RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На подіумі: Куба

На подіумі: Куба

Автор: 13.07.2021 | Куба, на подіумі
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.

Куба, або Острів Свободи, твердо асоціюється не тільки з яскравими вечірками, морем рому і Фіделем, але і з унікальним змішаним, «коктейльним», стилем у всьому, починаючи від одягу і закінчуючи кольором шкіри місцевих жителів. Сучасні кубинці – гарячий і волелюбний народ, який міцно з'єднав у своєму культурному і національному кодах карибські, африканські та південноєвропейські традиції. Уже складно сказати, що саме, звідки прийшло і з чим змішалося, бо весь тамтешній спосіб життя – найкраща ілюстрація природного космополітизму, тому раціонально пояснити багато речей, що відбуваються на Кубі, досить важко, та й не варто, напевно, оскільки їх треба розуміти не розумом, а душею і серцем.havana-cuba-old-havana-2.jpg
Фото cubatravelnetwork.com

Одяг також не є винятком, адже навіть найкращі історики мод не зможуть однозначно відповісти на питання, що ж таке кубинський національний костюм. За великим рахунком такого поняття і немає зовсім, бо в минулому традиційним убранням місцевих жителів, а точніше – їхніх предків, представників племені гуахірів, були пов'язки на стегнах у чоловіків і сукні-туніки в жінок. До наших днів з тих часів збереглися лише аксесуари – всілякі коштовні камені, зброя, квіти у волоссі та прикраси, про які ми розповімо нижче.

Читайте також: На подіумі: Гаїті

То що ж воно таке – знамените «estilo сubano»? Щоб збагнути це, найкраще вийти на гаванські вулиці й поринути в круговерть яскравих, строкатих барв, дух свободи і здорової сексуальності, який буквально витає в повітрі. До ладу підібрані капелюхи, сукні, вільні сорочки, джинсові шорти, майки – кубинці навіть у своєму повсякденному житті виглядають так, ніби всі вони йдуть на вечірку або національне свято, їх зовнішній вигляд практично не змінюється залежно від дня тижня. Навіть офісні працівники і державні службовці надто вже відрізняються і від європейських колег, і від американських.17.05.22-mjs-things-to-do-in-cuba-30.jpgФото anadventurousworld.com

І все ж, попри все це різноманіття, деякі тенденції та основи можна помітити. По-перше, і чоловіків, і жінок об'єднує те, що в їхньому гардеробі є тільки одяг з дуже легких тканин, переважно з шовку та льону. Спекотна погода, яка панує над Островом Свободи практично цілий рік, накладає свій відбиток. По-друге, і чоловіки, і жінки просто обожнюють використовувати різні аксесуари й головні убори – без них національний костюм або «кубинський стиль» вважається незакінченим. Кубинки віддають перевагу подвійним браслетам на зап'ястях і намисті на шиї. Найважливіші елементи – хустка з довгими китицями і коралі. Яскраві сукні та спідниці місцевих красунь, що поєднують африканські й карибські орнаменти, дуже вільні, оскільки будь-якої миті кубинка може переключитися з веселощів на домашню роботу і, відповідно, навпаки, тому її вбрання має бути максимально універсальним. Вершина образу – квітка маріпоса у волоссі або приколота до одягу. Її в країні неабияк шанують, адже вона є найважливішим національним символом, який уособлює незалежність і свободу духу.How-to-spend-48-hours-in-havana-Afro-Cuban-woman-with-cigar-1.jpgФото somtoseeks.com

