RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  День бабака по-швейцарськи: ми відповідаємо за тих, кого прикормили

День бабака по-швейцарськи: ми відповідаємо за тих, кого прикормили

Гостинність Швейцарії не знає меж: догодити туристові силкуються не тільки адміністратори готелів, умащені щедрими чайовими, але й дикі звірі. Либонь, тільки у Швейцарських Альпах можна зустріти бабаків, що стрибають на коліна мандрівникам. Кмітливий звірок от-от заговорить людським голосом: чіпкі очі-маслини іскряться розумом і лукавством…

Дивлячись на угодованих альпійських бабаків, що нишпорять по сумках і кишенях мандрівників, починаєш розуміти, що буття визначає свідомість не лише в людському товаристві, але й у царстві фауни. Ще якихось двісті років тому в гірських тавернах кантону Граубюнден гостей пригощали бабаковим м’ясом, а міцні різці забитих звірків продавали як сувеніри. Побоюючись спалахів чуми, швейцарська влада 1869 року заборонила несанкціонований відстріл бабаків, і відтоді звірки зажили на широку ногу. Кумедно, що у франкомовних регіонах цих гризунів воліють іменувати на німецький штиб – мурмелями, а не мармотами, як у Франції.

Півтора століття ситості і спокою притупили інстинктивний страх звіра перед людиною. Ледве зачувши кроки, мурмелі вибираються з нір випрошувати гостинці – дрібно нарізану моркву, арахіс, капусту і сухарики. Поселяни непогано заробляють на любові до тварин, приторговуючи їжею для мурмелів у придорожніх ресторанчиках.

st.pixanews.com

Найбільші колонії диких бабаків розташовані на шляху від перевалу Фурка до перевалу Грімзель на кордоні кантонів Берн і Вале. Серед скель зручно ховатися від орлів і яструбів, а високогірні луки багаті кормом – хробаками, личинками і коріннями. Наступ цивілізації мурмелів не лякає: вони спритно повертають досягнення прогресу собі на користь, перебираючись із високогір’я в нові поселення вздовж опор підвісної дороги Грінденвальд - Маннліхен і під станцією Шпільбоден. Тямущі звірки зметикували, що хижі птахи бояться фунікулера, а ґрунт біля опор м’якший і податливіший, ніж у скельних масивах.

Найкращий час для знайомства з мурмелями – із травня по вересень. Ранньою весною тварини зайняті шлюбними іграми, а восени активно готуються до анабіозу. До речі, альпійські бабаки відмовляються святкувати друге лютого разом з американськими родичами, продовжуючи спати до кінця березня.

 dic.academic.ru

Сім’ї з дітьми можуть поспілкуватися з бабаками у більш цивільних місцях поза підступними гірськими стежками. Найбільш привітні мурмелі мешкають на території гірськолижного курорту Саас-Фе, оточеного грядою засніжених чотиритисячників. У межах курортної зони обмежений автомобільний рух, але до поселення можна доїхати автобусом, котрий вирушає від станції Фісп щопівгодини. Годування бабаків входить у численні програми популярних туристичних маршрутів, приносячи чималі прибутки, тому з тварин тут здувають пилинки. За поведінкою туристів пильно стежить єгер, а спроби зловживати довірою звірків можуть обернутися чималим штрафом. Вражаюча приязність мурмелів оплачена працею кількох поколінь: приблизно півстоліття тому жителі довколишніх сіл почали підгодовувати бабаків, залишаючи підношення біля нір.

static.ngs.ru

Трапеза гризунів – пречудове видовище: пухнастий гурман міцно притискає ласощі передніми лапками і повільно відкушує по шматочку, розтягуючи насолоду. Гарний апетит заразливий, на щастя, в Саас-Фе можна заморити черв’ячка, не відволікаючись від споглядання чарівних пейзажів. Підземний фунікулер стрімко домчить вас до найбільш високогірного ресторану у світі, що застиг на краю льодовика.

Ще одне популярне місце – мальовничий альпійський сад «Ла Ромбертіа», названий на честь французького поета і натураліста Ежена Рамбера. У заповіднику «Рай бабаків» на сонячних схилах гори Роше-де-Не прописалися чотирнадцять видів гризунів, котрим присвячено велику експозицію місцевого зоологічного музею. Вхідний квиток коштує всього 25 євро, включаючи відвідини Центру вивчення бабаків і годування тварин у природному середовищі проживання.

Екскурсоводи дохідливо роз’яснюють повадки мурмелів, так що ви легко порозумієтесь зі звірками, привченими брати підкорм з рук. Атракціон працює до початку зимової сплячки, але служителі парку не кидають своїх улюбленців на поталу хижакам: сонних мурмелів по черзі переносять у спеціально обладнані будиночки із цілодобовим відеоспостереженням. До парку зручно добиратися одноколійкою із Монтре, а більш витривалі туристи можуть почати сходження з Жаманського перевалу на станції Ко. Там можна насолодитися величними краєвидами Савойських Альп, Шильйонського замку і східних берегів Женевського озера, оточених уславленими виноградниками лаво, успадкованими від монахів-бенедиктинців.

У савойських селян із мурмелями особливі стосунки. У неврожайні роки кмітливі звірки рятували від голодної смерті сотні сиріт і дітей бідняків, котрі промишляли вуличними фокусами в сусідніх країнах. У XVIII столітті Німеччину поглинула мода на савоярів – мандрівних артистів із дресированими бабаками. Зворушливий образ безжурного хлопчака у барвистому лахмітті, котрий обіймає клунок із волохатим другом, увічнено для нащадків на знаменитому полотні Антуана Ватто.

st.pixanews.com

Вправність маленьких циркачів справила глибоке враження на Гете: поет побував на виставі 1749 року і після цього переробив п’єсу «Ярмарок у Плундерсвайлері»: ввів у склад дійових осіб нового героя, для якого було написано баладу «І мій бабак зі мною». Через сорок років пісню савояра поклав на музику Бетховен, і відтоді кожен випускник музичної школи відгадає класичну мелодію з перших нот. Між іншим, у наш час теж знаходяться любителі приручати мурмелів – дитинчата бабаків швидко опановують гарні манери і дуже прив’язуються до господарів. 

Заглавное фото dic.academic.ru

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Незабутня Чагатта: жахи в долині Летч
У лютому Швейцарію не впізнати: на вулиці вихлюпується божевільна стихія масничних карнавалів, ненаситної обжерливості і кошачих концертів гугге-музики. Тільки нечисть якась квола – всюди одні й ті ж гламурні вампіри і хирляві зомбі. Хочете, щоб стало по-справжньому страшно? Вирушайте в долину Летч святкувати Чагатту: інфернальні персонажі альпійського фольклору будуть довго переслідувати вас уві сні!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
З вітерцем! На собаках по Швейцарії
Перегони собачих упряжок – національна пристрасть швейцарців: неспроста один з найкращих центрів підготовки їздових собак в Європі розташований у лісовому селі Сен-Серж, що причаїлося за перевалами Юрських гір. Шлях у володіння хаскі лежить через сонячний сосновий бір по мальовничому трекінговому маршруту від гори до долини Коль де ла Живрінь.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Закрыть
Outlook facebook page