RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Що вони їдять: Азербайджан

Що вони їдять: Азербайджан

У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.

Гастрокритики з усієї планети хоч і готові сперечатися про смакові якості певної кухні, особливо, добре її дегустуючи, завжди сходяться в одному: коли йдеться про їжу Азербайджану: ці страви одні з найсмачніших і найдавніших на Землі. Завдяки географічним особливостям азербайджанська культура поєднує традиції кавказьких країн і держав Сходу, зокрема, Ірану. Усе це позначилося як на способі життя місцевих жителів, так і на їхній культурі харчування.

Витративши на це певний час, можна підрахувати, що азербайджанська кухня налічує щонайменше дві тисячі самодостатніх страв. З таким показником мало де можуть позмагатися, адже кожна з них заслуговує на увагу. Тому до їжі в Азербайджані ставляться з неприхованою повагою і навіть кажуть не «прийшли поїсти», а «їжа прийшла». Тамтешнє застілля – це, мабуть, одна з найкращих подій, що може статися в житті іноземця. Тривати воно може понадь добу. І мова навіть не про свято, а лише про «сіли перекусити». У них так прийнято – сидіти, їсти, пити чай, спілкуватися. Годину, дві, три, цілу ніч, наступний ранок і так далі…Фото lovestorie.ru

Весь цей час вас частуватимуть різноманітними за своїми смаковими якостями стравами. Головні з них – плов, баранина, кутаби (місцеві пиріжки з м’ясом) і супи. Особливість азербайджанської кухні – поєднання м’яса не з овочами, а з фруктами. Саме це відрізняє їхній шашлик від грузинського чи вірменського. А східний вплив додав ще один важливий аспект – використання пряностей і спецій, якими щедро посипають їжу. Найбільш популярні – фенхель, базилік, шафран і коріандр. Хоча, звісно, і про свіжі овочі, вирощені за сприятливих екологічних умов, тут теж на забувають.

Що стосується з порядку подачі страв, то зазвичай усе починається з невинного запитання: «Чи не хочете чаю?» До нього відразу виносять закуски – сири, маринади, соління. Далі йдуть соковитий шашлик із баранини або запашний плов з овочами , або найніжніша долма, хоча у 90% випадків подадуть усе разом. Уже після основних страв виносять суп – або у горщику легендарний піті, який готують із нуту, яловичини, аличі, картоплі і перцю, або довгу, кисломолочний суп із фрикадельками і зеленню. Загалом у кулінарній традиції Азербайджану понад 30 перших страв, і кожна з них заслуговує на увагу. А звичці їсти їх після основної трапези уже багато тисячоліть – вважають, що так краще засвоюється.9cfdc9ce-82ea-4cf4-8e2b-3db84be42adf-istock-1022452786.jpgФото itinari.com

Після супу знову виносять чайник і спеціальні грушовидні стакани армуди, і, коли здається, що в тебе вже нічого не влізе, починається час десертів, від яких теж не виходить відмовитися. Щербети, випічка, бакинське кураб’є, шекінська пахлава, сушені фрукти, горіхи, сиропи, варення – від усього цього вже буквально виносить, та зупинитися не виходить. І все це знову ж таки під душевні розмови на тлі дивовижної природи. А далі….далі все починається знову – знову закуски, знову головна страва – цього разу вже запечений баранчик із баклажанами і помідорами або ж смажена осетрина, знову тарілочка довги «для засвоєння», і ти або лопаєшся, як повітряна кулька, або продовжуєш їсти.

Зараз кількість туристів, що прибувають до Азербайджану, зростає з кожним роком. Ця країна цікава своєю дивовижною екосистемою, подібною до якої нема ніде у світі, і стародавніми містами. А от місцева кулінарія – це не менш важлива спонука вирушити в цю країну, оскільки багато говорити і писати про таку кухню – справа невдячна, її слід пробувати. Так що коли вам потрапить до рук якийсь буклет чи пропозиція гастро-туру в Азербайджан, повірте, у буклеті знають, про що кажуть, і їхати потрібно без сумнівів. Хоча б для того, щоб вам лише «запропонували чаю».tea2.jpgФото azernews.az

