RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Ми там були: Брюгге

Ми там були: Брюгге

Торік навесні випала нагода побувати в Бельгії. Приблизно 2 роки тому я поставив собі за ціль крутити педалі скрізь, де подорожуватиму. По-моєму, велосипед – найкращий спосіб міського туризму. Так ти завжди учасник життя, а не тільки спостерігач, як-от з вікна автобуса чи авто...

На вело-байку весь витрачений час є не відстанню, а подорожжю. Ти не скутий ніякими маршрутами і таймінгами. А взагалі, де, як не в Бельгії кататись на двоколісному? З певних технічних причин це не вдалося зробити у Брюсселі, однак бажання було сповна реалізовано у Брюгге.

Найближчий прокат знайшли на мапі в самісінькому центрі міста. Ось таким був прайс:

Отже: серце Фландрії, двоє нас, два ровери, один день і, звичайно ж, типова бельгійська погода – дощ (часом дуже сильний, холодний, нестерпний).

Читайте також: Що вони їдять: Бельгія

Детально не зупинятимусь на описі Брюгге – це я навряд чи зроблю краще за першого-ліпшого путівника або Вікіпедію. Скажу тільки, що історичний центр внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Статки міста в Середні віки були неймовірно великими, звідси – численні пам’ятки архітектури, збережені в чудовому вигляді й донині. І що справді вражає, то це цілісність: бачимо не окремі поодинокі споруди чи їхні залишки на певних вулицях, як часто буває, а суцільне древнє місто у місті. За день не обійдеш, але об’їдеш.

Серед найцікавіших з архітектурної точки зору об’єктів у своєму must see-рейтингу я б відзначив 83-метрову вежу Белфрай, побудовану 1240 року, і міську ратушу. Остання є однією з найстаріших збережених цивільних будівель історичної Фландрії. Її багатство і пишність дозволяють судити про важливе економічне і політичне значення середньовічного Брюгге. Створена в традиціях церковної готики, вона стала законодавицею моди у фламандській цивільній архітектурі свого часу. За її зразком було споруджено інші знамениті ратуші. Абсолютним шедевром є готична зала із численними фресками 19 століття.

Зупинили ми свої байки біля церкви Богоматері (Church of Our Lady), де зберігається єдина скульптура Мікеланджело, що за його життя опинилася по той бік Альп, – «Діва Марія з немовлям» («Мадонна Брюгге»). Вежа собору заввишки 122,3 метри залишається найвищою спорудою в місті і другою за висотою у світі вежею, викладеною цеглою (поступається лише церкві Святого Мартіна в Ландсхуті, Німеччина).

Подорожуючи, я зрозумів, чому місто називають північною Венецією: глибокі канали, десятки мостів, у тому числі й розвідних, ратуша, яка приймає делегації туристів зі всіх куточків світу, палаци, собори, замкові мури, середньовічні сади, маленькі традиційні родинні ресторани та кав’ярні, усюди потемніла від часу цегла, гострі шпилі та вузькі вікна – все поєднується у справді неперевершений архітектурний комплекс, велич якого диктує саме виваженість готичних шпилястих веж.

Читайте також: Спа. Голосна слава тихого бельгійського містичка

Висота деяких з них на фоні інших кількаповерхових споруд вражає, а от ширина вулиць розчаровує (зрештою, нічого дивного для цієї частини Європи, та все-ж): розминутись на дорозі з авто загалом можна, а на тротуарі з людиною – часом проблематично. А коли вас їде двоє, крім того, вимощена бруківкою дорога стає слизькою для гальмування – крутити педалі потрібно справді любити, щоб іти в прокат, коли починається злива…

Особисто я люблю досліджувати місто без підказок путівників, якими зазвичай послуговуються туристи, а їздячи без карти різними маленькими вуличками, де живуть місцеві. Там – дух міста, його атмосфера. У центрі Брюгге такі вулички практично не міняються століттями. І якщо в районі ратуші туристів стільки, що ніде ступити, то, від’їхавши трохи далі, можна натрапити на цілком порожні провулки, не менш цікаві з архітектурної точки зору. Ось так весь час ми і намагались крутити педалі, щоб відкривати нове і грітися.

У сучасній частині міста ми не були. Дивно, але якось не дуже й хотілось. З історії, частиною якої ти був останні кілька годин, не надто хочеться повертатись у звичні локації.

Читайте також: Ловля креветок в Оостдюнкерке: Так, я на коні!

Здавши велосипеди, ми, задоволені та мокрі, вирішили зігрітись чаєм і перекусити. Попри велику кількість різноманітних закладів на Markt (звична для середньовічної архітектурної традиції площа в центрі міста), всі вони без винятку були зайняті (в дощ та мряку важко гуляти довго). Тож, аби потрапити всередину, потрібно було простояти в черзі. Найменша виявилась до ресторану Sint Joris, отож ми й подались туди на чашечку чаю і декілька легких сандвічів за 10 євро на двох. Далі – вокзал та швидкісний поїзд до Брюсселя.

Ще одна неймовірна місцина залишилася в пам’яті та відклалась у м’язах. А як ще доповнити подорож витонченим бельгійським шоколадом зранку, особливою бельгійською смаженою картоплею на обід і неперевершеним бельгійським пивом на вечерю – навіть не знаю, що може бути краще!

Читайте також: Вело-Європа

І насамкінець ще декілька цікавих фактів:

Брюгге – одне із найбільш відвідуваних середньовічних міст у світі.

У Фландрії налічується майже 470 замків, близько 50 з них містяться поблизу Брюгге.

Місто славиться не лише виробництвом шоколаду та пива, а й знаменитими на весь світ розкішними мереживами, виготовлення яких можливе завдяки великій кількості льону, який вирощують у Фландрії.

