RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  На подіумі: Монголія

На подіумі: Монголія

Автор: 01.02.2020 | на подіумі, Монголія
Ми продовжуємо знайомити вас з таким важливим атрибутом народів, як національний костюм. І сьогодні розповімо про одні із найяскравіших шат – монгольські делі. Для монголів як древнього кочового народу і спадкоємців великого Чингісхана одяг завжди відігравав неабияку роль.

Крім суто естетичної функції, він мав допомагати людям пережити сувору степову зиму, парке літо і не псуватися під час постійного пересування. Донині цим викликам природи і способу життя блискуче дає раду делі – монгольський національний одяг.

Ці барвисті халати тільки на перший погляд ошатні, та все ж є важливою складовою повсякденного гардероба, справжнім casual. До речі, саме монголи вважаються законодавцями моди на Далекому Сході – після їхніх набігів і завоювань подібний одяг почали носити буряти, чухари та інші народності регіону, переконавшись, що це зручно і гарно.Фото upload.wikimedia.org

Делі найчастіше шиють зі шкур тварин, з яких попередньо видаляють весь жир і промащують кислим молоком. Залежно від пори року добирають матерію. Приміром, літній варіант «тарлек», з бавовняної тканини в основі, за своєю щільністю не порівняти з «ховонтей деел» – осіннім каптаном, обшитим овчиною. А взимку сприяє теплозбереженню «цагаан нехій деел», який нагадує шубу завдяки хутру.08-41555+05mongoliatr011115.jpgФото startribune.com

Під низ будь-якого з них обов'язково вдягають штани і сорочку, а на ноги – універсальні шкіряні чоботи «гутули». Головні убори розрізняються залежно від місця проживання і звичаїв поселення. Найпоширеніші – шапки «торцог», «юден» і «жарантай». Чоловіки обов'язково підперізуються широким і цупким семиметровим поясом, завдяки якому утворюються спеціальні кишені для тютюну, ножа і кресала. Жіночий костюм має свої особливості. У заміжніх монголок одяг набагато більше оздоблено різними малюнками, комбінацією тканин і символами, ніж у самотніх, адже кожен знак має свій сенс, найчастіше стосується сімейного життя, процвітання, добробуту. Люди поважного віку носять скромні, стримані делі сірих тонів, а молодь – барвисті та елегантніші. А загалом, домінують коричневий і жовтий кольори.4993c39a-8334-11e8-99b0-7de4d17a9c3a_1280x720_181500.jpgФото scmp.com

Неабияке значення в Монголії має соціальний статус людини у суспільстві. Наприклад, забезпечені громадяни і чиновники донині віддають перевагу халатам з дорогих маньчжурських і китайських тканин. Делі ще й прикрашають іменними орнаментами із золотом, сріблом та перлами. Тамтешні майстри в стародавні часи славилися своїми роботами, тому недивно, що в цю країну часто їздили на своєрідний шопінг. Навіть народна революція 1921 року, нехай і додала скромності місцевому одягу, але повністю так і не знищила в людях потягу до розкішних шат._L3A4919.jpgФото harperstudios.com

Важливо розуміти, що національне вбрання в Монголії одночасно обожнюють і ставляться до нього максимально прагматично. З одного боку, оцінивши, як ти вдягнений, співрозмовник має розуміти про тебе все без зайвих слів і поводитися відповідно. А з іншого, упродовж дня ти можеш орати в полі, мчати кілометри на коні, а ввечері танцювати на народному святі, і для всього цього в тебе одне й те саме вбрання. Навіть у великих і сучасних містах, де делі сьогодні практично не побачиш, час від часу проводять фестивалі та народні гуляння, і всі, як один, виряджаються у знамениті халати, таким чином шануючи своє коріння.mongolian-traditional-clothes-photo2.jpgФото discovermongolia.mn

Усвідомивши, що національний костюм монголів – питання майже філософське, знаменитий тамтешній художник Ядамсурен здійснив величезну роботу і присвятив серію своїх досліджень, картин і літературних праць саме одягу свого народу. За декілька років він об'їхав усю Монголію, досліджуючи історію делі. Для зацікавлених – це вельми корисні та пізнавальні матеріали, де детально проаналізовано тканини, символи і навіть особливості шиття.

