RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Таїланд ремісничий: від шовку до перлів

Таїланд ремісничий: від шовку до перлів

Чи замислювалися ви, прогулюючись уздовж сувенірних крамничок у Таїланді, скільки дрібок історії зберігається в кожному предметі? Адже ви перегортуєте трудову книжку всього народу, побіжно переглядаєте записи від тисячолітньої давнини до наших днів. Деякі сторінки стали практично невагомі, але позначки на них не втратили своєї чіткості.

Починається трудовий літопис Таїланду з виробництва шовку. Досвід, звісно, колосальний – перші волокна було виявлено ще три тисячі років тому. Скільки води сплило відтоді і скільки народів змінювали один одного. А нехитру, однак неймовірно трудомістку технологію немов законсервували.

Читайте також: Килимами вистелена дорога до Азії

І донині тайські ткалі плетуть шовкові нитки на доісторичних верстатах, працюючи не більше 4 годин на день. Навіть за такий короткий проміжок часу вони неабияк втомлюються, виробляючи всього метр тканини за 60 хвилин. Адже для того, щоб витягти найтонші нитки з кокона шовкопряда і намотати їх на верстат, потрібні надзвичайна концентрація і посидючість.silks-shopping-thailand.jpg
Фото cntraveler.com

Відбиток давнини несе на собі й національна кераміка. Уже понад 700 років тайський посуд не втрачає популярності серед покупців далеко за межами країни. А вироби, виконані за найстарішою технологією сангкхалок, зводять з розуму колекціонерів з усього світу. Сучасні гончарі в Таїланді намагаються не зраджувати класичних канонів, запроваджених їхніми пращурами, і розписують кераміку так само щедро та мальовничо.Фото backpackerswanderlust.com

Особливий підхід тут мають до дизайну інтер'єру. Традиційні тайські меблі виконано з найдорожчого сорту дерева у світі – тику, який цінується за довговічність і стійкість до корозії. Цей матеріал називають «зеленим золотом», а майстри порівнюють його зі слоновою кісткою, бо завдяки високій щільності поверхню можна покрити найтоншим вишуканим візерунком. Крім меблів, тик широко застосовують для створення настінних панно, «об'ємних картин». Фото nongnit.net

Такий витвір забирає не тільки багато часу у його творця (інколи декілька місяців), але і нервів, адже найменша помилка безповоротно зіпсує всю роботу.Cropped-GettyImages-910520950-2613152e0fc1.jpgРізьблення по милу. Фото lonelyplanet.com

Якщо ви хочете облаштувати своє гніздечко по-тайському, вам знадобляться ще декілька виробів від місцевих умільців. А саме плетені меблі і доріжки з бамбука чи ротанга, дерев'яні прикраси, скриньки, оздоблені глазур'ю. Тож у даному разі всі шляхи ведуть не до Риму, а в Чіангмай – друге за значимістю місто Таїланду і негласну столицю ремісників. Недарма його символом вважається різьблений слоник, а також легендарна парасолька з паперу Са, котра захищає від жуків і термітів.dfgdfgdfg.jpg
Фото channelnewsasia.com

У Чіангмаї ви зустрінете чимало майстерень, де працюють ювеліри, склодуви, теслі, ткачі. Індустріальний подих останніх століть мало торкнувся їх, народний промисел перебуває під державним захистом. До того ж місто ще 100 років тому було практично недосяжним – дістатися сюди, точніше продертися можна було або на слонах через щільні джунглі, або складним водним шляхом. Тож вплив іззовні був украй обмежений.DSC06932.jpgФото xotours.vn

Ремесла Півдня мають свою специфіку, тут зосереджені ювеліри і карбувальники. Коштовне каміння (сапфіри, рубіни) добувають у Чантабурі та Канчабурі, після чого везуть для огранювання до Бангкока. Окрема тема – виробництво перлів. Найбільше ферм зосереджено на Пхукеті, який так полюбляють вітчизняні туристи. Там-таки можна поспостерігати за еволюцією перетворення намистинки у мушлі молюска на перламутровий камінчик.SankampaengHandicraftVillageHalfDayTourfromChiangMai.jpgФото klook.com

Ще Південний Таїланд уславився особливою технологією карбування чорненого срібла. Майстри заповнюють простір між візерунками на предметах металевим сплавом, унаслідок чого утворюється гладеньке, чорно-золотаве тло. А в провінціях Крабі та Аюттайї кують національні мечі на втіху всім фанатам холодної зброї.

Головне фото pinterest.com

Вам это будет интересно:
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Замурзані аристократи
Професія сажотруса нещодавно увійшла до рейтингу найбільш рідкісних спеціальностей світу. А ще якихось сто років тому практично кожен житель Європи міг розповісти чимало цікавого про цих хлопців-замазур. Ми не винайшли машини часу, однак факти про представників такого вимираючого ремесла все ж роздобули.
Жіночі прикраси в Індії: сакральний зміст
При слові індійка в нашій уяві виникає красива жінка в сарі, неодмінно з безліччю прикрас і малюнків на тілі. Звідки в національних традиціях цього народу така пристрасть до прикрашання тіла? У цьому є не лише естетичний, але й глибокий сакральний сенс – відображення культури, вірувань і світогляду індійців...
Битися, як жінка. Бійцівський клуб літаючих чоліт.
У вільної боротьби не жіноче обличчя. Хороша дівчинка повинна мило усміхатися і берегти чепурне платтячко, а не розмахувати кулаками, але в суворих Андах такі ніжні квіти не ростуть. Справжня болівійська чоліта і за словом в кишеню не полізе, і тумаком при нагоді огріє, а в неділю, підібравши накрохмалені спідниці, ринеться у бій без правил.
Затримай дихання. Найнебезпечніші місця для дайвінгу
Після того, як легендарний француз Жак-Ів Кусто за своїми колегами винайшов і вдосконалив акваланг, підводне плавання міцно увійшло у список найбільш популярних,але, на жаль, небезпечних хобі. Outlook попереджує і розповідає про найбільш екстремальні для занурення місця.
Закрыть
Outlook facebook page