RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Болівія

Що вони їдять: Болівія

Болівійська кухня – це багатогранність смаків, переважно успадкованих від давніх індіанців. Тільки у Болівії ви скуштуєте автентичні страви, приготовлені за їхніми справжніми рецептами, що не піддалися впливу європейських тенденцій. А після щедрої вечері з бананового пюре із м’ясом альпака, влаштувавшись зручно у кріслі-гойдалці з кухликом традиційного мате...

...спостерігатимете вражаючий захід сонця на схилах мальовничих гір.

Болівія – південноамериканська держава, що прославилася як найбільш ізольована від сторонніх очей місцевість. Можливо, саме тому вона зберегла свої давні традиції, особливо гастрономічні. Хоча батьківщина лам і кактусів вважається бідною, це не заважає корінним жителям готувати вражаючі, насичені інгредієнтами і спеціями страви. На відміну від багатьох інших латиноамериканських держав, іспанський вплив на болівійській кухні позначився не так явно. Більшість страв готують за тими ж рецептами і з тими ж складовими, котрі прийшли із першоджерела. Що стосується варіацій, то кожен район має свої comidastópicas чи унікальні ласощі, технологію виготовлення яких тримають у суворій таємниці.Фото imujer.com

Правнуки інків, як колись їхні пращури, відводять особливе місце стравам із м’яса і, хоча в них немає виходу до моря, готують також немало їства з риби, практично використовуючи дари рік і озер. Сказати по правді, Болівія – справжній рай для м’ясоїдів, здатний вразити наповал різновидами приготування улюбленого продукту. Однією з найпопулярніших у країні м’ясних страв вважають «сельтеньяс» або ж м’ясні пиріжки з часником і родзинками.saltenas-bolivia-0504.jpg Фото fromthegrapevine.com

До ситного м’яса болівійці неодмінно подають не менш ситний гарнір, дуже часто за участю рису, кукурудзи або картоплі. Так, наприклад, до складу «ечон-аль-хорно» крім смажених свинини і бананів входить також батат, а тушковане курча до столу підносять із салатом і картоплею, називаючи цей потенційни бізнес-ланч – «піканте-де-польйо». М'ясо також готують і як самостійну страву: «польйос-сп’єдо» – підсмажене на вогні курча або «чарке» – засмажений сушений альпака. До соло у виконанні м’яса підлаштовуються пікантні нотки соусу, супроводжуючи кожен процес трапези. Болівію взагалі складно уявити без гострого «ляхуа», створеного із стручкового перцю і відбірних томатів.6207943=s1280=h960.jpegФото craftlog.com

І кілька слів про рибу… Хоча це й не домінуючий продукт у запасах середньостатистичного жителя, слід все ж згадати кілька страв, котрі варто спробувати, перебуваючи в цій країні: це «труча», вона ж смажена форель, спіймана у знаменитому озері Тітікака, і ментициррус, якого іменують «пехеррей».180710104107-04-bolivian-food.jpgФото edition.cnn.com

Рідкісна кухня обходиться без супу, улюбленця більшості країн ось уже багато століть. І Болівія – не виняток. Там є свій коронний «чайро» – густий, трохи схожий інгредієнтами на нашу першу страву: м'ясо, картопля, цибуля, морква, а ще пшениця і кукурудза.sopa-chairo-1280x720.jpgФото unarecetamas.com

Окрім почасти знайомих нам страв, люблять місце кухарі готувати й таке, що дивує з першої ж ложки, наприклад, «ломоментадо». Ні, це не м’ятний десерт, а яєчний біфштекс із смаженими бананами і рисом. Як ви могли помітити, ароматний жовтий плід тут дуже популярний, і його чомусь найчастіше смажать, ну або ж розминають у пюре, як для наступного кулінарного дива – «масако». До його складу якраз і входить м’якоть бананів, а ще м'ясо альпака.

Ще один хіт місцевої кухні – «умінта» – звучить як заклик до дій. Складається він із помідорів, зеленого перцю і цибулі, котрі посипають кукурудзяним борошном, обгортають усе це листами кукурудзяного початка і варять в окропі чи на пару. Листя не їдять, а насолоджуються виключно начинкою.

