RU  UK  EN
Статьи  >  Напиши  >  Рожевий настрій

Рожевий настрій

Коли я була зовсім юною, придумала легенду, нібито не люблю троянди через їх снобізм і занадто велику популярність. Однак насправді я просто не могла собі дозволити такі дорогі квіти. Та згодом вони втратили для мене свій ореол недоступності, і тепер я насолоджуюся їхнім запахом, колючками, завитками, вишуканою зарозумілістю і вульгарним буйством.

У моєї мами є свій трояндовий садок, який під час цвітіння нагадує мені казку Андерсена про Кая і Герду, злу чарівницю, котра зачарувала дівчинку, і гордеси, що допомогли героїні вибратися на волю. Зазвичай опівдні я наливаю у філіжанку каву, виходжу у двір і милуюся тим, як сонце підфарбовує квіти, а бджоли копошаться в бутонах, збираючи солодкий нектар. Я повільно втягую їхній наполегливий, медовий запах і уявляю себе тією самою маленькою Гердою. Зриваю кілька пелюсток, кладу під язик і насолоджуюся гіркуватим присмаком…Особливо апетитні пелюстки червоних та рожевих троянд. Укладені тонким шаром на злегка підсушений білий хліб, вони ідеально підходять до ранкової кави або міцного чорного чаю. Ними можна посипати спагеті, їх подають до страв з птиці, додають у мед і вино, в пелюстках троянд у Франції засмажують каплуна. Та найбільше цінуються серед гурманів трояндові десерти – джеми, мармелад, пудинги, тістечка.

Вчені стверджують, що вживати пелюстки червоних та рожевих троянд навіть корисно. Вони містять у собі вітаміни групи B, C, K. Також у них є калій, мідь, кальцій, йод, залізо, цинк, магній, марганець, хром, кремній, селен, ванадій і молібден.

Помилуватися смачними, красивими, ароматними, оспіваними поетами і піднесеними в деяких релігійних культах до статусу божественної квітки трояндами можна і в Києві. У Національному ботанічному саду ім. М. Гришка зібрано до чотирьохсот їх сортів. Великі, дрібні, пишні, оксамитові, пласкі, кучеряві й повзучі, вони займають площу, ідентичну п'яти футбольним полям.Навіть із зав'язаними очима, тільки по запаху, може розпізнати своїх колючих вихованців провідний науковий співробітник Олена Рубцова. Вона виросла серед квітів. Свого часу її батьки теж працювали в парку і часто брали доньку з собою, коли підсапували рослини або виривали бур'яни в ботсаду. Тоді й почався роман Олени з природою. Тепер вона по-хазяйськи походжає між кущами і з гордістю демонструє унікальні грандеси. Деякі з них пахнуть ірисом, інші – фіалкою, гвоздикою, персиком, яблуком, малиною, цитрусом, мигдалем. Є й такі, що віддають клопами або взагалі не мають запаху. Особливе ставлення в Олени до красунь, виведених місцевими селекціонерами. Гордість саду – сорт «Хортиця» – жовта троянда, яку не потрібно вкривати на зиму. До того ж її стороною обходять всілякі шкідники та хвороби.

За словами Олени, на троянди існує мода. Якщо зовсім недавно всі шукали схожі на келихи бутони, то тепер популярними стали розетковидні квіти. Їх відмінна риса – численні короткі пелюстки, злегка приплюснуті зверху. Як правило, у таких центіфолій є кілька серцевин. Це середньовічні сорти, що дійшли до наших часів практично в первозданному вигляді. Серед популярного нині ретро – білий «Альберик Барб'є» із соковитим блискучим листям, кремовий «Маршал Ніель», виведений не так давно сорт під старовину «Алхіміст».Однак у таких грандес є один недолік – обмежений спектр фарб. Здебільшого це білі, рожеві, малинові, пурпурні квіти. Серед них немає жовтих, абрикосових, помаранчевих. Втім, вони мають велику кількість відтінків, якій можуть позаздрити сучасні сорти. Якщо рожевий колір – то найчистішого фарфорового тону. Якщо пурпурний – то чорнильний, аж до фіолетового.

Безперечна перевага старовинних сортів над сучасними – їхній дивовижний аромат. У давнині центіфолії вирощували в медичних цілях, для отримання дорогоцінного атару, олії і трояндової води, котру люди раніше цінували як засіб від усіх хвороб.

Зуміли використати природний шарм цієї квітки такі країни, як Еквадор, Болгарія і Марокко. Ідеальним для вирощування гарних, витривалих, а віднедавна навіть таких, що світяться у темряві, бутонів вважається поєднання тропічного клімату та гірського повітря. Тож недаремно третина сучасного «рожевого» ринку належить саме еквадорцям. Болгари та марокканці хоч і живуть у країнах, які не мають таких кліматичних особливостей, та все одно досягли успіхів у цьому «бізнесі». Їхні ефірні олії, парфуми і косметичні засоби широковідомі у всьому світі. А в Марокко ще й навчилися виготовляти з колючих квітів унікальну олію-афродизіак, здатну, як запевняють експерти, за короткий час заспокоїти думки та емоції. Також вважається, що вона якнайкраще впливає на жінок, вселяючи в них впевненість і підвищуючи їх чуттєвість.

Троянди у фактах

Археологи стверджують, що ці квіти існують на землі близько 25 мільйонів років.

Французькі парфумери найбільше цінують троянди, які ростуть поблизу міста Грасса, а також на плантаціях Болгарії у Долині Троянд.

Люди, які постійно користуються трояндовою олією, викликають симпатію з першого погляду своєю світлою, рівною аурою, доброзичливістю і ненав'язливістю.

Молодий китайський дизайнер Ксяо Фан подарував своїй дівчині сукню з 9999 троянд, а заодно запропонував руку і серце. Вбрання "в'язали" кілька кравців протягом доби.

Фото Олени Расенко

Головне фото

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Закрыть
Outlook facebook page