RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На подіумі: Аргентина

На подіумі: Аргентина

Автор: 21.07.2021 | Аргентина, на подіумі
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.

Деякі аргентинські культурологи доволі скептично налаштовані щодо наявності у співвітчизників автентичного наряду. Звідки, мовляв, йому взятися, якщо ми – країна прибулих у пошуках кращої долі італійців, іспанців, українців, євреїв – шукайте костюми у них! Мабуть, доля правди в цьому є, але не все так однозначно, адже не тільки нащадки мігрантів наряджаються у дні свят. Та й люди, закутані у пончо, і з сомбреро на голові напевно не наслідують європейців, бо так вдягалися місцеві гаучо.

Читайте також: Пам’ятки Сальти: лише одне слово – прекрасна

У цього слова безліч варіантів перекладу, та найбільш поширеним вважають «пастух». Але так гордо називали не просто селян, а тільки тих войовничих і справедливих фермерів, які зі зброєю в руках захищали не тільки свої права, а й незалежність держави. Аргентинська історія знає багато прикладів мужніх вчинків цих людей, тому 6 грудня тут навіть відзначають свято – День гаучо. Цього дня практично вся нація лізе на горища й антресолі, щоб стерти пилюку із залежалого одягу і покрасуватися в ньому на центральних площах свого міста.Gaucho-argentino-traje.jpgФото turismo.org

Гардероб «аргентинського ковбоя» зазнав змін із плином часу, та деякі його елементи не змінювалися століттями. Біла сорочка, довгі брюки, заправлені у чорні чоботи зі шпорами, короткий жакет, пояс (faja) і капелюх, закріплений спеціальною тасьмою (barbacho) на підборідді – вдягнувшись так, ти миттєво стаєш фольклорним героєм. Ну, а щоб бути зовсім автентичним, на шиї необхідно пов’язати республіканським вузлом гарний шовковий платок (рañuelo) . У такому наряді можна і череду пасти, і воювати за свою країну. На випадок дощу гаучо вдягали накидку-плащ (pala), а для краси пов’язували поверх своїх штанів квітчастий «чирипас» із шерстяної тканини, на котрий кріпили кинжал. Як нижню білизну використовували calzoncillos – льяні панталони.

Читайте також: Албанія. Жінка, яка чоловік

Дружини пастухів, которих прийнято називати "paisana", вдягалися до пари своїм чоловікам – стильно і практично: довга двошарова юбка (palleta), біла блуза, жакет, капелюх, чорні лаковані черевики, різноманітні амулети на руках. Примітно, якщо представниці прекрасної статі треба було багато їздити верхи, для цього вона могла повністю вдягнути одяг свого чоловіка, ще й закинути рушницю за плече. Справжнісінький фемінізм, ні дати, ні взяти…000582360W.jpgФото andina.pe

Якщо простежити за життям в Аргентині, то можна помітити, що до 40-50-х років минулого століття костюми гаучо носили в селах всієї країни, та й містяни нерідко мали такий же вигляд. Проте зараз навіть у найвіддаленішій від цивілізації глушині навряд чи зустрінеш людину, вдягнену цілковито ось так, хоч якісь елементи гардероба пастуха, звісно, поширені й досі. А мода, як відомо, циклічна, тому з нарядами дідусів і бабусь ніхто не прощається.

Читайте також: Озерний край Аргентини

Адже окрім народних гулянь, яких у Південній Америці багато, «прикид» гаучо надихає нинішню аргентинську і світову фешн-індустрію і отримує друге дихання. Шкіра, замша, розпущене волосся, фенечки на руках, квітчасті сорочки, шкіряні чоботи – все це залюбки перейняли спочатку хіпі, а зараз і хіпстери. Тому ті аргентинці, які вважають, що їхній народ ніколи не мав національного костюма, все ж помиляються. Адже він не лише був, а й до певної міри чудово почувається і у 21-му столітті.

Головне фото highend-traveller.com

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
На подіумі: Куба
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.
Озерний край Аргентини
На північному заході аргентинської Патагонії розташована земля, що вражає своїми казковими краєвидами. Серед сонячних долин і густих лісів містяться сотні озер, колір яких міняється від смарагдово-зеленого до лазурово-синього. Місцеві пейзажі – вулканічні водойми з плаваючими в них льодовиками, класичні фіорди...
Презентація перекладу книги Хорхе Баланди
За підтримки Посольства Аргентинської Республіки в Україні та Надзвичайного і Повноважного Посла Аргентини в Україні Елени Летісії Мікусінскі Кафедра романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства Київського університету імені Бориса Грінченка презентує український переклад книги "Наші люде".
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Водоспади Ігуасу - Ніагара «відпочиває»!
П’ять тонн води щомиті зриваються в ущелину, ревучи, піднімаючи пар і розплескуючи бризки на всі боки. «Рідка стіна» водоспадів Ігуасу півмісяцем, у три кілометри, розкинулася на кордоні Аргентини, Бразилії та Парагваю...
Обігнути край світу. Мис Горн
Для моряків обігнути мис Горн, який розкинувся на самісінькому півдні Аргентини, – успіх, рівний підкоренню Евересту для альпіністів. Кинути виклик велетенським хвилям, ураганному вітру та прошмигнути під вітрилами навколо «старого людожера» вперше вдалося 29 січня 1616 року.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Пам’ятки Сальти: лише одне слово – прекрасна
Її називають куточком Іспанії в серці Аргентини. Заснована іспанськими завойовниками й оточена мальовничою природою з м’яким теплим кліматом Сальта приваблювала іммігрантів з багатьох країн. Вплив Європи в глибокому змішанні з пекучим латиноамериканським темпераментом дає тут неймовірний результат – особливу нову культуру.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
На подіумі: Гаїті
При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.
Посол Аргентини Елена Летісія Мікусінскі відкрила виставку "Аргентина очима жінок-мисткинь"
Посольство Аргентинської Республіки в Україні спільно з інформаційним агентством «Укрінформ» та у співпраці з асоціацією «Маріанне Аргентина» та аргентинським журналом «Be Cult», відкрило унікальну фотовиставку про різноманіття та красу Аргентини та її мешканців.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
Закрыть
Outlook facebook page