Історія бренду: Veuve Clicquot

... не приносив серйозного прибутку. Якби у відважної Ніколь-Барб забракло рішучості взяти справу у свої руки, благородний напій так і залишився б каламутним дешевим зіллям для плебсу.
Жінка на керівній посаді і в наш час нерідко стає мішенню для жартів, а в позаминулому столітті прекрасну половину людства й поготів не брали до уваги. Вальсувати у вітальні, вишивати на п'яльцях і бринькати на клавесині – ось і все, що личить заміжній дамі та матері респектабельного сімейства. Зрозуміло, подібний розклад влаштовував далеко не всіх.
Енергійна і допитлива Ніколь-Барб Понсарден, видана заміж за меланхолійного сина заможного фабриканта з Реймса, не знаходила застосування своїм здібностям у дрібних домашніх турботах і дедалі частіше замислювалася про справи сімейного підприємства «Кліко і син», яке мав успадкувати її чоловік. Основний дохід приносила текстильна фабрика, а винокурню тримали задля забави. Коли життя Франсуа Кліко забрала лихоманка, патріарх роду був радий спекатися збиткової справи й охоче поступився виноробнею невістці, хоча в її успіх не вірив. Вирощувати виноград у непевні часи революції здавалося справжнім безумством. Яке ж було здивування бувалого комерсанта, коли молода вдова випередила досвідчених конкурентів, піднявши якість ігристих вин на недосяжну висоту!Фото girlsofto.com
Спостерігаючи за роботою виноробів, Ніколь хутко збагнула, в чім річ. У процесі вторинного бродіння вина пляшки вкладали горизонтально, утримуючи дріжджовий осад у підвішеному стані. Якщо закріпити посудину під кутом 45 градусів, дріжджі будуть накопичуватися в шийці, звідки їх можна легко витягти разом з корком. Технологія ремюаж, запропонована мадам Кліко, й донині на озброєнні у провідних домів Шампані. За допомогою винного майстра Антуана Міллера вдова спроектувала похилий пюпітр для фіксації винних пляшок у потрібному положенні.
Упродовж двох-трьох місяців витримки в прохолодних льохах винні пляшки щодня акуратно провертають, домагаючись рівномірного осаду дріжджів на корку. Перед скиданням осаду вино швидко заморожують, а потім стрімко відкорковують, тримаючи посудину денцем догори. Тиск вуглекислоти викидає корок, захоплюючи за собою скупчення дріжджів. Спритний трюк з дегоржуванням, винайдений мадам Кліко, також увійшов до світової практики.Фото undercurrentrestaurant.com
Одночасно з поліпшенням кольору вина вдова невпинно працювала над удосконаленням смакових характеристик напою. Закуповуючи виноматеріал класичних шампанських сортів піно нуар, шардоне і піно-меньє в першокласних теруарах Гран-Крю і Прем’є-Крю, Ніколь не пожаліла фамільних коштовностей, щоб розплатитися з кредиторами. «Може бути тільки одна якість – найвища», – казала вона майстрам. Тепер напутні слова Великої Дами, як заведено називати мадам Кліко всередині компанії, красуються на всіх етикетках бренду.
Старання не пропали дарма: 1810 року вдова Кліко запатентувала перше у світі марочне шампанське. А наступного року, відзначеного появою комети, колекцію бренду поповнив вінтажний ассамбляж Vinde Bouzy, 1811, dela Comete.
На жаль, дочка та зять мадам Кліко були налаштовані не примножувати, а тринькати сімейний капітал. І знову стара вдова кинула виклик традиціям, передавши кермо влади давньому партнерові – ельзаському німцеві Едуарду Верле, з подачі якого Дім Кліко став упізнаваним завдяки знаменитій жовтій етикетці з якорем. 1986 року історичний лейбл придбав міжнародний концерн Louis Vuitton – флагман французького ринку предметів розкоші.Фото img-shoplineapp-com.s3.amazonaws.com
Дім Кліко дбайливо береже пам'ять про видатну жінку, наділену неабияким талантом підпорядковувати собі обставини. На початку ХХ століття на честь засновниці бренду було випущено мілезимне шампанське Veuve Clicqout La Grande Dame, яке підкорило Європу солодким шовковистим смаком із м'яким ванільним відтінком. 1972 року благодійний фонд компанії заснував щорічну премію для успішних жінок, котрі проявили «характер мадам Кліко» – інноваційне мислення, сталеву волю та нестримну енергію.
Головне фото s-media-cache-ak0.pinimg.com