Що насправді не кожен гурман ризикне спробувати, так це «фріто» – смажену морську свинку. Народи, що проживають в Андах, давно одомашнили цю тварину і розводять виключно для м’яса. У наші дні морську свинку готують на вогнищі або смажать, готову страву часто подають у ресторанах у складі запіканок.

Читайте також: У пошуках гастрономічного Ельдорадо

Якщо говорити про напої, то переважна більшість населення віддає перевагу мате – трав’яному чаю, популярному у Болівії ось уже багато століть. Та й цей, здавалося б, простий у приготуванні напій місцеві вміло урізноманітнюють ромашкою, анісом і навіть листям коки. Останній інгредієнт, до речі, тут вважають не наркотиком і навіть не розкішшю, а справжнісінькою необхідністю! Оскільки Болівія – високогірна країна, її жителі страждають від браку кисню, а пожувавши коки, індіанці підтримують організм у тонусі.

А як же кава? – спитаєте ви. Як не дивно, болівійці не є її відданими фанатами, і навіть тісне сусідство з Бразилією тут не стало переконливим аргументом, щоб поміняти уподобання жителів. До того ж сучасних індіанців важко назвати любителями молока, хіба що у складі десерту «лечеасада» з карамеллю і корицею, тому поціновувачів латте і капучино у болівійських кафе чекає розчарування. Є в них, щоправда, слабка втіха – традиційний напій, де кава і вода змішуються у пропорціях один до десяти. Так, втіха доволі слабка.3213899=s1280=h960.jpegФото craftlog.com

Розділити трапезу з місцевими жителями – один з яскравих моментів будь-якої подорожі. Скуштувавши болівійські страви, ви зрозумієте, чим є ця гостинна країна. Тільки пам’ятайте, індіанці – народ дуже чутливий, відразу розпізнає, якщо хтось кривить душею. Тому насолоджуватися їством слід щиро, інакше не почути вам після вечері захопливі історії і легенди від нащадків інків.Фото hyattrestaurants.com

Головне фото s3-media2.fl.yelpcdn.com

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», OUTLOOK не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Битися, як жінка. Бійцівський клуб літаючих чоліт.
У вільної боротьби не жіноче обличчя. Хороша дівчинка повинна мило усміхатися і берегти чепурне платтячко, а не розмахувати кулаками, але в суворих Андах такі ніжні квіти не ростуть. Справжня болівійська чоліта і за словом в кишеню не полізе, і тумаком при нагоді огріє, а в неділю, підібравши накрохмалені спідниці, ринеться у бій без правил.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Болівія: розсипалася сіль до туристів...
Прогулятися небесами, живучи на Землі, виявляється, можливо. Досить вирушити на південь невеликої країни Болівії, в одну з найбільш незвичайних пустель світу – Уюні. Переглянувши знімки туристів, які побували тут, так і хочеться недовірливо запитати: «А це точно не фотошоп?»
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Що вони їдять: Нідерланди
Перше, що в Нідерландах обурює туриста, так це продуктовий вандалізм. Жителі цієї маленької північної країни звикли не церемонитися з беконом чи гарячими реберцями, навіть якщо ті щедро политі ягідним соусом. Тому все, що не влазить за обідом чи вечерею в шлунок, нідерландці з легкістю викидають на смітник, вважаючи їжу, що лишилася без уваги, не придатною для завтрашнього дня.
Середземноморська дієта: Система харчування як культурне надбання
Приємний морський бриз, шовковий шелест листя маслини, смачний сир, паста, келих хорошого вина із місцевого виноградника… Так, трапеза по-середземноморськи – це істинна насолода. І недарма у середземноморської дієти унікальна репутація. Це єдина система харчування, визнана ЮНЕСКО національним культурним надбанням.
Що вони їдять: Вірменія
Гастротуризм – найважливіша частина будь-якої поїздки на Кавказ, оскільки їжа для тутешніх народів – це ціла культура і національний код, така ж значуща, як менталітет, архітектура і народна творчість. У нашій рубриці, присвяченій кухням світу, сьогодні ми розповідаємо про вірменську.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Закрыть
Outlook facebook page