звучним лейблом, доброго чарівника в червоному ковпаку варто було б вигадати. Подорож по Лапландії воскрешає у пам’яті тремтливе передчуття дива, з котрим ви колись неслись до ялинки вранці першого січня. Велич первозданних лісів, вкритих сріблистим кружевом інею, наводить на думку про стародавню магію, що оберігає володіння саамів.

Комфортабельні арктичні курорти Інарі, Леві, Юлляс, Ісо-Сюйоте і Саарісельк’я обіцяють захопливі пригоди на лоні дикої природи! Пологі сопки прихильні до гірськолижників-початківців, а індустрія après-ski заворожує яскравим місцевим колоритом. Походи на снігоступах заповідними землями національних парків і заповідників, екскурсії оленярськими фермами Кеміярві, лілові іскри аметистів на відвалах шахти самоцвітів Лампіваара в Луосто і дражливе відлуння золотої лихоманки в усамітненому селищі Танкаваара – чи не про це ви мріяли у дитинстві, зачитуючись романами Джека Лондона?Lapland_Reindeer_3-1.jpg
Фото holidayhypermarket.co.uk

Ні, напевно, в Лапландії набагато краще, ніж на Алясці! Заради ковтка романтики не слід відмовлятися від благ цивілізації, а людина людині друг, товариш і брат: у тайгових зимовищах для кожного мандрівника, що збився з дороги, завжди приготований запас їжі і дров. Загублений світ за полярним колом не хоче відпускати дорогих гостей. Ви неодмінно повернетесь сюди навесні, влітку чи навіть восени, обвішані альпіністським спорядженням для дослідження неприступних каньйонів неспокійних північних річок, але це буде вже зовсім інша історія…

Головне фото netweather.tv

Вам это будет интересно:
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Новий рік у Стамбулі: гранат замість «Олів’є»
За стереотипами, Новий рік у Стамбулі – це сірість без снігу, а, отже, нудьга. OUTLOOK на власному досвіді перевірив, чи так це насправді, і тепер ділиться своїми враженнями. Звісно, якщо ми скажемо, що це свято відзначають у Туреччині так само, як і в Європі або Північній Америці – це буде перебільшенням.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
Гетеборг: місто з ароматом моря
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
64-ий Національний День Малайзії!
31 серпня малазійці у всьому світі відзначають Національний День. Темою цьогорічного свята стала «Малайзійська турбота» (“Malaysia Care”), що уособлює діяння малайзійців, притаманну їм турботу та гостинність.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
29-а річниця заснування ГДІПу. Дипломати вітають!
5 червня 2021 року відбулось велике дипломатично-сімейне спортивне свято з нагоди 29-ї річниці заснування Генеральної дирекції у спортивно-дипломатичному клубі ДП «ГДІП», що на Трухановому острові.
Фестиваль ананасу. Свято у власному соці
Сьогодні у тайській провінції Лампанг, що на півночі країни, починають відзначати одне з найулюбленіших народних свят – фестиваль ананаса. Дійство збігається з початком сезону фруктів, з-поміж яких наш герой – найбільш шанований.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Закрыть
Outlook facebook page