RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  На подіумі: Киргизстан

На подіумі: Киргизстан

Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!

Одяг нерозривно пов'язаний з кочовим минулим народу і суворою погодою: у відносно невеликій за площею країні сусідять відразу кілька кліматичних зон, тому тут трапляється і нестерпна спека, і холод, що пробирає до кісток. Причому випробувати всі ці «принади» можна протягом одного дня: досить піднятися в гори чи спуститися звідти. Щоб займатися скотарством, торгувати на магістралях Великого шовкового шляху і долати неймовірні відстані на конях, треба було мати не лише неабияке здоров’я, але й відповідний одяг.Картинка 2.jpgФото lovelyplanet.соm

Його виготовляли як із тих матеріалів, що були під рукою, так і з необхідних елементів у вигляді бавовняних, оксамитових і шовкових тканин, іноді привезених із сусідніх країн. Оглянувши костюм людини, можна було визначити її соціальний статус: якщо вбрання було з більш грубих «домашніх» матеріалів, значить, перед тобою небагатий житель; якщо ж наряд м’який на дотик, а тканини приємно переливаються на сонці, та ще й прикрашені витонченими срібними чи золотими орнаментами, очевидно, що гроші у співрозмовника водяться. Утім, і багаті, й бідні носили свій одяг до останнього, зношували до дір, поки він не розвалиться, тому що ставилися до нього шанобливо, дбайливо ділили між близькими родичами після смерті господаря.national-clothes-kyrgyzstan.jpg
Фото kalpak-travel.com

Тепер зупинимось докладніше на чоловічому і жіночому гардеробах. Представники сильної статі, що багато працювали фізично, як основу свого наряду використовували «кементай» – розстібний повстяний халат, котрий підперезували паском. Він чудово захищав і від дощу, і від пронизливого степового вітру. Представники знаті і заможні киргизи шили собі кементай білого кольору. Наступний елемент – «джаргакшим», широкі штани із шкіри чи замші. Їх неодмінно прикрашала шовкова вишивка і продовжували чоботи із загнутими носками «өтүк ». На голові чоловіка – «калпак», спеціальна шапка, поля якої можна було піднімати й опускати залежно від яскравості сонця. Для її виготовлення використовували або оксамит, або сатин.

Читайте також: На подіумі: Аргентина

У холодні пори року замість калпака прийнято носити тюбетей, зшитий із хутра лисиці або баранця. У давнину, якщо гінця відправляли кудись із важливим повідомленням, як пропуск йому в руки давали тюбетей того, хто посилав. Цей головний убір і дотепер у киргизів популярний і почесний: під час зведення на ханство на голову обраного покладали саме його. Ще однією складовою є довга широка сорочка з оксамиту – «чапан». Сьогодні такі дедалі частіше можна побачити на літніх чоловіках. У сніг скотарі і кочівники не виїжджали з дому без «тона» – теплого овечого кожуха.Картинка 3.jpgФото lovelyplanet.соm

Що стосується жіночого одягу, то його найважливішим елементом є знаменита розстібна спідниця «бельдемчи». Її прийнято пришивати до широкого пояса. Святковий варіант відрізнявся від буденного наявністю вишивки і хутряного подолу. Найчастіше розшиту і прикрашену бельдемчи дівчата отримували від матері як посаг або як подарунок на честь народження першої дитини. Спідницю вдягають поверх «кремсала» – натільного плаття, універсального і взимку, і влітку. Ще одна неодмінна складова киргизького образа – шапочка, на котру зверху кріплять «елечек» – тюрбан з білої тканини. Уперше його прийнято вдягати, коли дружина вперше приходить жити у будинок чоловіка. Як напуття їй кажуть: «Хай з твоєї голови не впаде білий елечек» – так бажають довгого і щасливого сімейного життя. Без головного убору не прийнято виходити на вулицю. Усі незаміжні замість шапочки носять тюбетей з пір’ями. Зимовий же гардероб не можна уявити без шуби «ічек» і чобіт на дерев’яних підборах. Прикраси і коштовності киргизки носять не для краси, а як обереги, тому жінок, які хизуються ланцюжками і каблучками, в цій країні не зустріти ні у минулі століття, ні тепер. Утім, не можна не захоплюватися, розглядаючи обшиті коштовними каменями і металами ґудзики і коміри жіночих нарядів: вони ніби справжні витвори мистецтва.Celebrating-Nowruz-3-1024x774.jpg
Фото journalofnomads.com

Загалом якщо говорити про національний одяг Киргизстану, то в 20-му столітті йому на зміну прийшли європейські костюми, тому сьогодні всю цю красу можна побачити або на народних гуляннях, або в далеких селах і маленьких містах, де літні люди дотримуються суворих традицій. Найбільш сталим елементом виявився головний убір, котрий залюбки носять і чоловіки, й жінки. Його не прийнято кидати де заманеться, обмінюватися ним, і вже зовсім поганий знак – забути десь. Недарма кажуть, що «краще забути голову, ніж тюбетей» – символ мудрості і зрілості.

Головне фото voicesoncentralasia.org

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Киргизька юрта: дім серед Небесних гір
Наскільки важлива для киргизів юрта, можна збагнути, придивившись до національного прапора: на червоному полотні поміщений в осяйний сонячний диск гордо красується круглий купол традиційного житла. Хоча звичне життя кочівників і перенеслось у традиційні будинки, юрта все ще займає важливе місце в їхньому побуті...
За адреналіном у Киргизстан!
40 тисяч рік, запаморочливі вершини гір, озеро розміром з море, кілька кліматичних зон – недарма Киргизстан за оцінками експертів і відгуками гостей вважають одним із найбільш перспективних туристичних напрямків у світі. І саме чудові можливості насолоджуватися тут активним і часто навіть екстремальним відпочинком разом із доступними цінами роблять цю країну такою популярною.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
На подіумі: Куба
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.
Іссик-Куль: головне багатство Киргизстану
Гарний турист не тільки той, хто завжди легкий на підйом і готовий зірватися в поїздку будь-якої миті. Він вирізняється ще й умінням ретельно спланувати свій відпочинок на півроку вперед. Якщо ви належите до таких і вже зараз обмірковуєте, куди вирушити влітку – саме для вас наша розповідь про гігантське озеро Іссик-Куль і види відпочинку й дозвілля там.
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
На подіумі: Гаїті
При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Монголія
Ми продовжуємо знайомити вас з таким важливим атрибутом народів, як національний костюм. І сьогодні розповімо про одні із найяскравіших шат – монгольські делі. Для монголів як древнього кочового народу і спадкоємців великого Чингісхана одяг завжди відігравав неабияку роль.
Киргизькій Республіці - 28. Посол Жусупбек Шаріпов провів дипломатичний прийом у столиці України
20 листопада в готелі InterContinental Kyiv відбувся дипломатичний прийом з нагоди 28-ої річниці Незалежності Киргизької Республіки. Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні вітав запрошених з нагоди свята.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Ukrainian Fashion Week: сенсові акценти інсайдерів та учасників
В столиці України відбувся традиційний тиждень моди. Його розклад наповнили 64 дизайнерських бренда, 45 шоу та презентацій, 5 спеціальних проектів і не тільки.
Із подіума до музею
А ви знали, що Met Gala щорічно проходить в Інституті костюма в нью-йоркському Метрополітен-музеї? А те, що в цьому році він пройшов вже в 71 раз? Ми самі були здивовані! Тому зібрали для вас топ музеїв, створених в ім'я моди і всього, що з нею пов'язано! Адже моді, як і її творцям, вже давно тісно на подіумі ...
Закрыть
Outlook facebook page