RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Дивовижний світ Патрика Догерті

Дивовижний світ Патрика Догерті

Автор: 25.03.2021 | мистецтво, природа
Ленд-арт – це не просто ландшафтний дизайн, а цілий напрямок у мистецтві, котре в XXI столітті, коли про «зелені технології» та навколишнє середовище не говорить тільки лінивий, вважається одним із найважливіших. Імена зірок цього виду діяльності вже постійно згадуються кураторами, критиками і поціновувачами, і особливо серед них вирізняється Патрик Догерті.

Прийнято вважати, що ленд-арт виник в 1960-1970-х роках як відповідь на комерціалізацію мистецтва, залежність художників від примх музеїв, галерей і аукціонів, котрі не завжди встигали за передовими ідеями. Саме тому кінець двадцятого століття ознаменувався не лише виходом художників на вулиці, але й «закарбовуванням» їхніх робіт у природне середовище, причому не тільки зелене – сільське, а й міське. Основна концепція ленд-арту, котру прагнуть втілити всі його представники, – наочно продемонструвати взаємозв’язок людини з природою.Фото americanart.si.edu

Американський скульптор Патрик Догерті своїми творами як ніхто інший вміє ненав’язливо, але разом з тим дуже чітко нагадати всім нам, що ми не повинні забувати про довколишній світ. Народжений 1945 року в самому серці Америки, штаті Оклахома, Патрик з ранніх літ відчував свою близькість з природою, тому і дитиною, і підлітком, і студентом його можна було куди частіше знайти в лісах, на узбережжях рік і в горах, ніж у межах міста. Перебравшись в юності у Північну Кароліну, Догерті отримав ступінь бакалавра з англійської мови і вирушив працювати адміністратором у клініку, а потім і службовцем у банківське відділення. Однак подумки він проводив свій робочий час явно не там – серед паперів, відвідувачів і робочого хаосу, а десь серед височенних дерев, непрохідних лісів і дзюрчання водоспадів.Фото img.izismile.com

Не треба було бути ясновидцем, щоб передбачити швидке звільнення Догерті з лав «білих комірців». 1969 року майбутній творець оригінальних будинків-гнізд і фантастичних фігур з гілок вирішив знову стати студентом і цього разу вивчити історію мистецтва і скульптури. Приблизно в цей же час Патрик разом із сім’єю затіяв ремонт свого будинку. Саме на ньому художник відпрацьовував більшість своїх ідей з поєднання будівельних матеріалів і природних елементів. Як пізніше сказав сам Догерті, цей ремонт, котрий перетворився на цілковиту зміну житла, став для нього найважливішою школою, справжньою живою лабораторією: «Я хотів зіткнутися з проблемами самостійно. Мені треба було знайти свій шлях через дім у життя. Це був справжній квест». Результат перевершив всі очікування – сусіди ще довгими місяцями після завершення будівництва приходили помилуватися несподіваними рішеннями, хоча Догерті тоді тільки починав відточувати майстерність.Фото worldhobbies.ru

А от вже з початку 1970-х, в часи, коли ленд-арт почав набувати свою популярність, Патрик став його рушійною силою, оскільки за перетворенням власного дому пішли інші замовлення, а сам творець опановував все нові й нові способи обробки і поєднання підручних матеріалів у дивовижні конструкції. Колоди, гілки, каміння, палиці і ґрунт – все це перетворювалося на вишукані і міцні елементи будівництва в руках майстра. Популярність і слава прийшли швидко, оскільки все, що робить Догерті, має справді оригінальний вигляд, адже за всім цим взагалі не проглядається рука людини, здається, що сама матінка-природа вирішила так. Власні роботи автор називає не інакше як «Stickworks» – саме так, до слова, і називається його сайт, за допомогою якого будь-який охочий може вирушити в дивовижну подорож світами і фантазією незвичайного скульптора, адже його твори ще й тим цінні, що не лише розкидані по всій планеті, але й недовговічні, як усе живе. Мабуть, у цьому є якась важлива рівновага: природа спочатку допомагає йому створювати шедеври, а потім – вітром, дожем, снігом і часом їх же і руйнує.Фото uwsp.edu

У наші дні Патрик Догерті працює як фрілансер, прикрашаючи заміські будинки заможних людей, міські простори, сільські ландшафти і різноманітні еко-галереї. Він справді невловимий, оскільки замовлень куди більше, ніж можливостей і часу протягом доби, утім, на його рахунку уже понад 300 різноманітних інсталяцій та об’єктів. Що цікаво, на створення одного шедевра художник відміряє собі не більш ніж три тижні – це число не лише магічне, але й оптимальне для концентрації фізичних та інтелектуальних сил, вважає автор. Про свої роботи Догерті доволі скромної думки і висловлюється приблизно так: «Я не створюю нічого нового, я просто вношу гармонію у простір, що нас оточує». Що ж, хоч йому і видніше, та не захоплюватися подібною діяльністю просто не можна: недарма ж художник є лауреатом величезної кількості всіляких нагород і, наприклад, ми в Outlook можемо годинами розглядати його роботи, що і вам пропонуємо. 2009-Dougherty-2-of-2.jpgФото mmfa.org

Головне фото terrain.org

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Закрыть
Outlook facebook page