RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Найробі: тепер я бачив усе

Найробі: тепер я бачив усе

Автор: 19.10.2019 | Африка, природа, Кенія
Унікальна природа, головний тектонічний розлам планети, фламінго, жирафи й гепарди на відстані витягнутої руки – про це і багато іншого в нашому новому матеріалі про столицю Кенії Найробі та її околиці.

Найробі – тримільйонне місто з усіма ознаками мегаполісу: кварталами для бідних та багатих, величезними торговельними центрами і штаб-квартирами світових компаній, відчуттям перенаселеності, багатокілометровими заторами в центрі та національними гетто. У пошуках кращого життя із сусідніх країн прибуло чимало люду, адже сучасна Кенія лідирує на континенті за економічними та соціальними показниками. Одним із серйозних двигунів економічного прогресу в державі є і туризм. Адже подивитися є на що, тож місцеві жителі вчаться правильно це продавати.

Ваша подорож почнеться з міжнародного аеропорту імені Джомо Кеніати, що у 15 кілометрах від Найробі. Там одразу ж можна отримати візу, за це візьмуть по 50 доларів з людини.Nairobi-city-center-1200x854.jpgФото matadornetwork.com

Під час поїздки на таксі до центру постають дивовижні картини: тут вам і жирафи на тлі хмарочосів, і розкішні вілли місцевих багатіїв упереміш з нетрями, і нав'язливі торговці й чаклуни, котрі влазять в автівку через вікно під час світлофорних пауз або тягучок. Після трансферу з летовища навряд чи виникне бажання брати оглядову екскурсію містом. Простіше й цікавіше гуляти самому, надто ж у спеку (середньорічний показник 24 градуси) не вельми приємно рухатися зі швидкістю 10 кілометрів на годину, краще вже пішки.

Для досвідчених мандрівників центр Найробі – не надто цікавий з кількох причин. По-перше, там не побачите видатної архітектурної спадщини, адже місто доволі нове, та й нескінченні війни не сприяли розбудові; а по-друге, вся ця «цивілізованість» з рекламними білбордами і скляними висотками не дасть можливості відчути колорит Чорного континенту. Тому тригодинної прогулянки з її кульмінацією – оглядом міста з вертолітного майданчика на Часовій вежі – має вистачити. Далі ми пропонуємо вашій увазі місця, які справді неможливо пропустити.4A55C42D00000578-0-image-a-20_1521459606079.jpgФото dailymail.co.uk

Почати варто з невеликих районів, серед яких найбільше запам'ятовуються квартали Істлі та Кібера. Перший часто називають «маленький Могадішо», бо чимало його жителів – біженці із Сомалі. На кожнім кроці тут базари і базарчики, які створюють відчуття, що місцеві тільки те й роблять, що торгують. Продають, до речі, все – від в'язаних шапочок і квітчастих сумок до «чату», легкого наркотику, листя якого мешканці Істлі жують як жуйки. Може, тому вони такі веселі? Хоча муніципалітет Найробі не надто контролює життя в кварталі, там досить безпечно для туристів. Єдиний час, коли від візиту краще утриматися – вечір п'ятниці після молитви, бо тоді на вулицях дуже багато релігійних фанатиків.

Інша річ – район Кібера, який міська влада категорично не рекомендує відвідувати іноземцям. Головні нетрі всієї східної Африки – царство хаосу та анархії, де принцип «хто сильніший, той і правий» працює на повну. Однак рафіновані туристи з розвинених країн жадають полоскотати собі нерви, тому в Найробі функціонують цілі компанії, які за пристойну винагороду (щонайменше 80 доларів) водять людей по Кібері, попередньо заплативши районним вождям. Напевно, найдужче вражає там не бідність, а відчуття, що всі ці доісторичні бараки без належних комунікацій усього в п'ятнадцяти хвилинах їзди від розкоші ділових кварталів.kibera___slums_of_nairobi_by_coolhandlinguist_d4texau-pre.jpgФото deviantart.com

Після таких «мальовничих» місць непогано трохи заспокоїтись і прогулятися респектабельним Кареном – передмістям, названим на честь данської письменниці та мандрівниці Карен Бліксен. Затишні вілли, серед яких і ферма самої літераторки, перетворена на музей, життєдайна зелень і спокій пагорбів Нгонг роблять район найбільш бажаним для життя в Найробі. Місцеві мало знають про перенаселеність нетрів, проблеми з водою і харчуванням – у них все добре і виглядає Карен як доглянуте західне містечко. Тож, хоч Карен Бліксен і була відважною авантюристкою, полюбила Африку, однак жила вона там, де «картинка» мало чим відрізняється від звичного їй комфорту. Хіба що клімат інший.house-ofwaine-garden.jpgФото yellowzebrasafaris.com

Ну що ж, культові райони ми відвідали. Рухаємося далі.

