RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Гетеборг: місто з ароматом моря

Гетеборг: місто з ароматом моря

Автор: 29.09.2021 | Швеція
Його часто порівнюють із Сан-Франциско через велику кількість мостів, води, пагорбів і рибних ресторанчиків на будь-який смак. Із кранів тут тече мінеральна вода, а по парках любенько собі розгулюють зайці з кроликами… Може здатися, що це місто із казки, але насправді воно розташоване у Швеції, і це – місто Гетеборг.

Гетеборг вважають другим містом Швеції за всіма показниками – кількістю населення, числу музеїв і навіть за розміром орендної плати. Але для тих гурманів, котрі не можуть встояти перед дарами моря – це місто номер один. Тільки тут рибний ринок міг розташуватися у будівлі колишньої церкви, а процес закупівлі морепродуктів всіма кухарями зі всього світу перетворився на найвідоміший Рибний аукціон. Та про все по порядку!

Є особливий шарм у тому, щоб уперше побачити Гетеборг, місто води і мостів, пропливаючи під самими цими мостами. Для цього тут пристосовані спеціальні плоскі широкі човни – паддани. Виникає логічне запитання: чому не якийсь катер чи річковий трамвайчик? Та тому що висота деяких із 20 мостів, під якими доведеться проплисти, не сягає і метра. Тому в деякі особливо критичні моменти екскурсоводові і його гостям доводиться не тільки пригинати голову, але й повністю опускатися на дно човна, щоб подолати перешкоду. Ось такий нетиповий маршрут! Якщо ви готові до таких пригод, сміливо вирушайте на центральну площу Кунгспортсплатсен, звідки пандани і починають свою подорож, а потім проходять мальовничими внутрішніми каналами міста і гавані.Фото jazztour.ru

Але романтичні прогулянки на човнах – це ще не головне, що дарує місту його близькість до моря. У Гетеборзі в кожному закладі відчувається культ риби і морепродуктів. Тут є навіть рибний ринок, котрий знайшов собі притулок у будівлі… колишньої церкви. Називається він Фескечорка і розташовується на березі каналу. Тут куди не глянь прилавки усипані найсвіжішими соковитими креветками, раками, устрицями, мідіями й омарами.lindholmen.jpgФото Lindholmen Science Park theculturetrip.com

А на території ринку працює безліч ресторанів, де можна посидіти у затишній атмосфері чи замовити їжу із собою. Західне узбережжя взагалі славиться якісними морськими ласощами, тому не тільки в ресторанах, але й на вулицях у звичайних кіосках з вуличною їжею можна посмакувати цими делікатесами. Також у Гетеборзі є можливість побачити захопливе дійство – роботу найбільшого у Швеції рибного аукціону. Ось тільки є один мінус – публіка брати участь в торгах не може, зате тут можна поспостерігати, як за відомі дари моря борються найкращі шеф-кухарі і постачальники морепродуктів.

Та, як кажуть, не рибою єдиною живе місто. Ще одна фішка Гетеборга – величезна кількість різнопланових музеїв. Та одним із найбільш захопливих, особливо для завзятих автомобілістів, є Музей Volvo, присвячений відомому автомобільному брендові. Тут можна буквально здійснити мандрівку в часі, прослідкувавши, як змінювалися легкові автомобілі, вантажівки та інші творіння компанії з кінця 1920-х і дотепер. Найбільше відвідувачів приваблює виставка моделей, котрі не отримали широкого поширення. Це такі експонати, як автомобіль, створений жінками для жінок, автомобілі, що працюють на екологічному паливі, і розробки майбутнього. Крім цього, після захопливої мандрівки у минуле гості мають змогу придбати якусь маленьку колекційну машинку на пам’ять у сувенірному магазині музею.ewlp2020.se.jpgФото ewlp2020.se

Трохи екстриму у вашу подорож містом додасть найбільший скандинавський парк розваг Лісеберг. Тут пропонують атракціони на будь-який смак – страшні із красномовними назвами Вихор, Атмосфера, дотепні, такі як Кімната кривих дзеркал, і безліч інших. Крім атракціонів тут розташовані ще безліч ресторанів, барів і кіосків із вуличною їжею. Що ви маєте неодмінно скуштувати, так це традиційні шведські солодощі, креветкові сандвічі та іншу смакоту, котру на території парку продають на кожному кроці – просто язика проковтнеш! Якщо ж за цілий день ви стомитеся від галасливих розваг, тут є куди і втекти. На території Лісеберга розташований затишний зелений парк, де можна зустріти місцевих зайців і кроликів. Також його можна відвідати в листопаді чи грудні, коли тут відбувається великий Різдвяний ярмарок.gothenburg_12_034413185822c289a7cfcc64d11a9dc4.jpg
Фото delfa.com.ua

До речі, Гетеборг – взагалі дуже зелене місто з великою кількістю різноманітних парків. Наприклад, у північній його частині міститься Ботанічний парк – один із найкращих в Європі. Його територія охоплює 175гектарів і тут цілком гармонійно уживаються 20 тисяч видів рослин. Особливу популярність має «сад каменів», котрий навіть удостоїли трьох зірочок Мішлена в «Зеленому довіднику». Важливою частиною Ботасду є також парк із назвою, яку важко вимовити – Тредгордсфьоренінген, де влітку часто влаштовують концерти, вистави і шоу.Liseberg.jpgФото thecrazytourist.com

Ну і наостанок, якщо ви поцікавитеся у когось із місцевих, де найкрасивіший краєвид міста, а вам скажуть, що на «губній помаді!», не кваптеся крутити пальцем біля скроні. Пам’ятка з таким дивним прізвиськом справді існує у місті – це хмарочос червоно-білого кольору під назвою Göteborg Utkiken, вигляд якого так нагадує місцевим жителям популярний косметичний засіб. Літньої пори на даху будівлі відкривається оглядовий майданчик, куди можна прийти, щоб помилуватися красою Гетеборга, що розкинувся внизу, і морської затоки.

