RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Berliner Mauer: більше, ніж звичайна стіна

Berliner Mauer: більше, ніж звичайна стіна

«Знесіть ту стіну» - цією фразою, сказаної в червні тепер уже далекого 1987-го, Рональд Рейган увійшов в історію. Через декілька років, 9 листопада 1989 року, Берлінська стіна таки була демонтована і тепер вже накопичилося достатньо приводів поглянути на неї трохи по-іншому ...

За 25 років свого існування кам’яне громаддя стало символом розділення Німеччини та протистояння між Заходом і Сходом. Жодних сумнівів, найбільше від цієї перепони постраждали німці, адже безліч мешканців загинуло при спробі втекти з соціалістичної частини Берліна в капіталістичну.

Політика політикою, але ж протягом багатьох років траплялися й ті, кого знаменитий мур не тільки пригнічував, але й надихав. Мені самому пощастило кілька разів побувати в Берліні, і, звісно ж, бетонна споруда теж не залишила байдужою. Адже просто шаленієш від факту, що людина може створити конструкцію, яка просто-таки розрізає величезне, сформоване століттями місто, перетворюючи його в два напівмістечка. І це відбувалося не в дрімучому Середньовіччі, а в наш час, зовсім недавно ....

Про берлінську стіну писали, знімали кіно, на ній малювали, влаштовували виставки та навіть ... виходили заміж! Пропоную Вам найбільш цікаві творчі епізоди з життя знаменитої перепони.

Коли межа між Західним і Східним Берліном перестала існувати, художники всього світу взялися розмальовувати залишки бетонної стіни. Ділянка уздовж Шпрее на вулиці Мюленштрассе – найбільший її відрізок. Тут майже чверть століття тому виникла Іст-Сайд-Ґелері – найдовша художня галерея просто неба на Землі. Її довжина – 1316 метрів.

На початку 60- х, коли стіну тільки-тільки зводили й на її місці був лише колючий дріт, молодий фотограф Пітер Лейбінг устиг зазнімкувати стрибок 19-річного солдата прикордон-ної служби НДР Конрада Шумана. Причина вчинку – аж ніяк не спортивний інтерес: батьки військового залишилися в Західному Берліні. А тому зведення муру означало довічну розлуку хлопця з сім'єю.

Цікаво, що сам фотограф в той час тільки стажувався, і тому всі права на легендарний знімок належали його роботодавцям. Відповідно, Пітер Лейбніг, на жаль, не отримав ні копійки за свою спостережливість. Минуло багато років, стіни вже давно немає, але стрибок молодого солдата з комунізму в капіталізм продовжує надихати. 

З'явилася навіть скульптура «Mauerspringer» ( «Той, що стрибає через стіну»), не менш відома, ніж оригінальна світлина. Автори роботи: Флоріан і Мікаеля Брауер, Едвард Андерс.

Поза тим, декому берлінська стіна допомогла завойовувати популярність. Знаменитий музикант групи Pink Floyd Роджер Вотерс уважає, що 21 липня 1990 року на Потсдамській площі він відсвяткував свою особисту перемогу. Важко повірити, але того дня біля конструкції зібралася 300-тисячної аудиторія щоб почути найбільший рок-концерт у світі «The Wall: Live in Berlin» .

Між іншим, знаменитого виступу могло й не бути, адже буквально за кілька місяців до цього Вотерс заявив, що не виступатиме , допоки кам’яне громаддя не зруйнують. Вірогідно, це лише збіг, але ж за кілька тижнів після заяви політична фортеця дійсно впала.

‘MR. GORBACHEV, TEAR DOWN THIS WALL!’

Однак не всі цьому тішаться. Так, наприклад, шведка Ейі-Ріїтта Еклеф 9 листопада 1989 офіційно стала вдовою, адже милим її виявився... сам мур! Власне шлюб взяли десять років до того. Замість бетонної споруди «так» перед вівтарем сказав найнятий мім. Ну а після цього жінка офіційно носить прізвище Еклеф-Берлінер-Мауер. Вона вважала й вважає досі, що кам'яна межа, яка розділила Берлін навпіл, була «the best and sexiest wall ever existed» ( «найкращою та найсексуальнішею стіною, яка будь-коли існувала).

Як бачимо, падіння берлінського «чудовиська» – не просто значуща політичне подія. Так чи так, це символ, у якому багато хто знаходить щось своє. Пригадую мої враження від стіни. Здавалося б, просто собі бетонна конструкція, без будь-якого натяку на естетику. Але в той же час – одна з головних пам'яток Німеччини. Це розкішний приклад того, як щось огидне може стати по-справжньому заворожливим. Ну а наостанок пропоную фото з архіву на тлі знаменитої берлінської стіни.

Вам это будет интересно:
На подіумі: Німеччина
Характерною рисою національного німецького костюма завжди вважали його самобутність і комфорт. Напевно, тому помилуватися національним одягом Німеччини в наші дні можна не лише на святах десь у селі чи в книжках з історії, але й на вулицях великих міст.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, OUTLOOK радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Новини іноземних дипустанов в Україні
Незважаючи на розпал літніх відпусток, багато культурних заходів за участі іноземних дипломатичних установ відбулось в серпні в Україні. Далі представляємо вашій увазі підбірку деяких з них.
Кройцберг – маленький Стамбул
Турки з усього світу часто жартома називають Берлін третім «своїм» містом після Стамбула та Анкари. Тому пропонуємо ваші увазі розповідь OUTLOOK про легендарний Кройцберг, який зовсім не схожий на інші райони німецької столиці.
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Прем’єра вистави Бертольта Брехта «Тригрошова опера» у Львові!
9 липня о 19:30 на Великій сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні та організаційної - Почесного консульства Німеччини у Львові відбудеться прем'єра вистави «Тригрошова опера» Бертольта Брехта.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Закрыть
Outlook facebook page