RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Закордонні письменники на Книжковому Арсеналі 2018

Закордонні письменники на Книжковому Арсеналі 2018

Автор: 13.06.2018 | мистецтво, посол
«Кілометрові» черги бажаючих потрапити на головну літературну подію України – здавалося, весь Київ захотів прикупити книг із рук самих авторів і відвідати заходи, побудовані на живому спілкуванні з ними.

Так, наш книжковий фест цього року може пишатися безпрецедентним міжнародним масштабом: більш як сотня іноземних гостей із 31 країни, безліч стендів від посольств і культурних центрів з усього світу і співпраця зі світовими літературними фестивалями. Цього року найкращі письменники світу намагалися розібратися в запропонованій організаторами амбіційній темі «Проект майбутнього»: куди рухається цей світ, і чого нам очікувати в осяжній перспективі?

Книжковий Арсенал 2018: важливі деталі

Відвідати всі навіть найбільш важливі і знакові заходи цього книжкового форуму було майже неможливо, навіть якщо націлитися на міжнародну програму. Серед учасників – письменники, діячі культури, філософи, науковці, перекладачі і літературознавці з усього світу. До обговорення запропоновані твори найрізноманітніших стилів, а також дослідження і професійна програма для видавців і PR-спеціалістів у сфері книжкового бізнесу. На фестивалі представлено закордонні видавництва, на ньому сусідили колективні стенди від Франкфуртської книжкової ярмарки і Братиславського книжкового форуму. Міжнародні культурні центри і посольства привозили своїх «послів» книжкової індустрії.

Перелік країн-учасниць вражаючий: Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Великобританія, Вірменія, Греція, Ізраїль, Ісландія, Італія, Казахстан, Канада, Ліван, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Таїланд, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Шотландія.

На різноманітних дискусіях аналізували минуле і сьогодення, намагалися розібратися, як змінюється світ сьогодні, і як на ці зміни реагує література.

Фото kurs.if.ua

Найбільш знаковою в контексті міжнародної програми можна назвати зустріч з американською письменницею Енн Епплбом, авторкою книги «Червоний голод: війна Сталіна проти України» за підтримки Українського наукового інституту Гарвардського університету. У рамках дискусії було представлено український переклад книги. Відбулася цікава розмова на тему міфів майбутнього з автором книги «Дитя Землі» ісландським письменником Сйоном за підтримки Ісландського літературного центру. Багатьох гостей захопила дискусія на тему дослідження темної сторони людства на основі роману-хоррору, що відбулася за участі нідерландського письменника Томаса Олде (автора знаменитого у всьому світі роману в жанрі жахів «Відьма») за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Не менш цікавою була публічна бесіда з грецькою письменницею-фантасткою Йоанною Буразопулу про те, як наукова фантастика відображає реальний світ. Вона пройшла за підтримки Грецького фонду культури.

Книжковий арсенал 2018: інтерв’ю від OUTLOOK

У рамках літературного вернісажувідбулася також відкрита розмова на тему «Дуже близький схід» з ізраїльським письменником Меїром Шалевим. А ми поставили авторові роману «Моя російська бабуся і її американський пилосос» низку своїх запитань. Меїр в доволі іронічній та веселій формі розповідає у презентованій у Києві книзі історію переїзду предків в Ізраїль. Хоч автор і порушує серйозні теми, він ставиться до них легко.

Про мистецтво.

 Я думаю, що мистецтво має бути трохи егоцентричним. Я пишу свої романи не для того, щоб зробити ізраїльтян кращими людьми чи для того, щоб змінити ситуацію в Ізраїлі. Я пишу просто для того, щоб виразити себе. Мистецтво взагалі не повинно займатися політикою чи соціальним життям. І мій обов’язок перед читачами – не створити їм краще політичне майбутнє, а розказати хорошу історію, котру цікаво читати. Література дає можливість подивитися на життя з іншого боку, з іншої точки зору. Забути на мить про щоденні проблеми, про якесь їхнє рішення – це чиста насолода мистецтвом.

Фото www.vesty.co.il

Про спілкування з журналістами. 

 Більше за інші в інтерв’ю ненавиджу довколаполітичні запитання і передусім таке: «Коли настане мир на Близькому Сході?» Я гадаю, що письменник в контексті своєї творчості має говорити про літературу, а не про політику.

Про Книжковий арсенал. 

Я був вражений навіть самим місцем проведення фестивалю – дуже приємна атмосфера і будівля з особливим духом. У порівнянні з іншими світовими фестивалями тут дуже хороша організація. І дуже символічно, що це Арсенал – місце, де зберігалася зброя, а тепер це місце, де зберігаються і продаються книги.

