RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Монсеррат: у гості до янголів

Монсеррат: у гості до янголів

Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.

Колись на місці сучасної Каталонії було море, але дно здибилось, і виріс довгий гірський хребет. Старші покоління переконливо розповідають легенду про те, що самі янголи, спустившись з небес, своїми золотими пилками розділили гору навпіл і вирізьбили її, розбавивши монотонність ландшафтів. Власне, це і породило назву Монсеррат, що в перекладі означає «розпиляна гора». Гора подекуди нагадує замок із піску, і в уяві вже вимальовуються крилаті істоти, які добудовують піщані вежі, що століттями омиваються піною небесних вод.montserrat-abadia.jpg
Фото civitatis.com

За легендою, з небес сюди пролилося дивовижне світло й поринуло у глибини темних печер. Діти пастухів звернули увагу на це диво і стали пірнати у хвилі, пізніше там знайшли статую Святої Марії з немовлям. Коли її вирішили перенести у благородніше місце, то з’ясували, що жодної людської сили не вистачає, щоб підняти Мадонну. Тому святиня навіки залишилася на Монсеррат. Первісна статуя все ж не збереглася, тому її замінили на копію. Фігура, вирізьблена з тополі, під впливом часу і свічок набула темного кольору, що зробило її особливою і подарувало ім’я La Moreneta – Чорна Мадонна. Каталонці з ніжністю звуть її Смаглявкою.

Темнолика Діва – справжня покровителька вірян з усього світу, досить глянути на дари, що їх приносять усі, кого свята змусила повірити в диво. Чоловіки приводять своїх дружин, а ті просять у La Moreneta материнства. Жителі каталонських земель майже всіх новонароджених дівчаток нарікають Монсеррат, однак у житті незначна частина використовує своє перше ім’я. Та все ж ви, певно, вже згадали Монсеррат Кабальє?Фото feel-planet.com

Отож статуя Діви Марії Монсерратської спонукала у 1025 році звести на скельних утвореннях бенедиктинський монастир. І на горі виріс віртуозний архітектурний ансамбль. Чого лише варта Базиліка (Basílica de Mare de Déu de Montserrat) з її західним фасадом, де ідеально викарбувано кам’яні сюжети, які обрамляють скляне люстерко. Так і хочеться подивитись, чи зазирає в нього хтось із небесної канцелярії.Фото ic.pics.livejournal.com

Спочатку тут відлюдниками жили самі монахи, але з часом на скелі стало навідуватись дедалі більше людей. Згодом у Монсерраті відкрили першу в Європі музичну школу для хлопчиків. І донині батьки з усієї Іспанії мріють, щоб саме тут їхнє хлоп’я здобуло музичну освіту і відкрило в собі янгольський голосок. Щодня рівно о 13:00 хор зодягнутих у біле земних херувимчиків виходить для того, щоб осяяти своїм співом базиліку і виконати присвяту «Virolai».

Монсерратські стежини манять і жодна не розчаровує. Тут усе просто, як у билинах: праворуч підеш – знайдеш монастирську бібліотеку чи музей, де чекають творіння Караваджо, Моне, Пікассо, Дега, Далі, або ж заблукаєш очима в розмаїтті галерей… А підеш ліворуч, то шукай скульптури, які осіли на найвидніших місцях і заховались у рослинних гротах. Гробниці, пам’ятники, стели, майоліки, медальйони розсипалися по горі, ніби хтось погубив пір’їни зі своїх крил, зачепившись за зубчасту поверхню скель.58dca5ea90003.jpeg
Фото elcomercio.pe

А піднімаючись щаблями символічних сходів архітектора Жузепе Субіракса, спробуйте усвідомити, як близько від вічності ви перебуваєте: камінь – вогонь – земля – рослина – тварина – людина – ангел – небо – творець.

І не забудьте на згадку придбати у місцевих селян баночку меду або головку сиру, бо, окрім звичних домашніх продуктів, туди потрапляє і ложка дива, яка робить ці гостинці незрівнянно смачними.

Головне фото roughguides.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Закрыть
Outlook facebook page