RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Ірану в Україні

Традиції святкування NOWRUZ - розповідає Посол Ірану в Україні

19 лютого 2010 року на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено Резолюцію «Міжнародний день NOWRUZ». Відповідно до неї Генеральна Асамблея ООН закликає держави-члени «докладати зусиль для підвищення рівня інформованості щодо NOWRUZ та організовувати щорічні заходи до цього свята». Тому сьогодні OUTLOOK про традиції святкування NOWRUZ...

...які притаманні сонячному Ірану, розповідає Надзвичайний та Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Й.В. Манучехр Мораді!

Посол Ірану в Україні: «Вітаю всіх дорогих співвітчизників, персомовні та інші народи, які відзначають NOWRUZ, а також українців, які цікавляться багатою іранською культурою та цивілізацією!

NOWRUZ не дарма є символом дружби й любові, адже об'єднує сім'ї та друзів від Індійського субконтиненту до Балкан і від Сінцьзяну до Сирії. Але географія святкування не обмежується кордонами, вона охоплює поціновувачів поезії Сааді й Фірдоусі, Хайяма й Маулану (Румі).

Історія святкування NOWRUZ налічує 3000 років, а обраний день символізує пробудження природи, красу та весняну свіжість. Приблизно у 20 країнах більше як 300 млн. людей щороку мають можливість відчути радість, мир та єднання між собою. І недарма саме це несе в собі NOWRUZ, адже, як казав Гафіз, головне “… Дерево дружби й любові посади, й воно тобі плоди бажань твоїх принесе".

Бажаю, щоб кожен NOWRUZ (з перс. "новий день") був щасливим!"

kdfjgbkdfkvbndf.jpgФото freepik.com

ЯК СВЯТКУЮТЬ В ІРАНІ

Зі Стародавнього Ірану традиція відзначення NOWRUZ розповсюдилась в інші країни, чим утворила своєрідний простір однодумців з іранських, деяких тюркських та певних кавказьких народів у зустрічі весни. NOWRUZ знаменує початок нового року і є найголовнішим в іранській культурі. Саме через його важливість відзначають свято протягом 13 днів і закінчується воно днем під назвою “Сіздахбедар” (що перекладається як тринадцятий день святкування NOWRUZ надворі). Тобто його прийнято відзначати на природі.

Підготовка до NOWRUZ складається з генерального прибирання домівок, купівлі одягу та продуктів, а також виготовлення елементів для прикрашання дому. Серед інших традицій є також святкування “Чахаршанбе-Сурі” - вшанування вогню в останню середу іранського календарного року перед 21 березня (у високосні роки – 20 березня, коли відзначається NOWRUZ), під час якого увечері та вночі на вулицях розводять багаття, і люди стрибають через нього, щоб “віддати вогню всю втому від пережитого за рік і отримати тепло й енергію”.

5c9211876789f.jpeg

До настання нового року готуються дуже старанно, і беруть до уваги астрономічні спостереження, розрахунки та данні наукових дослідження. Це робиться для вирахування точного закінчення старого року й початку нового. І саме у визначений момент початку нового року на різних каналах транслюють офіційні та розважальні програми, виступи представників вищого керівництва країни та їхні вітання народові, читання молитов.

5c92118b2d70a.jpeg

СИМВОЛИ СВЯТА

Найважливішим атрибутом NOWRUZ є святковий стіл, на який кладуть сім видів продуктів, назви яких починаються на букву “сін” перського алфавіту. Кожен з них несе позитивну налаштованість, символізує добро та щастя в новому році.

Згідно з іранською традицією, перший предмет на букву сін – це “санджед” (різновид оливок). Слово “санджед” в перській мові має схожість за звучанням із словом “санджиде”, тобто “обміркований”. Згідно з повір’ям, санджед кладуть для того, щоб кожен з самого початку року обмірковув свої справи. Другий предмет на букву “сін” – це “сіб” (яблуко), що символізує радість. Третім предметом є сабзе (паростки пшениці), які символізують життєрадісність, добро та початок нового життя. Четвертий предмет - “саману” (хлібний пудинг), який символізує терпіння, протистояння незгодам, справедливість і міць.