Головне фото blackibexexpeditions.com

Вам это будет интересно:
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
На подіумі: Норвегія
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити доволі нескромний автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звісно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їхньому національному вбранню не бракує.
На подіумі: Аргентина
Кожен народ має своїх фольклорних героїв, на котрих хочуть бути схожими і дорослі, і діти. В аргентинців такими вважають гаучо, чий одяг у наші дні лишається традиційним костюмом країни.
На подіумі: Куба
Напевно, кожна людина на планеті бодай раз отримувала запрошення на вечірку в кубинському стилі, який насправді зовсім не такий простий, як здається на перший погляд. Сьогодні Outlook спробує розібратися в ключових елементах та особливостях «estilo сubano», що переживає своє вже невідомо яке за ліком переродження, проте, як і раніше, надихає дизайнерів по всьому світу.
Монголія очима Павла Петрушка
Монголія з неймовірними просторами вражаючої незайманої природи – зараз один з найбільш модних туристичних напрямків. Цього року авторитетний міжнародний рейтинг включив її в ТОП-10 найяскравіших країн світу, рекомендуючи разом із Колумбією, Бермудами й Ефіопією до обов’язкового відвідування.
Синдром Гобі. Загадкова земля Монголії
Коли серед цих каменів починає гуляти вітер, облизуючи верхівки барханів і притискаючи до землі рідкісну рослинність, весь простір довкола наповнюється дивними звуками. Скотарі, що, трапляється, зустрічають ніч в одній із найбільш загадкових пустель Землі, розповідають про бій барабанів, чарівні звуки флейти і голоси, які бубнять щось непевне поміж дюн.
На подіумі: Іспанія
Іспанський одяг - це не тільки якісний і недорогий сучасний мас-маркет. Речі з цієї країни з величезною популярністю розходяться по світу вже кілька століть. І це логічно, адже починалося все з тамтешнього національного костюма, котрий надзвичайною красою і витонченістю вразив усю Європу і продовжує вражати й сьогодні.
На подіумі: Гаїті
При згадці одягу Гаваїв умить у пам’яті зринає спідниця «хула» з квітковим леї-намистом і кокосами, так само коштовне сарі одразу огортає Індію, чи туго замотується в шовки кімоно Японія. А от, говорячи про традиційне вбрання Гаїті, одразу чітко вималювати собі образ автентичного місцевого жителя неможливо.
Дипломатія в умовах карантину. Вручення вірчих грамот новопризначеними послами
11 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Австралії, Єгипту, Ємену, Йорданії, Монголії, Норвегії, Пакистану, Таджикистану, Таїланду, Таджикистану та Філіппін. На церемонії були присутні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та заступник Міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.
На подіумі: Бутан
При таких словах, як «народ», «країна», «держава», крім традиційних асоціацій – прапора, архітектурних пам'яток, видатних особистостей – у голові виникають образи, які формуються завдяки національному вбранню. Сьогодні ми говоримо про Бутан, де за законом люди зобов'язані носити традиційний одяг у всіх громадських місцях у світлу пору доби.
На подіумі: Україна
Український традиційний одяг – цілком унікальний, яскравий і самобутній. Не дивно, що він досі лишається настільки ж актуальним серед українських і закордонних модниць. В останні роки дизайнери все частіше створюють колекції «за мотивами» головного символу – вишиванки, а багато голлівудських зірок час від часу вдягають сорочки з магічними орнаментами, вважаючи їх верхом елегантності.
На подіумі: Киргизстан
Традиційний одяг будь-якого народу може багато розповісти не тільки про ментальні особливості їхніх власників, історію і риси характеру, але й про спосіб життя, традиції... Сьогодні в об’єктиві нашої уваги – національні костюми жителів Киргизстану – гарні, колоритні і, що найголовніше, зручні. Що вона в собі поєднує, як її носять і чи є відмінності читайте далі!
На подіумі: Греція
Будь-яка мода з часом змінюється, це правило поширюється і на національні костюми. У Греції переміни в національному одязі були настільки кардинальними, що стародавні хітони і гіматії геть загубилися, їх перестали впізнавати в об’ємній багатошаровості фустанел і караугонів. І хоча на сучасних вулицях вже не побачиш національні костюми, їх все ще зберігають до особливих випадків і ставляться до них з повагою.
Закрыть
Outlook facebook page