RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Знай наших: Ліза Холоденко

Знай наших: Ліза Холоденко

Сьогодні ми продовжуємо серію матеріалів, об'єднаних загальним концептом «знай наших». На черзі розповідь про режисера нашумілої американської TV-драми «Олівія Кіттерідж» – Лізу Холоденко.

«Я взагалі-то українка»

Саме ці слова голосно кричала чистою англійською Ліза під час сесії «питання-відповідь» на Венеційському кінофестивалі в 2014 році, помітивши кореспондентів із синьо-жовтими значками. До Італії вона тоді привозила свій серіал «Олівія Кіттерідж», про який ми розповімо трохи згодом. На жаль, через свій щільний графік режисерка не змогла ширше поспілкуватися із земляками. Однак Холоденко не забуває про своє коріння – її дідусь у смутні роки початку двадцятого століття подався за океан у пошуках кращої долі. Попри те, що більшість українців тоді осідала в Канаді чи Бразилії, він вибрав варіант «посередині» і вирушив до США.

Свій свояка бачить здалека

З підліткового віку Ліза мріяла знімати кіно – напевно, мало хто з жителів ЛА думає про щось інше, та ось тільки за привабливим світом софітів і червоних хідників стоїть титанічна праця, яку не кожен витримає. Холоденко зрозуміла це практично відразу, ще в кіношколі при Колумбійському університеті, куди вступила в майстерню легендарного Мілоша Формана, чий фільм «Пролітаючи над гніздом зозулі» вже давно вважається класикою. Кращого викладача годі й уявити, тим паче, він теж слов'янин, як і дід Холоденко, емігрував на Захід, подалі від нав'язливого соцреалізму, тому вчитель та учениця чудово поладили. Під керівництвом досвідченого режисера американка українського походження пізнавала ази кінематографу і виробляла свій власний стиль.

Старт

Ще в кіношколі Ліза знала, про що хоче знімати – будучи відкритою лесбійкою, вона вирішила у своїх історіях чесно показувати життя сексуальних меншин з усіма їхніми «радощами і печалями». Її перші короткометражки зацікавили великі студії, і дівчину запросили працювати у велике кіно, причому не «хлопавкою» і не п'ятим асистентом, а відразу ж редактором. Хоча дещо прохідні «телемувіки» «Boyz 'N the Hood» і «Used People» сьогодні мало хто згадає, вони допомогли Лізі стартонути. Уже 1998 року Холоденко знаходить кошти і знімає за власним сценарієм мелодраму «Високе мистецтво» про життя двох жінок-фотографів і їхні стосунки, присмачивши сюжет ще й наркотичною залежністю.

Дебют – відверту і стильну історію про покоління молодих та успішних американців 90-х – відзначили критики та інтелектуальна публіка. До широкої аудиторії фільм не дійшов, тому Ліза Холоденко вмить потрапила до касти рафінованих арт-хаусних режисерів.

З ТБ до «Глобусу»

Проте самій Лізі, схоже, не надто хотілося стати ще одним «автором для обраних» з арт-хаусного гетто. Тому круто змінила власний вектор і пішла на початку 2000-х працювати режисером на телебачення. Вона доклала свою руку до таких популярних у США проектів, як «Клієнт завжди мертвий», «Секс в іншому місті», «Жеребець». Багато хто тоді дивувався, чому обласканий критиками постановник знімає нехай і якісне, але все-таки «мило»? Виявляється, Холоденко вирішила відточити майстерність для того, щоб її картини подобалися і звичайним глядачам. І цієї мети вона домоглася, тріумфально повернувшись 2010-го з нашумілою стрічкою «Дітки в порядку» на великий екран. Зірковий акторський склад, який очолили Джуліанна Мур, Марк Руффало і Міа Васіковська, розігрує зворушливу трагікомедію про відносини двох лесбіянок з біологічним батьком їхньої дитини. Кіно вийшло і смішним, і сумним одночасно, адже Ліза знає, про що говорить, оскільки разом зі своєю супутницею теж виховує сина від анонімного донора. Картина при скромному бюджеті в 4 мільйони у прокаті збирає понад 40, отримує «Золотий Глобус» і чотири номінації на «Оскар». Продюсери обожнюють українку, на неї звалюється мільйон пропозицій, а вона бере паузу і ... знову йде на ТБ.