П’ятий елемент - “сір” (часник), який символізує стриманість, відчуття міри й розумних меж. Він означає, що людина має завжди задовольнятись тим, що їй дано в цьому світі. Шостий предмет – це “серке” (оцет), що символізує готовність зустріти неприємності, адже життя сповнене негараздів теж, і людина повинна мати терпіння й пройти ці труднощі гідно. Сьомий предмет “– це ”сумах”, що символізує терпіння й толерантність по відношенню до інших людей.

5c92119c98a78.jpeg

Серед інших символів NOWRUZ, які також кладуть на стіл поряд з елементами “хафт сін” – є Коран, дзеркало й жива риба червоного кольору в посудині з водою. Такі традиції беруть свій початок у релігійних віруваннях та переконаннях іранців, адже NOWRUZ пішов саме з іранської цивілізації. До речі, ще люди загадують в NOWRUZ бажання і кидають сабзе (паростки пшениці) на воду.

ТРАДИЦІЙНІ СВЯТКОВІ СТРАВИ

Святковий стіл іранців неможливо уявити без плову, який готують із зеленню та рибою, але варто зазначити, що вибір інгредієнтів варіюється від місцевості. Крім основних страв, обовязково мають бути солодощі та аджіль (суміш з сухофруктів та горіхів). Також важливим є конкретний день святкування. Наприклад, у день Чахаршанбе-Сурі у більшості районів Ірану готують аш-е реште (густий суп з бобових, лапші та прянощів).

5c9211936bfe9.jpeg

Головне фото freepik.com

Вам это будет интересно:
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Амазонки з племені мосо: Заповідник фемінізму в затінку Гімалаїв
Автори антиутопій пророкують сотні бід людям майбутнього, яким знову і знову забороняють грати весілля, та, схоже, не все так страшно. У китайській провінції Юньнань, коло самісінького підніжжя Гімалаїв, живе матріархальне плем'я мосо, якому поняття шлюбу зовсім не знайоме.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким можуть наїстись місцеві. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди...
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Не зламай язика. Найбільш складні діалекти світу
Кажуть, чим простіше, тим краще, але чи так це? Ми знаємо, що не всі народності сповідують цей принцип. OUTLOOK знайшов найбільш дивніі, складні і важко вимовляючі мови світу і хоче поділитися цим з читачами.
Що вони їдять: кухня Риму
OUTLOOK часто розповідає про кухні народів світу, але, коли йдеться про Італію, писати про країну загалом було б злочином. Кожен з її двадцяти регіонів – це окремий світ зі своїми тонкощами і спеціалітетами. І нехай звання гастрономічної столиці Італії носить Болонья, її офіційній столиці Риму теж є чим похизуватися.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
В Ірані відкрився 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я
У період з 7 по 9 листопада у Центрі розвитку оздоровчого туризму в ісламських країнах у столиці Ірану за підтримки міністерств та міжнародних організацій, що працюють у сфері оздоровлення та оздоровчого туризму, проходить 5-й Міжнародний конгрес ісламських країн з питань охорони здоров'я.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Несповідимі шляхи щастя: де загадувати бажання в Латвії?
Мандрівка в Латвію обриває ланцюг повсякденності, впускаючи у світ потаємні фантазії, котрим немає виходу в коловороті буднів. Блукаючи у вікових соснах, свіжий балтійський бриз млосно перебирає струни очікування чогось незвичного. Мрії справді збуваються – тільки треба знати, де загадувати бажання.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Килимами вистелена дорога до Азії
Килими вішають на стіни як символ достатку, стелять на підлогу для створення затишку і підносять як дорогий подарунок. А роздивлятися химерні малюнки у вигляді ромбів і зірочок на них, вгадуючи їх значення, – справа вельми цікава. Поширені по всьому світу килимові традиції були запозичені у східних народів, які першими навчилися робити пряжу і тканини з волокнистих матеріалів.
Закрыть
Outlook facebook page