RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Істина в зерні, або Кава по-польському

Істина в зерні, або Кава по-польському

«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.

На початку XVIII століття Антоній Момбер відкрив у Гданську перший kafehauz – місце для зустрічей і спілкування заможних чоловіків. Філіжанка з ароматною кавою опинилася в ролі незмінної «учасниці» всіх бесід. Роблячи відвідувачам унікальну пропозицію, власники гастрономічних закладів обов'язково додавали до опису напою епітет «дивовижний». І вже за кілька десятиліть про «предмет пристрасті», яким так захоплювалися, було опубліковано цілу монографію.

Коло шанувальників кави розширилося: тепер насолоджуватися його смаком могли всі. Напій, раніше призначений тільки для еліти, медики у своїх настановах наказували вживати навіть при проблемах зі здоров'ям. Не минуло й століття, як, підтверджуючи «серйозність відносин», польські видавці уклали підручник з правилами приготування ароматної окраси сніданку. При цьому спочатку не використовували жодних добавок. Але щойно з'явилася відповідна мода, молоко, вершки, цукор і навіть сіль стали приємним доповненням до кави.iStock-580106866-58cf635a3df78c3c4f84250c-2.jpgФото verywellhealth.com

Кавові плоди продавали сирими, тому, перш ніж варити, їх потрібно було обсмажити. Якщо сім'я була заможна, то за допомогою спеціальної машинки цю функцію виконувала kawiarka – прислуга особливого призначення. При цьому кожна зберігала у себе і «зерен надлишок» і секрети їхньої обробки, – розповідає в поемі "Пан Тадеуш" Адам Міцкевич.

До кінця ХIХ століття в крамницях поступово стала з'являтися смажена кава. Експерименти тривали: за прусським рецептом її змішували з цукром, намагалися замінити бобами, жолудями і... смаженим горохом. Напій, який поступається оригіналу в концентрації, називали німецьким, або сілезьким.GettyImages-540712457-582c848c5f9b58d5b1cf9bf1.jpg
Фото thespruceeats.com

Згодом міцний напій з вершками перетворився на справжній гастрономічний бренд – каву по-польському. Сьогодні kawa sypana заварюють... в горнятку і п'ють, при бажанні, з осадом. Є й інші способи приготування. Наприклад, kawa parzona: мелені зерна заливають окропом і накривають блюдцем для настоювання. Для тих, хто не планує надовго затримуватися в kawiarnie, є розчинна kawa rozpuszczalna і вже звичні kawa z ekspresu і kapuczyno.

Читайте також: Кава - напій з гірських вершин

Польська столиця має свої вподобання. Каву по-варшавському готують за особливою рецептурою: її двічі доводять до кипіння, після чого проціджують і тонкою цівкою додають молоко. Велика чашка, в якій подають напій, обов'язково має бути накрита шапкою з пінки. Польські бариста, дотримуючись існуючих традицій, відкривають для гурманів ще й екзотичні обрії. Приміром, бразильський варіант, де міцну каву доповнює аромат гіркого шоколаду з відтінком смажених горіхів; кенійський, де легкість поєднується з нотками цедри, або індійський – з прянощами і какао.

У деяких містах Польщі збереглися і продовжують працювати кав'ярні «з історією». Найстаріший заклад Варшави, відкритий ще три століття тому, зберігає спогади про один з концертів молодого Фредеріка Шопена. Після закінчення Другої світової війни улюблену кав’ярню городяни відновлювали власноруч по цеглинці, тож вона й донині вабить своїми ароматами відвідувачів.

Рецептурні секрети кави по-польському:

1. Перед приготуванням чашку ошпарити окропом.

2. Взяти мінімум інгредієнтів: 1-2 чайних ложки дрібно змеленої кави на одну порцію.

3. Нічого не потрібно варити: досить розмішати майбутній напій ложечкою.

4. Набратися терпіння і зачекати 7-8 хвилин, доки кава завариться сама.

5. Якщо є бажання порушити класичний рецепт, додати цукру.Screenshot-2019-08-16-at-11.25.58.pngФото bigseventravel.com

"П'ять кавових копійок":

У Сопоті кожні два роки встановлюють «Кавовий рекорд світу». Під час однієї з таких незвичайних подій учасники піднесли глядачам у подарунок 20 000 чашок cappuccino.

Команді, яка представляє бренд «JJ Darboven» на вуличному фестивалі, протягом п'яти годин вдалося зварити 10363 порції класичної кави зі збитими вершками.

Політик Анджей Дуда, який виграв президентські перегони у 2017 роци, наступного ранку після перемоги прийшов до станції варшавського метро, де роздав простим перехожим стаканчики з кавою на знак подяки за підтримку.

Фахівці з лабораторії університету міста Любека дійшли висновку, що кофеїн впливає на область мозку, відповідальну за здатність відрізняти правду від вигадки.

В інтернет-магазинах уже доступна перша кавоварка, якою можна керувати за допомогою wi-fi.

Головне фото huffingtonpost.com

Вам это будет интересно:
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Гданську
Сьогодні ми безсоромно витрачаємо наші улюблені 10 доларів в головному місті польського Помор'я - Гданську. Що ми можемо собі дозволити в цьому туристичному, промисловому і адміністративному центрі північної Польщі, а що ні - далі в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Мешуї: важке частування з верблюда
Доля часто підносить нам сюрпризи, і ніколи не знаєш непевне, що скуштуєш за святковим столом, особливо якщо подорожуєш країнами Близького Сходу.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Ми там були: Сопот
Балтійське узбережжя Європи не може похвалитися теплими водами і довгим пляжним сезоном, однак це не заважає йому бути популярною курортною зоною. Безліч прибережних і затишних містечок приваблює туристів передусім свіжим і цілющим повітрям, а також можливістю «полікувати очі», дивлячись на холодне море та неймовірні пейзажі.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Алкогольні традиції світу. Вишуканий напій чи «три сокирки»? Дві грані одного вина
«Мама – анархія, тато – склянка портвейну» співається у відомій пісні культового гурту «Кіно». Поговорімо сьогодні про тата, який став головним напоєм представників андеграунду кінця минулого століття. Розповідь про те, як португальське вино стали називати трьома сокирками в радянський час, як воно стало улюбленим в Англії, однак для початку, як же воно народилося.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Листівки з Польщі
Попереду три святкові вихідні дні, які OUTLOOK із радістю допоможе вам розпланувати! Пропонуємо прогулятись у центрі Варшави, Кракова та Любліну, насолодитись весняною свіжістю та надихнутись на декілька місяців вперед. Тож, вперед, до нових пригод!
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Краків. Устигнути за 48 годин.
На Краків маємо усього 48 годин – треба поспішати! Тож снідаємо тутешнім традиційним фаст-фудом, а саме шматком булки зі смальцем, і мерщій знайомитись із сотнями творів мистецтва і десятками легенд міста на березі Вісли...Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі.
Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Закрыть
Outlook facebook page