Головний шедевр

Якщо після не надто вдалого, з огляду на прокат, дебюту її робота на телебаченні була своєрідною втечею і набиванням ґуль, то в 2012 році ситуація була зовсім іншою. Беручись за проект «Олівія Кіттерідж», Ліза усвідомлювала, що серіальний формат – найкраща для неї можливість повноцінно розповісти зворушливу історію про дивовижну американську вчительку з крутою вдачею. Неквапливий 4-серійний проект з легендарною Френсіс Макдорманд у головній ролі стає справжнім хітом 2014 року. Ці 20 років, здавалося б, «звичайного» життя головної героїні з усіма її злетами і падіннями захоплюють, адже розказані так цікаво, що «тримають» не менше, аніж гостросюжетний детектив чи трилер. Феномен та й годі, адже самоправна Холоденко опинилася в їжакових рукавицях каналу HBO, зробила один з найбільш популярних проектів минулого року, який уже ставлять в один ряд із «Твін Пікс».

Сьогодні американка українського походження знімає черговий серіал з гучною назвою «Ляпас». Багато хто сумнівається в тому, що вона зможе переплюнути власний торішній успіх. Але хто не сумнівався в Холоденко, коли з режисера для розумників вона раптом перетворилася на рейтингового майстра? Добре, що чекати залишилося недовго, – вже у 2015-му «Ляпас» вийде на екрани. Хочеться вірити, що й українське телебачення все ж почне показувати якісні серіали землячки, а там, може, і вона завітає на історичну Батьківщину.