Про власні книги

Ті, порівнює книги з дітьми, глибоко помиляються. Коли дитина народилася, робота тільки починається - у тебе ще попереду 20 років безсонних ночей. Звичайно, це і щастя, але як тільки дитина з'явилася на світ, ти починаєшся працювати. З книгою все по-іншому. Як тільки книга з'явилася на світ, твоя робота закінчена. Ти вже до неї жодним чином не прив'язаний. Знову ж ті, хто кажуть, що книги, як діти «не вибрати одного - всіх любимо однаково», брешуть! Завжди є дитина, якій віддають перевагу в родині: може, це зміниться через рік, може, через 2 дні - сьогодні один, завтра інший. А що стосується моїх романів, я найбільше люблю мій другий роман «Ісав».

В літературу я прийшов досить пізно. Перший роман я почав писати, коли мені вже було 37 років, а закінчив - у 40. До цього я довгий час працював на телебаченні, вів ток-шоу, яке було дуже популярним. Але я відчував, що в художньому плані ця кар'єра мене вже не задовольняє - я хотів зробити щось значне. Не те, щоб мене ось надихнула якась ідея і просто за собою повела, я просто боявся, що не зможу закінчити величезну роботу. У мене вже були книга в стилі нон-фікшен і 2 дитячі книги. Але що мною керувало у випадку з першим романом: те, що я повинен зробити щось значне в літературі і довести його до кінця.

Про розваги, подорожі та улюбленому авто

Я дуже люблю їздити на позашляховиках: найчастіше, коли подорожую, вибираюся в гори або в пустелю - на дику природу. Я дуже хороший водій і «Навігатор». Це одне з моїх найулюбленіших проведень часу. Ще й тому,  що в армії я був поранений в ногу - мені дуже важко ходити пішки. Але на 4-х колесах я пробираюся куди завгодно. Мій джип-ралі, старий позашляховик Тойота - мій найкращий друг. Я подорожував по Монголії, був на Фіджі, Самоа, в Австралії, Кенії. І найприємніше для мене - подорож на позашляховику в місця, де рідко ступала людина.

Книжковий арсенал 2018: участь дипломатів

В останній день фестивалю власне зібрання новел «Я – бігун» представив Гела Думбадзе, Посол Грузії в Україні. У творах він розказує про будні дипломата, відкриваючи дві сторони – професійну та особисту. І в розмові сам кваліфікує ці новели якрозповіді про «справжню грузинську душу».

Фото su.epeak.in

За участі посла Бельгії в Україні Люка Якобса відбулася презентація чергового коміксу на основі робіт бельгійського письменника Пейо про Смурфиків. Цьогоріч в усьому світі святкують їх 60-річчя. Дипломат особисто відвідав захід та взяв участь у презентації нового коміксу "Смурфетка» від видавницва «Ірбіс комікси». Ці веселі та маленькі гноми, що знайомі практично кожній дитині, насправді родом з Бельгії. Діти люблять Смурфиків, адже історії про них добрі, повчальні і головне неймовірно захоплюючі. В Україні Смурфики вже не перший рік зацікавлюють діток не лише фільмами але і у вигляді коміксів - це неймовірно захоплюючі книги які люблять діти у всьому світі, вони розвивають уяву та креативність а також прививають любов до читання. Цьогорічна новинка коміксу "Смурфетка", з якого ви дізнаєтеся всю правду про появу чарівної дівчини у компанії смурфиків.

За підтримки посольства Швейцарії та особисто посла Гийома Шойрера було презентовано колекції IBBY «Silentbooks» - унікальне зібрання книжок-картинок з усіх куточків світу. Колекція була зібрана міжнародною радою з дитячої та юнацької книги та була експонована на Арсеналі за пітримки посольства.

Також в рамках Книжкового Арсеналу відбулися дитячі інтерактивні читання «Тато почитай» за участі Посла Швеції в Україні Мартіна Хагстрьома. Захід було організовано фондом народонаселення ООН. Соціальна подія “Тату, почитай мені!” вже другий рік поспіль проходить у рамках VIІI Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал. Цього року татусі разом з дітьми читали особливу книжку з надихаючими історіями про українок, які досягли особистого успіху та вплинули на життя людей і Пан Посол виступив одним з учасників тематичних читань.

Заглавное фото artarsenal.in.ua

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Цукровий живопис Китаю: мистецтво з ложки
Квіти і дерева, тварини і птахи, дракони і герої казок – словом, все, що тільки спаде на думку, може тут перетворитися на об’єкт… їстівного мистецтва. Дивовижною технікою малювання гарячим цукром володіють китайські майстри із провінції Сичуань. Картини, виконані практично карамеллю, не можуть бути ні "відредаговані", ні перемальовані наново.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
"Танцюючі фарби" чи турецьке малювання на воді - ебру
Вода – стихія примхлива і хистка. Будь-яке порушення її спокою змушує водний глянець змінюватися. Важко уявити собі, що воду можна використовувати як полотно, створюючи неповторні малюнки різнокольоровими фарбами: одна рідина лягає на поверхню іншої, народжуючи смислові сюжети…
Закрыть
Outlook facebook page