Головне фото sbs.com.au

Вам это будет интересно:
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Азербайджан на долоні
Скляні хмарочоси з краєвидом на степ, унікальні здравниці, тисячолітні міста – все це про Азербайджан, котрий стає однією з найбільш популярних для подорожей країн світу. Outlook пропонує вам гід по найбільш знакових туристичних об’єктах.
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Що вони їдять: Киргизстан
Із плином часу страви жителів цієї країни не перестали вражати своєю ментальністю і ґрунтовним підходом до приготування домашньої трапези. Солоний чай, кислі супи, закуски з конини – сміливі поєднання продуктів й ароматів кидають виклик банальності, тішать гурманськими знахідками корінне населення і дивують гостей, що зазирнули в долину Небесних гір.
Las Jornadas del Olivar y el Aceite: оливковий фестиваль у Баені
На карті Іспанії маленьке містечко Баена обведене у любителів оливок та оливкової олії червоним фломастером. Щороку з 9 до 11 листопада саме туди з’їжджаються гурмани з усього світу. Різноманітні заходи, екскурс в історію і величезна кількість усіляких смаколиків очікують на тих, хто ризикне розкусити кісточку диво-плоду.
Що вони їдять: Португалія
Відвідавши Португалію, «на самому крає Європи», Outlook не міг не звернути увагу на місцеву кухню. Про те, що саме їдять жителі і туристи колись однієї з найбільших імперій у світі – в нашому матеріалі.
Істина в зерні, або Кава по-польському
«Франція», «Італія», «Венеція» – такі назви дістали відкриті іноземцями ресторанчики, з яких почалася кавова біографія Польщі. Жителі країни стали одними з найперших гурманів у Східній Європі, котрі оцінили смак та аромат незвичайного напою. Про те, що нове джерело задоволення виготовлене з плодів дерева, яке колись росло в Ефіопії у дикому вигляді, тоді мало хто знав.
Що вони їдять: Латвія
Прийнято вважати, що Латвія – це ризьке узбережжя, старовинні й затишні міста та прекрасний клімат. Усе це вірно, от тільки багато хто забуває про місцеву кухню. Outlook, побувавши там, не може не поділитися розповіддю про смачні, а інколи й дуже незвичайні страви.
Що вони їдять: Греція
Традиційна кухня Греції сповнена парадоксів. Меню грецьких таверн суперечить всім законам здорового харчування: нащадки еллінів обожнюють смажене м’ясо, овечий сир і солодощі, вечеряють пізно, шанують бога Діоніса – і лишаються стрункими і підтягнутими до сивини. Не бійтеся помилитися при підрахунку калорій: національні грецькі страви – радість для душі і тіла!
Що вони їдять: Перу
Сьогодні Ія Зайцева ділиться своїми враженнями від перуанської кухні, котру по праву вважають однією з найбільш різноманітних і смачних у світі. Кажуть, що навіть в’їдливі дослідники з Книги рекордів Гіннеса збилися з рахунку, коли включали туди перуанську кухню як найбагатшу на страви.
Що вони їдять: Малайзія
Збудливий аромат малайської кухні простіше відчути, ніж описати. Спробуйте кинути у киплячий казан дрібку Індії, жменю Китаю, приправити пекучим настоєм Індонезії, спекотливим духом Марокко, додати пару капель Сіаму і томити на повільному вогні кількасот років...
Jazz from Azerbaijan. Посольство Азербайджана в Україні традиційно в травні подарувало киянам вечір музики
В парку імені Гейдара Алієва в Києві пройшло щорічне джазове свято. Раз на рік за ініціативою Посольства Азербайджана в столицю прибувають найкращі музиканти аби порадувати українців-поціновувачів джазового мистецтва.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
Свято весни. Посольства восьми країн відсвяткували у столиці України NOWRUZ 2019
19 березня 2019 року в Києві відбулося святкування Міжнародного дня NOWRUZ. Ініціаторами проведення офіційного святкування у Колонному залі Київської державної адміністрації стали вісім посольств іноземних держав, акредитованих в Україні, а саме: Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки та Республіки Узбекистан.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Що вони їдять: Велика Британія
Кухня Великої Британії – нічний кошмар дієтологів, гурманів та інших експертів зі здорового харчування. Типовий англієць не вельми шанує кухарське мистецтво і задля економії часу перекушує на ходу, а свіжі овочі та фрукти є в раціоні суто номінально. Та якщо дуже постаратися, то і в Альбіоні можна отримати яскраві гастрономічні враження, знаючи, що і де шукати. Ми-то точно знаємо де шукати і з радістю поділимося з вами!
Закрыть
Outlook facebook page