Вам это будет интересно:
Спрингфілдська родина
«Чотири пальці – це круто, адже п'ять – лише у Бога!» Якщо ви одразу зрозуміли, про що мова, то у нас спільне свято – найзнаменитіша телевізійна сімейка, легендарні Сімпсони в грудні відзначають річницю в ефірі. 31 рік тому на американському каналі FOX з’явився перший епізод культового серіалу.
Квіти по-українському. Катерина Білокур
Сьогодні виповнюється 120 років з дня народження відомої української художниці - Катерини Білокур. Її талант був визнаний за життя, її роботами захоплювався Пабло Пікассо, а в наші дні її картини виставлені у музеях, а Google присвячує їй свій дудл. А розпочиналось все за тоталітарних часів, коли всі сфери людського життя контролювались...
Кіно по-нігерійськи
Більшості людей Нігерія відома як країна з величезними запасами нафти і перманентними економічними і політичними проблемами. При цьому мало хто за межами Африки знає про потужну кіноіндустрію в цій державі, розмах і оборот якої вражають. Ми з головою пішли в цю тему і спробували зрозуміти, що таке «Ноллівуд»?
На екскурсію – до кінотеатру!
Подорожі світом дедалі більше манять нас, і як прикро буває, коли на шляху до їхньої реалізації виникають всілякі перешкоди. OUTLOOK пропонує вам не зневірюватись, якщо вирушити у мандри не випадає. Краще надихніться фільмами, де самі міста грають не менше, ніж актори. Ми розповімо про п'ять кінокартин, які, маючи беззаперечну художню вартість, ще й слугують непоганими гідами.
Знай наших: Ежен Деслав
У рубриці «Знай наших» ми зазвичай розповідаємо про видатних українців, котрі досягли значного успіху в тій чи тій сфері. Однак нашого сьогоднішнього героя – Ежена Деслава, або Євгена Слабченка – важко вписати в певні рамки, оскільки він досяг висот одразу в кількох сферах, будучи не тільки справжньою Людиною епохи Відродження XX століття, але й патріотом своєї України.
Знай наших: Анатолій Кокуш
Кіно – либонь, найбільш «технічний» вид мистецтва, котрий придумало людство. Скільки б таланту, фантазії і енергії не було у творців будь-якого фільму, практично всі стадії виробництва так чи інакше спираються на техніку, без якої ідеї так і залишаться всього лиш ідеями.
Знай наших: Христя Фріланд
У сьогоднішньому продовженні нашої рубрики про знаменитих українців, що змінюють світ тут і зараз, ми розкажемо про неймовірно енергійну Христю Фріланд – журналіста, письменника, а тепер вже й успішного політика. Етнічна українка, що відмінно володіє «рідною мовою», – чудовий приклад того, що людина, якщо вона сама того хоче, може розвиватися у багатьох сферах.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
Знай наших: ДахаБраха
Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».
Знай наших: безперервна музика Любомира Мельника
Музика завдовжки у вічність або, іншими словами, Continuous music – жанр, який викликає гучні суперечки в професійних колах. Любомир Мельник, канадський композитор українського походження, бачить у своєму дітищі Continuous music продовження класичних традицій. За якими правилами грають його партитури, Outlook розповість у наступному матеріалі рубрики «Знай наших».
Яскравіше тисячі смарагдів. У Києві відкрилася виставка, присвячена українці Катерині Десницькій - дружині принца Таїланду
Катерина Десницька - родом з Волині. Втім, в світі її знають, як принцесу Таїланду, дружину принца Чакрабона. Ця незвичайна українка відома своєю безстрашністю і силою духу. Недарма під час російсько-японської війни вона відмовилася від привабливої ​​пропозиції жити в розкоші і багатстві і пішла на фронт працювати медсестрою. Після повернення доля винагородила її за сміливість. А історія її любові до сих пір захоплює любителів щасливих історій.
Знай наших: Михайло Яримович
За знаменитою висадкою Ніла Армстронга та його команди на поверхню Місяця 1969 року стояло не тільки абстрактне торжество сили людського розуму, а й велика група висококласних інженерів, які розв’язували надскладні завдання. Серед них своїм сміливим і несподіваним підходом особливо виділявся Михайло Яримович, один з керівників місячної програми. Саме про нього ми з великою гордістю сьогодні розповідаємо в рубриці «Знай наших».
Знай наших: Макс Левчин
Українські IT-спеціалісти щороку доводять, що вони якщо не найкращі, то вже напевно одні з найкращих на планеті, працюючи над різноманітними і складними проектами. При цьому вихідці з нашої країни – не тільки високопрофесійні співпрацівники, вони ще й чудові управлінці і керівники, що створюють світ теперішнього, який оточує нас, і майбутнього, про котре ми поки навіть боїмося мріяти. Про одного з таких лідерів Макса Левчина, розробника загальновідомої платіжної системи PayPal, читайте в нашій рубриці «Знай наших».
Таємниці Пабло Пікассо будуть розкриті
Почавши цю весну з низки гучних прем'єр, ВОЛЯ продовжує дивувати своїх абонентів. Цього разу компанія-провайдер представила своїм абонентам прем’єру другого сезону серіалу «Геній» від каналу National Geographic.
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Знай наших: Сергій Полунін
26 жовтня відбудеться довгоочікувана прем`єра документально-біографічної картини «Танцюрист» про ціну успіху, яку заплатив артист балету Сергій Полунін. Херсонець за походженням, волею випадку потрапляє до Королівського театру в Лондоні, де здобуває неймовірний успіх, а потім зникає з поля зору, щоб згодом завоювати ще більше любові глядачів. Сьогодні OUTLOOK продовжує серію матеріалів про успішних українців.
Шведський відлюдник Інгмар Бергман
14 липня 1918 року у шведському місті Упсала народився чоловік, який зняв понад 50 картин і поставив кількадесят вистав, що підняли планку у мистецтві на недосяжний рівень. Навіть сьогодні, переглядаючи шедеври Бергмана, створені ще півстоліття тому, розумієш, що вони нічого не втратили з часом – скоріше навпаки.
Історія бренду: Davidoff
Він заробив свої перші песо, танцюючи танго і чарльстон. Трудився зварювальником у Буенос-Айресі та не гребував будь-якою працею, щоб зібрати свій стартовий капітал. Фанатичний трудоголік, який увесь час намагався виглядати снобом. Усміхнений з клієнтами та неймовірно вимогливий до колег. Читайте в OUTLOOK у день народження Зіно Давидоффа про те, як обдарований скрипаль з українським корінням домігся для свого бренду без перебільшень королівських аудієнцій.
Посол Іспанії представив в Києві картину "Королева Іспанії"
Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне презентував в одному зі столичних кінотеатрів картину "Королева Іспанії" режисера Фернандо Труеба. Серед гостей прем'єри були Надзвичайний і Повноважний Посол Мексики, Тимчасовий повірений у справах Куби, представники кіноіндустрії, громадськість, ЗМІ.
У Києві стартував Тиждень Іспанського кіно
30 березня за підтримки посольства Іспанії в Україні в Культурному центрі Кінотеатр «Київ» відкрився XV Тиждень іспанського кіно. Офіційне відкриття кінематографічного калейдоскопа відвідали дипломати Посольства Іспанії в Україні, представники української кіноіндустрії, громадськість, ЗМІ.
Закрыть
Outlook facebook page