RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Іспанія: сухим з вина не вийдеш...

Іспанія: сухим з вина не вийдеш...

Дві войовничо налаштовані «армії» одягнені в традиційну форму – білі футболки грізно поглядають одне на одного, тримаючи зброю напоготові... Битва починається, і білизну наряду розбавляють бордові патьоки – на щастя, не крові, а гарного іспанського вина! Сьогодні в одній із провінцій Іспанії проводиться щорічна «Велика винна баталія».

Люди, які з трепетом ставляться до кожної марно розплесканої краплі п'янкої рубінової рідини, можуть впасти в ступор від усвідомлення того, що ось уже більше ста років поспіль настає день, коли понад 50 тисяч літрів хмільного з регіону Ріоха навмисно виливають. Просто так, задля забави... У призначений час – як правило, з восьмої ранку, і в призначеному місці – поблизу так званих Білібійських скель – збираються дві команди супротивників із сусідніх містечок – Аро і Міранда-де-Ебро. Їхні боєприпаси у вигляді пластикових пляшок, відер, тазів, лійок і всього іншого заряджені рідкими алкогольними «патронами». Представники міської влади, що підтримують проведення фестивалю, першими завдають ударів одне одному...Фото iledebeaute.ru

Втім, окрім головного мотиву – розважитися – у масового гуляння є й друга складова, історична. За однією з версій, близько трьохсот років тому між жителями селищ розгорнулася справжня війна за місцевість, де розташувалися ті ж таки Білібійські скелі. Після поділу території на знак примирення і був заснований фестиваль.

Через якихось 15-20 хвилин після початку бою про «протистояння» між кланами сіл всі забувають, і наразитися на напад може будь-який учасник. Девізом дійства тут же стає фраза: «Кожен сам за себе». Літри вина фонтанами вихлюпуються на чужих, на своїх, на беззбройних журналістів і на 50 000 глядачів-туристів. Деякі з них, діставши боєприпаси у місцевих, тут же намагаються сховатися, втекти подалі від епіцентру битви і використати напій за традиційним призначенням – всередину. Та варто особливо «розлюченим» і вже неабияк захмелілим «воїнам» знайти дезертира, як вся зброя вмить спрацює проти нього...Фото belgusto.com.ua

Коли баталія трохи вщухає, щасливі гуляки в червоних мокрих футболках вирушають на другий етап святкування – обід біля підніжжя скель. До речі, меню трапези обов'язково включає кілька страв з равликів. Прославляючи Бахуса, затягуючи народні пісні і «по-братськи» розділяючи залишки «ріохі», вони відпочивають тут до заходу сонця. Проте не слід розслаблятися, насправді битву не закінчено! Найбільш відчайдушні бійці групуються в загони і самовільно йдуть за межі зони військових дій. Блукаючи містами, радикали «стріляють» у ні в чому не винних мирних жителів. Тож, якщо раптом у цей день вас занесе в Аро чи Міранда-де-Ебро, в жодному разі не опускайте скло в машинах, не сидіть біля вікон у кафе і, найголовніше, не вдягайте світлий і дорогий одяг...batalla-del-vino-la-rioja.jpg
Фото compra-vino.com

Головне фото allwinesofeurope.com

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Царство льоду і снігу. Фестиваль Харбін
Щоб серед наших читачів не ставало забагато сумних і плаксивих людей, що лічать дні до літа чи бодай до теплої весни, OUTLOOK розповідає як мінімум про один привід полюбити холодний сезон всім серцем. І привід цей – вирушити в китайське місто Харбін і на власні очі побачити фантастичний за своїм розмахом фестиваль льоду і снігу.
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Ґранада: мавританський фрукт Іспанії
Розкритим гранатом із білими рядами будиночків і насиченими зернами різноманітних абатств, палаців і соборів осіла на пагорбах іспанської Андалусії Ґранада. Місто, в якому поєдналось ніби непоєднуване, що й перетворило його на одне з найпривабливіших місць не тільки в усій Іспанії, а й у Європі.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Саламанка: жабка для мандрівника
Іспанія щедра на міста, які вражають своєю архітектурою. Однак є серед них особливі: ті, в яких пам'ятники давнини і повсякдення сучасників нерозривно взаємопов'язані, тож місто немов живе у двох світах. Сьогодні OUTLOOK пропонує вам насолодитися одним з них – Саламанкою – містом, де жабка приносить удачу не тільки мандрівникам.
Фламенко: Коли плаче гітара та стукотять підбори
Те, що більшість людей знає про фламенко – зовсім не любов і не пестощі, це далеко не розвага і не розгул веселощів. Вогненно-експресивне фламенко – відображення страждань і болю людини всередині цілого народу, вічно гнаного і позбавленого даху над головою. А сам танець, який став всесвітнім символом Іспанії – не тільки її національне надбання...
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
Фестиваль ананасу. Свято у власному соці
Сьогодні у тайській провінції Лампанг, що на півночі країни, починають відзначати одне з найулюбленіших народних свят – фестиваль ананаса. Дійство збігається з початком сезону фруктів, з-поміж яких наш герой – найбільш шанований.
З екрану в реальність і назад: місця, де знімали відомі фільми
Скільки буває видів туризму? Гастро, екотуризм, шопінгтури - різновидів, напевно, стільки, скільки і самих мандрівників - кожному подавай своє. Сьогодні ж ми розповідаємо про людей, які відвідують місця, що стали локацією для зйомок відомих фільмів. Згідно з різними опитуваннями, близько 40% опитаних хоча б раз думали відвідати місця, де створювалися відомі фільми.
Відпустка в радість, або де відпочити в тиші і спокої?
Літо вже зовсім скоро, а це значить, що час планувати відпустку, пакувати валізи і складати список місць must visit. Ми розуміємо, що в шумному місті важко знайти місце, де б панувала повна тиша. А людина так влаштована, що іноді спокій їй просто необхідний.
Закрыть
Outlook facebook page