Фото Романа Маткова

Головне фото nordicexperience.com

Вам это будет интересно:
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ми там були: Марокко – дивовижна країна
Тут увечері тільки починають працювати ринки. Без комах не обходиться жоден дім. А зі зміями люди практично подружилися. І ще: уявляєте, вони не мріють про море! Про всі тонкощі африканського Королівства Марокко нам розповіла український SMM-фахівець Анна Фунт, яка провела там незабутню відпустку.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Перу. Місця сили
Ізраїль, Індія, Мекка – ці географічні точки дуже важливі для адептів різних релігій і не тільки: вирушивши туди у паломництво, можна звідати благодать і відчути найпотужнішу концентрацію енергії, навіть будучи невіруючим. Не території Південної Америки, у Перу, теж є свої місця сили. І саме про них пише наш читач і автор Ія Зайцева.
Річард Ганнон: Фарери - овечі острови
Тільки три місяці на рік між Великою Британією і Фарерськими островами відкрито повітряні рейси. Я радів своїй майбутній подорожі, хоча до кінця не усвідомлював, що очікує там, на півночі. Іноді я уявляв Фарери, як землю, покриту кригою. Наступної миті здавалося, що на островах не вщухає потужний вітер, а отже, мене обов'язково здує з якогось стрімчака в холодну воду.
Ми там були: Гудаурі
У Гудаурі легко відчути час, затиснути його між пальцями і розтягнути у просторі, перелаштовуючи свій внутрішній ритм у режим відчуттів. І вже немає дедлайну, набридливих сусідів і лихачів, що виїжджають на зустрічку. Усе це починає здаватися ілюзорним і швидкоплинним. Тут, у Гудаурі, інші цінності. Гори не терплять метушні, внутрішнього діалогу і самоїдства. Найбільше задоволення просто дивитися на них.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Країна майже з таким самим прапором. Швеція очима українця
Швеція, напевно, не є найпопулярнішим туристичним напрямком серед українців. Охочіше наші співвітчизники їдуть до теплих країн або ж у доступніші та популярніші європейські столиці. Наш сьогоднішній співрозмовник, вокаліст київського гурту «М'ЯЧ» Юрій Розенко, навпаки, двічі на рік обов'язково відвідує це королівство.
Ми там були: Ле-Ман – недоторканий шарм старої Франції
Антон Сак переїхав до Франції, щоб отримати вищу освіту. Він студент хімічного факультету Леманського університету (Le Mans Université). Сьогодні розповідає нам про Ле-Ман – чарівне старовинне французьке місто зі своїм особливим колоритом. Воно мало відоме туристам, проте відвідування його – цікава точка у маршруті.
Ми там були: Каппадокія
У кожної людини є такий момент чи випадок, котрий він запам’ятає на все життя. Поїздка в Каппадокію і політ на повітряній кулі – одне з найбільш незабутніх видовищ у моєму житті. Саме тому я хочу з вами поділитися своїми враженнями.
Спа: Голосна слава тихого бельгійського містечка
Тут у різний час бували Віктор Гюго, Александр Дюма, Декарт, Петро І… і зараз кожен легко може стати в ряд із цими видатними особистостями, просто відвідавши затишне містечко Спа, котре з XVIII століття лишається найпопулярнішим у найвищих колах оздоровчим курортом Європи і родоначальником всіх спа-салонів світу.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Нормандія очима Корнія Грицюка: батьківщина парасольок і субмарин. Частина 2
Корній Грицюк продовжує ділитися враженнями від французької Нормандії. У попередньому матеріалі він розповідав про свій вояж до Довіля. Тепер на черзі Шербург, або Шербур-Октевіль. Подвійна назва міста з'явилася на початку 2000-х, коли Шербург злився з Октевілем.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан. Частина 1
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану...
Ми там були: Відень
Відень - кровоносна судина старої Європи - аристократичної, вишуканої, музейної. Фотограф Юлія Кочетова розповідає, що в цьому розкішному і прекрасномц місті в обов'язковому порядку треба відвідувати оперу, заходити в царські палаци і пити найсмачнішу каву з вершками. З 80-ти міських музеїв можна і потрібно вибирати, тому починаємо закохуватися у Відень з Музейного кварталу.
Там, де «Король лев» стає реальністю
До речі, сценами для цього художнього фільму компанія «Disney» надихнулась саме у Кенії, а точніше у національному парку «Брама Пекла», що знаходиться на відстані 90 км від Найробі. Хоча і сімбу («лев» з суахілі) разом з іншими хижаками тут не побачиш, бонусом стане прогулянка на велосипеді поміж стада зебрів, антилоп гну та жирафів. Цікаво...?
Національний день Бельгії-2021!
21 липня у Києві відбувся дипломатичний прийом з нагоди 190-ї річниці з дня присяги Леопольда Сакскобургського на вірність новій бельгійській конституції і обрання його першим монархом. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс радо вітав гостей на урочистому заході, серед яких були присутні...
Літо на справжньому ранчо!
Після перегляду фільмів про американський Дикий Захід не одне покоління дітей тягнуло батьків до коней у цирку, щоб хоч на п'ять хвилин приміряти улюблені образи й відчути ту саму атмосферу. Та особисто мені п'яти хвилин завжди було замало. Тому я, подорослішавши, на кілька місяців вирушила у штат Колорадо...
Кожен рано чи пізно приходить до Риму
Хто добре бачив Італію, а особливо Рим, той більше ніколи не буде зовсім нещасним, – казав Гете. Повністю згоден з цією думкою наш читач і фотограф Роман Матков. Своїми враженнями від міста він сьогодні ділиться.
Закрыть
Outlook facebook page