Що ж до представників сильної статі, то, попри всенародну любов до героїв революції, мало хто з них ходить вулицями у футболках з Фіделем або Че Геварою – подібний одяг є радше сувеніром для туристів. Справжній кубинець з гордістю носить на випуск білосніжну гуаяберу – традиційну вільну сорочку з бавовни з кишенями, яку полюбляють у багатьох країнах Латинської Америки. За легендою, її вперше надів 1709 року якийсь гончар на ім’я Хосе Перес Родрігес, котрий попросив дружину зшити йому зручну для роботи одежину, в якій можна було б носити сигари. Саме для цього служать кишені на грудях. Складно переоцінити любов усього населення Куби до guayabera – популярні і жіночі її різновиди. Ба більше, офіційно цю сорочку вважають обов'язковим атрибутом кубинських дипломатів, тому в ній красуються як прості хлопці, так і політики першого ешелону. У містечку Санкті-Спіритус навіть є Музей гуаябери, неймовірно популярний саме серед місцевих жителів, а першого липня щорічно відзначається свято – День гуаябери. Другим обов'язковим атрибутом стильного кубинського чоловіка є капелюх sombrero de Guano. Їхня відмінність від мексиканських та іспанських у наявності кубинських символів – уже згаданої квітки маріпоси і національного триколора. Сомбреро чудово підходять як для тривалої роботи під палючим сонцем, так і для вечірніх посиденьок у барі, тому, як і жіночі сукні – вони універсальні. Фінальний штрих образу кубинця – мачете й сигари. Вони, як і коралові прикраси представниць прекрасної статі, є частиною образу. Тож і страхітливі ножі в мирний час, і сигарний дим, незважаючи на масштабну пропаганду відмови від куріння, навряд чи зникнуть у найближчому майбутньому, оскільки все це – в гарячій крові кубинців.Фото apopka.uhcpqdoe6fq4wtztv.netdna-cdn.com

Сьогоднішня фешн-індустрія, як і раніше, активно використовує тренди кубинського стилю, переосмислюючи їх і додаючи щось нове. Ця популярність пояснюється тим, що «Гавана-стайл» – набагато більше, ніж просто одяг. Це спосіб життя – яскравий, вільний і веселий, і він ніколи не вийде з моди.

Головне фото hiveminer.com

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
На подіумі: Гаїті
При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли вручили вірчі грамоти
Протягом цієї весни відбулось декілька церемоній вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському від новопризначених послів Азербайджану, Казахстану, Китаю, Куби, Палестини, Португалії, Сербії та Туркменістану.
10 фактів про Кубу
Залізний і харизматичний Фідель, чудовий ром і відомі сигари - мабуть, це мінімальний набір знань кожної людини на планеті в Кубі. Ми пропонуємо на ньому не зупинятися, оскільки знаменитий острів Свободи - дійсно цікава і незвичайна країна, яка заслуговує уваги. Наша добірка цікавих фактів - хороший привід познайомитися з нею ближче.
На подіумі: Монголія
Ми продовжуємо знайомити вас з таким важливим атрибутом народів, як національний костюм. І сьогодні розповімо про одні із найяскравіших шат – монгольські делі. Для монголів як древнього кочового народу і спадкоємців великого Чингісхана одяг завжди відігравав неабияку роль.
На подіумі: Греція
Будь-яка мода з часом змінюється, це правило поширюється і на національні костюми. У Греції переміни в національному одязі були настільки кардинальними, що стародавні хітони і гіматії геть загубилися, їх перестали впізнавати в об’ємній багатошаровості фустанел і караугонів. І хоча на сучасних вулицях вже не побачиш національні костюми, їх все ще зберігають до особливих випадків і ставляться до них з повагою.
У Києві відбулося урочисте святкування Національного дня Республіки Куба
Тимчасовий повірений у справах Республіки Куба в Україні Пан Оскар Сантана Леон провів урочистий прийом на честь головного державного свята - Національного дня Республіки Куба.
Посольство Куби відсвяткувало в Києві річницю перемоги кубинської революції
Посольство Куби в Україні та особисто Тимчасовий Повірений у справах Куби в Україні Оскар Сантана Леона організували урочисте святкування День звільнення - річницю перемоги кубинської революції 1959 року.
Закрыть
Outlook facebook page