RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На подіумі: Гаїті

На подіумі: Гаїті

При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.

Гаїтянський костюм являє собою щось своє, зшите із клаптів французьких й африканських мотивів, з домішками іспанського впливу, ямайського колориту…

Тут усе складніше, дрібочки частин одягу, який часто позиціонується як національний, потрібно збирати по всьому узбережжю Карибського басейну, запливаючи також у ті країни, що колись регулярно навідувались на ці острівні землі. Та найчастіше, розповідаючи про традиційне гаїтянське вбрання, його ототожнюють із тим, яке жителі Карибів звикли вдягати, щоб танцювати кадриль. На теренах Гаїті його назва звучить як сукня-карабела. Саме по собі слово «карабела» випромінює яскравість і грайливість кольорів. А чується воно якось дуже голосно, з оплесками, з дзвоном, стукотом усіляких аксесуарів, зі звуком крилатих помахів широких суконь і шурхотом довгих спідниць по підлозі.

Такі образи виправдані. Традиційні наряди жінок-гаїтянок – спідниці нижче колін, а здебільшого до самої підлоги, і блузи з пишними рифленими ліхтарикоподібними рукавами. Іноді вбрання нероздільне – утворює собою суцільну сукню.Фото music.newcity.co

Для створення усього згаданого найчастіше обирають легке біле полотно як основу або ж текстиль соковитих червоних відтінків. Також на Гаїті дуже небайдужі до геометрії мадрасу. Мадрас – це така натуральна бавовняна тканина, що зазвичай має подібний до шотландської клітки візерунок. Її кольори завжди теплі, насичені та яскраві. Вдягають мадрас як широку спідницю або зав’язують на стегнах у вигляді бандани. Пропускаючи максимум повітря, у спекотному кліматі цей матеріал як ніде доречний.

Костюм доповнює довге намисто, яке перегукується з аксесуарами на руках та у вухах. Без прикрас не лишається й голова, найчастіше її обіймає пов’язка або віртуозно викладена чалма, низький чи високий тюрбан, вміло закручені усілякі об’ємні вузли, великі банти й подоба квітів. Буває, що красуні майструють із пов’язок капелюшки або ж вдягають поверх справжні широкополі капелюхи.Що ж стосується чоловіків, то вони в таких питаннях повністю слідують за жінками. Лише деколи змінюють пріоритетність цих кольорів.EF75Wl9.jpgФото reddit.com

А от день одруження для гаїтян особливий: наречена вбирається виключно у біле, а наречений до чорного низу приміряє сніжну бавовняну сорочку буш-жакет, більш відому світові під назвою гуябера. Від усіх інших вона різниться своїм широким, трошки кострубатим кроєм зі специфічними вертикальними рядами тісно нашитих складок. Найвідоміший, найвідданіший прихильник гуябери – кубинець Фідель Кастро. Гаїтянські чоловіки не відмовляються також від смокінгів та акуратних капелюхів.10482008_596230307161443_3281272050169024742_o.jpgФото kanavalhaiti.blogspot.com

Звісно, з роками вигляд місцевих жителів змінювався. У наші часи можна побачити, як спекотний клімат змушує гаїтянок носити коротші спідниці й блузи-топи, хоча барвисті кольори вбрання досі переважають, а білий колір залишається у пошані не тільки в часи весільної метушні, а й у буденному житті. На теренах сучасного Гаїті молоді пропонують одяг, візерунки якого замінені на кольори прапору республіки. Традиційне яскраве й багатошарове місцеві тепер обирають для відвідин церкви чи великих національних заходів.

Але й у цій державі існують певні правила й закони етикету. Хоча гаїтяни люблять ходити босоніж, у містах і у більшості публічних місць без взуття ви їх не побачите, бо за таке тут можна отримати штраф. Поза межами піщаних пляжів не дозволяється ходити у пляжному одязі, потрібно також розділяти день і ніч: темна пора доби вимагає змінити строкате коротке вбрання на щось витримане і навіть вишукане.Women-Carnival-parade-Haiti-Port-au-Prince.jpgФото britannica.com

Головне фото beyondaid.com

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
На подіумі: Куба
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
Гаїті - країна контрастів
Держава контрастів, де пляжі схожі на райські сади, а міста і села нагадують звалища. Де понад 80% населення – віруючі католики, які паралельно практикують кривавий культ вуду. Де уживаються абсолютна бідність, з одного боку, і неймовірна розкіш – з іншого. Поїздка на Гаїті змусить вас відчути себе в своєрідному «королівстві кривих дзеркал», де Олею і Яло можна побути одночасно...
На подіумі: Монголія
Ми продовжуємо знайомити вас з таким важливим атрибутом народів, як національний костюм. І сьогодні розповімо про одні із найяскравіших шат – монгольські делі. Для монголів як древнього кочового народу і спадкоємців великого Чингісхана одяг завжди відігравав неабияку роль.
На подіумі: Греція
Будь-яка мода з часом змінюється, це правило поширюється і на національні костюми. У Греції переміни в національному одязі були настільки кардинальними, що стародавні хітони і гіматії геть загубилися, їх перестали впізнавати в об’ємній багатошаровості фустанел і караугонів. І хоча на сучасних вулицях вже не побачиш національні костюми, їх все ще зберігають до особливих випадків і ставляться до них з повагою.
Закрыть
Outlook facebook page