RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Азербайджан

Що вони їдять: Азербайджан

У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.

Гастрокритики з усієї планети хоч і готові сперечатися про смакові якості певної кухні, особливо, добре її дегустуючи, завжди сходяться в одному: коли йдеться про їжу Азербайджану: ці страви одні з найсмачніших і найдавніших на Землі. Завдяки географічним особливостям азербайджанська культура поєднує традиції кавказьких країн і держав Сходу, зокрема, Ірану. Усе це позначилося як на способі життя місцевих жителів, так і на їхній культурі харчування.

Витративши на це певний час, можна підрахувати, що азербайджанська кухня налічує щонайменше дві тисячі самодостатніх страв. З таким показником мало де можуть позмагатися, адже кожна з них заслуговує на увагу. Тому до їжі в Азербайджані ставляться з неприхованою повагою і навіть кажуть не «прийшли поїсти», а «їжа прийшла». Тамтешнє застілля – це, мабуть, одна з найкращих подій, що може статися в житті іноземця. Тривати воно може понадь добу. І мова навіть не про свято, а лише про «сіли перекусити». У них так прийнято – сидіти, їсти, пити чай, спілкуватися. Годину, дві, три, цілу ніч, наступний ранок і так далі…Фото lovestorie.ru

Весь цей час вас частуватимуть різноманітними за своїми смаковими якостями стравами. Головні з них – плов, баранина, кутаби (місцеві пиріжки з м’ясом) і супи. Особливість азербайджанської кухні – поєднання м’яса не з овочами, а з фруктами. Саме це відрізняє їхній шашлик від грузинського чи вірменського. А східний вплив додав ще один важливий аспект – використання пряностей і спецій, якими щедро посипають їжу. Найбільш популярні – фенхель, базилік, шафран і коріандр. Хоча, звісно, і про свіжі овочі, вирощені за сприятливих екологічних умов, тут теж на забувають.

Що стосується з порядку подачі страв, то зазвичай усе починається з невинного запитання: «Чи не хочете чаю?» До нього відразу виносять закуски – сири, маринади, соління. Далі йдуть соковитий шашлик із баранини або запашний плов з овочами , або найніжніша долма, хоча у 90% випадків подадуть усе разом. Уже після основних страв виносять суп – або у горщику легендарний піті, який готують із нуту, яловичини, аличі, картоплі і перцю, або довгу, кисломолочний суп із фрикадельками і зеленню. Загалом у кулінарній традиції Азербайджану понад 30 перших страв, і кожна з них заслуговує на увагу. А звичці їсти їх після основної трапези уже багато тисячоліть – вважають, що так краще засвоюється.9cfdc9ce-82ea-4cf4-8e2b-3db84be42adf-istock-1022452786.jpgФото itinari.com

Після супу знову виносять чайник і спеціальні грушовидні стакани армуди, і, коли здається, що в тебе вже нічого не влізе, починається час десертів, від яких теж не виходить відмовитися. Щербети, випічка, бакинське кураб’є, шекінська пахлава, сушені фрукти, горіхи, сиропи, варення – від усього цього вже буквально виносить, та зупинитися не виходить. І все це знову ж таки під душевні розмови на тлі дивовижної природи. А далі….далі все починається знову – знову закуски, знову головна страва – цього разу вже запечений баранчик із баклажанами і помідорами або ж смажена осетрина, знову тарілочка довги «для засвоєння», і ти або лопаєшся, як повітряна кулька, або продовжуєш їсти.

