RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Краків. Устигнути за 48 годин.

Краків. Устигнути за 48 годин.

На Краків маємо усього 48 годин – треба поспішати! Тож снідаємо тутешнім традиційним фаст-фудом, а саме шматком булки зі смальцем, і мерщій знайомитись із сотнями творів мистецтва і десятками легенд міста на березі Вісли...Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі.

Зранку найкраще вирушити в серце всіх старих міст, у тому числі й першої столиці Польщі Кракова – ринкову площу, одну з найбільших у Європі. І поки натовпи туристичних груп не захопили весь простір, можна першими розмірено пройтися бруківкою, вимощеною ще в XIII столітті. Колись її топтали ноги купців і селян, поспішаючи на середньовічний шопінг, і били копитами коні, перевозячи товар на торгові ряди, які називались сукняними. Нині ж прилавки заставлено всілякими сувенірами ручної роботи й готовими стравами польської кухні. Тож, якщо після сендвіча зі смальцем ви вже встигли зголодніти – саме час скуштувати чогось на кшталт знаменитих білих краківських ковбасок з квашеною капустою.Nothing-Familiar-Travel-Krakow-Food-Tour.jpgФото nothingfamiliar.com

Наступні дві-три години варто виділити на відвідування величного на вигляд архітектурного комплексу – Вавель. Біля входу до нього на стіні висять кістки мамонта... Ніхто не знає, хто сюди помістив рештки доісторичної тварини, однак, за легендою, саме вони приносять державі процвітання. Славиться це місце і собором святих Станіслава і Вацлава, в якому знайшли свій останній спочинок всі королі країни.Krakow-Wawel-Castle-Beautiful-View.jpgФото askideas.com

Цікавою і водночас багатою на моторошні легенди є також печера дракона. Колись триголовий, живучи в ній, наводив страху на людей, вимагаючи приносити собі в жертву найвродливіших дівчат Кракова. За переказами, коли місцевість тільки почали заселяти, засновник міста князь Крак звів величенний замок на пагорбі. Того, що в одній із вавельських печер у сплячці перебувала справжнісінька міфічна істота – він і не підозрював. Незабаром пісні та мелодії пастуших ріжків розбудили звіра. Від раптового пробудження той почав лютувати і мстити всім жителям, поїдаючи спершу домашню худобу, а ставши ще кровожерливішим, переключився на людей.26143848604_237c3a0f6a_b.jpgФото esn.pl

Як і в будь-якій казці, потвору перемогли хитрістю, змусивши випити стільки води, що та просто луснула... Тепер коридорами печери безстрашно може бродити всяк, кому заманеться. Але дракон, нехай і кам'яний, тут все-таки є, хоча налякати він може хіба що маленьких дітей і дорослих, які не знають про сучасні дива піротехніки, адже з пащі час од часу виривається вогонь. А для тих туристів, які не бажають чекати полум'яного видиху, бо дорога кожна хвилина, можна відправити платне СМС на секретний номер, який знають тільки місцеві, та активувати послугу...

Ближче до вечора, вже втомившись від вражень, саме час переключитися на сувенірний шопінг. Статуеток і магнітиків ви, звісно, накупили ще зранку, відвідавши ринкову площу, тому пропонуємо пробігтися крамницями з назвою «Amber», яких тут удосталь. Вітрини усіяно всілякими виробами з вогненно-жовтого бурштину, головного мінералу Польщі, який, за повір'ями, приносить щастя.DSC_7042.jpgФото therepus.blogspot.com

Подорожі околицями Кракова залишмо на другий день. Усього на віддалі півгодинної їзди розкинулось «солоне містечко» – Величка, яке славиться своїми соляними печерами, що пролягають на семи підземних рівнях на глибині від 60 до 200 метрів. Загальна протяжність гротів понад 200 кілометрів. І хоча для відвідувачів відкрито небагато коридорів і галерей, цього достатньо, щоб зайняти себе на цілих півдня. Походжаючи по різьбленій підлозі і розглядаючи скульптури, висічені з величезних брил, попутно борючись з бажанням лизнути їх, ви ще й підлікуєте дихальну систему парами хлористого натрію.Wieliczka1170.jpgФото poland.travel

