Що вони їдять: Албанія
Головна особливість албанської кухні в тому, що на території відносно невеликої країни можна скуштувати ласощі різних цивілізацій. Тисячоліття життя «між» наклали свій відбиток і на кулінарні вподобання. Тому, навіть попри те, що понад половину населення країни становлять мусульмани, свинина там є на кожному кроці, адже решта албанців залюбки їдять її. Основними продуктами навіть у «морських» регіонах, де можна посмакувати найсмачнішими мідіями у Європі, все одно вважаються екологічно чисті овочі, доступні протягом року, і м'ясо.
Матеріали за темою: Гірокастра: «албанський Рим»
Тушкована яловичина «Чомлек», голубці з лимонами і помідорами «Сарма», картопля з овочами «Гювеч», страва з печінки і яєць «Фергеса-тирана» – все це треба неодмінно скуштувати, бо мало якому народові вдається так грамотно і соковито поєднувати продукти тваринного і рослинного походження. Після дегустації усього цього розмаїття тарілок можна і не мити, адже ароматні й насичені підливи гурмани буквально вимочують місцевим хлібом до останньої краплини.Фото mb.cisiоn.com
Що стосується перших страв, то і з ними в Албанії усе гаразд: найпоширеніші рибні (supëpeshku) та овочеві (supёmeperime). Ну і, звісно ж, окремо варто згадати літній «хіт» – холодний суп «Таратор», який готують з горіхів, кислого молока, огірків, часнику і спецій. Почувши від місцевих, що «Таратор» допомагає схуднути, туристи, збагнувши, що таки набрали під час подорожі зайвих кіло, налягають на нього в надії повернути втрачену форму. Проблема тільки в тім, що, може, від нього, і худнеш, та ось тільки обмежитися лише однією тарілкою нереально, так це смачно.Фото 4.bp.blоgspot.com
Рибне меню – окремий пункт у гастрономічній культурі Албанії. Крім морів, у країні є ще й три найбільших озера Балкан, тож водних багатств не бракує. І тому обов'язково треба скуштувати знаменитого коропа, виловленого зі Шкодарского озера, і корана, який мешкає в Охридському озері. Тамтешні рибалки подейкують, що останнього щотижня відправляють спец посилкою у Британію, до столу королеви Єлизавети Другої. Так само за вуха не відтягнеш від гігантських креветок, мідій і восьминогів. Це добро живе як у диких умовах, так і вирощується спеціально: на півдні країни, у Бутрінті, є найбільша плантація, звідки свіжі морепродукти розходяться по всіх елітних ресторанах Старого Світу.Фото shtypi.nеt
Улюбленими напоями у місцевих вважається кава макіато й еспресо. Варять їх дуже міцними і п’ють не тільки вранці, а і протягом усього дня. Якщо говорити про алкоголь, то національною оковитою вважається ракія, яку вживають «для апетиту». Не менш популярні місцевий коньяк «Скандербег», вина та анісова горілка. Що стосується слабоалкогольних напоїв, дуже смачним є албанське пиво «Тirana», «Kaon» і «Korca».
На солодкі традиції албанців неабияк вплинули турки, тому на десерт найчастіше подають зацукровані фрукти, рис із медом, рахат. Традиційні для спекотної країни ласощі – морозиво, яке тут називають «акуллоре», порадує ласунів, найпопулярніша марка «Бехарі». Ще один обов'язковий десерт – «Трілече», найніжніший бісквіт, покритий карамеллю і просочений молоком.Фото flypgs.com
І пречудово, що все це в Албанії коштує недорого. Приміром, величезний обід на двох, основу якого складуть морепродукти, з глечиком вина і кількома десертами обійдеться всього у 15-20 євро. При цьому, хай який ви маєте апетит, швидше за все половину замовлення вам дбайливо загорнуть із собою. Тому в Албанії можна та й, певно, і варто трохи погладшати, щоб відчути цей південний, неквапливий і неймовірно смачний спосіб життя бодай у відпустці.
Головне фото exit.al