Неподалік розкинулася ферма жирафів, створена ще в 1970-х роках. Першими її мешканцями були два представники рідкісного виду Ротшильда. Чудові умови і правильний догляд, створені в заповіднику, посприяли тому, що тварини стали розмножуватися, і сьогодні саме в Найробі живе значна частина всієї світової популяції жирафів цього виду. Для відвідувачів ферми все продумано, починаючи від гостьових будиночків, де можна заночувати, закінчуючи спеціальними підйомниками, що дозволяють піднестися на рівень мордочки жирафа і погодувати його. День, проведений разом з цими дивовижними тваринами – найкращий подарунок для малечі й дорослих.giraffe-manor-nairobi-exterior.jpgФото caravan.com.kg

Не оминемо увагою і Національний парк Найробі, який надає можливість на власній шкурі відчути всі принади сафарі. Гепарди, леви, чорні носороги і безліч інших диких тварин додадуть адреналіну, а найкривавіші програми «Нешнл джеографік» після подібної прогулянки сприйматимуться як заспокійливі картинки. Вхідний квиток стане вам у 50 доларів (для дітей удвічі дешевше), але воно того варто, бо за одне відвідування тут можна побачити значно більше, ніж гуляючи в міських зоопарках хоч би все життя.

Найдальша обов’язкова вилазка – Велика рифтова долина у ста кілометрах від Найробі. Гігантський розлам, який простягається від Йорданії до Мозамбіку, особливо видовищний саме в Кенії. Приїхавши туди, мало хто не замислиться про вічне, а також і про диво під назвою планета Земля. Від цих пейзажів дух захоплює, тому кожному туристові потрібен якийсь час, аби помилуватися ними на самоті.

Як оговтаєтеся, обов'язково поїдьте до рожевого озера Накуру. Такого кольору воно не через воду, а завдяки величезній кількості фламінго, які облюбували ці краї. Гарні рідкісні птахи захоплюють не менше, ніж геологічне чудо світу, і від них в очах починає рябіти.Herd-zebras-Kenya-Maasai-Mara-National-Reserve.jpgФото britannica.com

А насамкінець розповімо про хліб насущний, адже прогулянки і поїздки вимагають сил, тому калорії слід поповнювати. Тож радимо відвідати визначний м'ясний ресторан «Carnivore», який входить у топ-50 найкращих закладів харчування усього світу. Він працює за принципом «плати за вхід, їж скільки забажаєш». А пригощають там справжніми делікатесами – шашликами зі страусів, баранини і крокодилів. Коли здається, що сил на трапезу вже не залишилось, варто замовити чарочку кальвадосу, й апетит повернеться. І все ж можливості власного шлунка треба враховувати, адже, крім м'яса, обов’язково радимо скуштувати десерт – фруктовий сорбет, який теж включено у вартість входу.

Ось таке воно, Найробі – місто, яке стрімко розвивається та водночас вражає «законсервованою» екзотикою і просто неймовірними околицями. Природа свого часу постаралася тут на славу, а тепер настала черга людей.

Головне фото Міжнародний конференц-центр Kenyatta travelweekly-asia.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
10 фактів про Папуа Нову Гвінею
Професійні мандрівники, етнографи і дослідники рідко бувають у популярних серед туристів краях, оскільки там мало шансів звершити якесь відкриття або ж дізнатися про щось нове. Утім, у спеціалістів є свій список топових країн і регіонів, де вони у XXI столітті знаходять, чим здивувати себе, а потім вже й весь світ.
Якщо у тебе 10 доларів і ти в Найробі
Сьогодні ми вирушаємо на відпочинок по-кенійськи. Будемо остерігатися злодюжок, торгуватися на місцевих ринках, куштувати фантастичний чай і закутуватися у строкатий африканський текстиль. Дізнаємося, які місця недоступні для скромних бюджетів, не засмутимося і піднімемо настрій фантастичним заходом сонця на узбережжі Індійського океану.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Колоритний континент. Красиві племена Африки
Повсякденне життя африканських племен може видаватися дивним навіть для мешканців цього континенту. І тільки природа і допитливі мандрівники лишаються наодинці з колоритом і незвичністю побуту етносів за межею мегаполіса.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Закрыть
Outlook facebook page