Ну а якщо ваш weekend припаде на перші вихідні вересня, жодних екскурсій на другий день не плануйте! Ви просто не можете пропустити щорічний парад такс, адже Краків вважається столицею цих коротконогих собачок з довгим тілом. Перша ж представниця породи прибула в місто ще на початку XVI століття разом з господарем – єпископом із Вроцлава. А фестиваль придумали в 90-х роках минулого століття, адже підмітили, що величезна кількість такс доповнює мало не кожен пейзаж Кракова. У різноманітних костюмах домашні улюбленці дефілюють на виставці. Тут і собаки-метелики, і «хот-доги», й балерини з мексиканцями і навіть шерифи!EEfz0cLWkAAeStP.jpgФото twitter.com

Головне фото vgr.by

Вам это будет интересно:
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Визначні пам'ятки Польщі: все можуть королі!
Палацові інтриги, шлюби за розрахунком і вражаючі інтер'єри. Ось які асоціації виникають при згадці про життя монархів. А Польща – та ще королівська країна. Тут у лічені хвилини і всього за кілька злотих можна зануритися в цю чарівну для простих смертних атмосферу.
Ми там були: Сопот
Балтійське узбережжя Європи не може похвалитися теплими водами і довгим пляжним сезоном, однак це не заважає йому бути популярною курортною зоною. Безліч прибережних і затишних містечок приваблює туристів передусім свіжим і цілющим повітрям, а також можливістю «полікувати очі», дивлячись на холодне море та неймовірні пейзажі.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Гданську
Сьогодні ми безсоромно витрачаємо наші улюблені 10 доларів в головному місті польського Помор'я - Гданську. Що ми можемо собі дозволити в цьому туристичному, промисловому і адміністративному центрі північної Польщі, а що ні - далі в OUTLOOK.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
Гетто світу: польське село в Стамбулі
Складно уявити більш несхожі один на одного народи, ніж турки і поляки, котрі відрізняються, либонь, у всьому, починаючи з релігії і закінчуючи кулінарними традиціями. Утім, ніщо не перешкоджає їм мирно й любо уживатися вже понад 150 років на окраїні Стамбула. Саме про це дивовижне сусідство наша сьогоднішня розповідь у рамках рубрики «гетто світу».
Гетто світу: польський квартал Нью-Йорка
Нью-Йорк справедливо вважається одним з найцікавіших міст планети. Причин цьому безліч, у тому числі і його унікальний етнічний склад з більш як двадцятьма великими громадами. Самі ньюйорківці жартують, що їм і не надто потрібно подорожувати – досить просто проїхатися національними анклавами та познайомитися ближче з новими культурами.
Листівки з Польщі
Попереду три святкові вихідні дні, які OUTLOOK із радістю допоможе вам розпланувати! Пропонуємо прогулятись у центрі Варшави, Кракова та Любліну, насолодитись весняною свіжістю та надихнутись на декілька місяців вперед. Тож, вперед, до нових пригод!
Сіль за смаком. Найкращі соляні печери Європи
За статистикою, близько 10% населення планети тією чи іншою мірою страждає на хронічні бронхіти, що переходять в астму. Більше половини з них – діти. Окрім різноманітних інгаляторів та інших лікарських засобів, на дихальні шляхи позитивно впливає сіль.
ФОТОПРОЕКТ: Затишний Вроцлав
Вроцлав - це 5 річок, 12 островів і 112 мостів, тому його часто називають «польською Венецією». Третина площі міста займають парки і сквери. Це найтепліше місто в Польщі! У нього неможливо не закохатися. Тут панує сплетіння багатьох культур, привезених людьми з різних країн світу. Фотограф і журналіст OUTLOOK побував в цьому затишному місті і ділиться з нашими читачами своїми спогадами, зафіксованими через об'єктив.
Ми там були: Гданськ
З вікна старовинного дому з високими стелями виднілася частина вулиці Огарної. Чепурні вивіски, симпатичні та оригінальні фасади будівель, квіти, вимощена бруківкою проїжджа частина... Саме з цієї вулиці далекого 1949 року почалося відновлення історичної частини Гданська.
Закрыть
Outlook facebook page