Зараз кількість туристів, що прибувають до Азербайджану, зростає з кожним роком. Ця країна цікава своєю дивовижною екосистемою, подібною до якої нема ніде у світі, і стародавніми містами. А от місцева кулінарія – це не менш важлива спонука вирушити в цю країну, оскільки багато говорити і писати про таку кухню – справа невдячна, її слід пробувати. Так що коли вам потрапить до рук якийсь буклет чи пропозиція гастро-туру в Азербайджан, повірте, у буклеті знають, про що кажуть, і їхати потрібно без сумнівів. Хоча б для того, щоб вам лише «запропонували чаю».DpuS1ngXoAAvxPG.jpgФото twitter.com

Головне фото sbs.com.au

Вам это будет интересно:
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Що вони їдять: Албанія
Ароматний «Чомлек», життєдайний «Таратор» і «Скандербег», який зігріває душу – про що це ми? Якщо балканські країни від вас далеко, й останню відпустку ви провели не біля Адріатичного моря, то сьогодні ми заповнимо прогалину і запросимо вас до Албанії. І не просто на екскурсію, а на кухню. Тож, якщо вам пощастить повернутися звідти без зайвих кілограмів, медаль за стійкість вам можна сміливо вручати.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Азербайджан: усе най-най
Чи знаєте ви, що на території Азербайджану зосереджено 350 грязьових вулканів? Усього на нашій планеті вченим відомо 800 подібних об'єктів. Вони унікальні тим, що за своїм складом схожі на марсіанські ґрунти. Сьогодні до вашої уваги найцікавіші факти про цю дивовижну країну.
В Києві відбувся концерт до Дня Республіки Азербайджан
27 травня у Колонній залі ім.В.Лисенка Національної філармонії України за підтримки Об'єднаної діаспори азербайджанців України з нагоди державного свята - Дня Республіки відбувся концерт Діалог дружби "Україна-Азербайджан". На заході були присутні Надзвичайні та Повноважні Посли Азербайджану, Туркменістану, Куби ...
Що вони їдять: Бельгія
Жодна країна не натерпілася так від ресторанних критиків, як Бельгія. Лише поверхово торкаючись хвиль французько-італійського мейнстриму, глянцеві видання немилосердно розпікають бельгійців за провінційні смаки і всеосяжний культ картоплі. Треба ж, який моветон – заїдати морепродукти вульгарною картоплею фрі та подавати картопляну запіканку як основну страву!
Про національного лідера словами Посла Азербайджану Ельміри Ахундової
10 травня з нагоди 98-річчя Гейдара Алієва у Посольстві Азербайджану в Києві відбулась презентація першого тому "Під тягарем влади" тритомного роману-дослідження «Гейдар Алієв. Особистість і епоха» авторства Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджану в Україні, народної письменниці Ельміри Ахундової.
Символ Канади - Кленовий сироп. Що це таке і з чим його їдять?
Поряд з фаст-фудом, колою і пластівцями з молоком, продуктом, про який нав’язливо згадують мало не в кожному американському фільмі, є кленовий сироп. Ним «приправляють» млинці, оладки, кекси, тости... Загалом, все, що зроблено з борошна. На прилавки ж європейських супермаркетів він потрапив зовсім недавно, одразу загнавши в глухий кут покупців, які прагнуть скуштувати недоступні раніше страви з медово-деревним смаком, але не знають, як їх приготувати.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Квітень 2021 року - місяць святкування Великодня західного і східного обрядів, початок Рамадану, а також місяць активної роботи посольств у культурних та політичних напрямах. Добірка таких новин - далі у статті.
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Азербайджан зсередини: заручини
Ми продовжуємо публікувати розповіді українки з азербайджанською кров'ю Сабіни Сафарової про дивовижну культуру Азербайджану. Дівчина продовжує вести свій авторський блог і сьогодні пропонує дізнатися тонкощі такої цікавої традиції як - заручини.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Азербайджан зсередини: велике і мале сватання
Українка з азербайджанськими корінням Сабіна Сафарова з трепетом ставиться до своєї малої Батьківщини, є членом Союзу азербайджанської молоді в Україні та популяризує культуру цієї країни. Сьогодні розповіддю дівчини про одну з найцікавіших традицій Азербайджану - сватання, ми запускає нову рубрику, в якій українці іноземного походження розповідають про свою Батьківщину.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Закрыть
Outlook facebook page