Головне фото thebrokebackpacker.com

Вам это будет интересно:
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Зроблено у Швеції: далекарлійська конячка
Відтоді, як крилаті коні валькірій назавжди поскакали до Вальхалли, на сторожі традицій вікінгів стоїть далекарлійська конячка – розписна народна іграшка, вперше згадана в літописі XVII століття. Далекарлійський коник є талісманом нетуристичної Швеції, рятуючи від забуття старовинні перекази і вірування.
Якщо у тебе 10 доларів і ти у Стокгольмі
Стокгольм – одне з найдорожчих міст у світі. Та більшість місцевих такий статус столиці цілком влаштовує, і це зовсім не дивно, адже середня зарплата у місті сягає 2800$… Так що, на перший погляд, спробувати добряче розважитися тут, маючи в кишені всього 10$ – справа складна. Але далеко не безнадійна, якщо увімкнути фантазію і кмітливість.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Дім, який побудував…
«Халабуди» на деревах, землянки, схованки – що ми тільки не будували в дитинстві. На жаль, коли дорослішаєш, фантазія втрачається, і більшість із нас тепер живе в незручних сірих «коробках». Однак є люди, які самостійно створили житло своєї мрії.
А ви знали...?
Трохи фото і декілька відео... Додати Європи і ще трішечки Африки... Щось очевидне і вражаюче... Ось так можна описати новини, які ми підготували для вас сьогодні. Зацікавили? Тоді мершій читайте!
Глибокі музеї
Ще кілька століть тому морський транспорт був не просто найпопулярнішим, але й часом єдиним способом дістатися з точки А в точку Б. Однак, як відомо, форс-мажори трапляються на будь-яких дорогах, навіть водних, і за історію людства безліч кораблів так і не пристало до берега. Проте відносна «збережність» дозволяє затонулим суднам знайти друге життя, перетворившись на музеї.
Новопризначені посли чотирьох держав та Глава Представництва ЄС вручили вірчі грамоти Президенту України
​7 листопада 2019 року відбулась церемонія вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському послами Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації, Грузії, Мексиканських Сполучених Штатів та Главою Представництва Європейського Союзу.
Посольство Швеції в Україні провело святкування Дня святої Люсії
13 грудня в Києві відзначили одне з традиційних шведських свят - День святої Люсії.
Хто поскаче зі Стокгольма на Бронзовому Коні цього року?
Уже зовсім скоро, 8 листопада, парадний вхід найвідомішого стокгольмського культурного центру «Скандія» буде прикрашено червоною доріжкою, котрою пройдуть сотні світових кінознаменитостей на честь відкриття престижного "Stockholms film festival" . Саме про нього, вельми значущого і важливого в сучасному світі кіно, ми сьогодні і розповідаємо.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
У Києві за участі голови МЗС Швеції та Посла відбувся Шведсько-український бізнес-форум
У Києві відбувся Шведсько-український бізнес-форум, організований Посольством Швеції в Україні за підтримки шведської бізнес-спільноти. Представники ділової та бізнесової спільноти обох країн вже шостий рік поспіль зустрічаються в столиці України, щоб обмінятися передовим досвідом в різних галузях. Темою цьогорічної зустрічі стало укріплення економічних взаємовідносин між двома країнами. Під гаслом «Швеція-Україна: зростаємо разом» пройшли панельні дискусії, що презентували перспективні сектори української економіки і шведські рішення для потреб українського ринку.
Посольство Швеції провело прийом на честь Євробачення 2017
Посольство Швеції в Україні та особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Мартін Хагстрьом організували і провели в Києві вечір, присвячений пісенному конкурсу Євробачення - 2017, який походить в ці дні в українській столиці.
Посол Швеції Мартін Хагстром запросив українців і дипломатичний корпус відсвяткувати День Святої Люсії
Одна з найбільш древніх і культурних традицій в Щвеції - вшанування Святої Люсії. Долучитися до звичаїв, що супроводжують 13 грудня змогли гості офіційного дипломатичного прийому і в столиці України.
Швеція. Вижити без копійки в кишені
Перший день у Швеції. Ви стоїте на центральній площі Стокгольма. Поглинаєте очима культурні надбання. Аж раптом до вас підбігає злодій, вириває сумку з ваших рук і кидається навтьоки. «Це були всі мої гроші!» – кричите у розпачі йому вслід. А хулігана і слід прохолов. Що робити? Перше правило – не панікувати. А друге – зібратися з духом і... влаштуватися на роботу! Дарія Черноусова ділиться досвідом, як заробити в чужій країні.
Закрыть
Outlook facebook page