RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Стартапи з Ізраїлю: найкращий ресурс – це мізки

Стартапи з Ізраїлю: найкращий ресурс – це мізки

Автор: 30.01.2017 | Ізраїль
Про фантастичну підприємливість представників єврейського народу і вміння заробляти буквально на всьому у всі часи складали легенди. Наше двадцять перше століття, коли бізнесом з кожним днем займаються дедалі більше і більше людей по всьому світу, також не стало винятком. Якщо говорити про успішність жителів Ізраїлю, достатньо лише поглянути на їхні прибуткові і неймовірно креативні стартапи.

Приклад достатньо невеликого Ізраїлю з практично повною відсутністю корисних копалин доводить, що успіх – це далеко не завжди нафтові і газові запаси, історичний спадок чи сильна економіка. Високий рівень життя ізраїльтян, здається, є прямим наслідком того, що з усіх боків там навпаки – обмеження і труднощі, а, значить, потрібно добряче поміркувати, щоб навчитися заробляти. Саме цим його громадяни і займаються – спочатку думають, а потім роблять гроші там, де ніхто інший би і не здогадався. Сьогодні ця країна – найбільш привабливе місце для стартаперів, оскільки погляди інвесторів з усієї планети спрямовані саме сюди. Тільки за перші три квартали 2016 року в Ізраїлі на стартапи було залучено понад 4 мільярди доларів вливань. Із впевненістю можна сказати, що наступного року грошей буде ще більше, оскільки динаміка останніх років і впевнений ріст обсягу фінансових вкладень це підтверджують. Ми пропонуємо вашій увазі найбільш цікаві бізнес-ідеї наших днів. Можливо, ви якраз міркуєте, у що вкласти свої кревні?

Фото s-bc.ru

GetTaxi

У 90% випадків, якщо ви будете в Тель-Авіві і попросите когось викликати вам таксі, людина скористається мобільним додатком GetTaxi, котрий всього через кілька років після своєї появи завоював не лише ізраїльські міста, але й Нью-Йорк із Лондоном, а на черзі – Москва. Його творець – інтернет-підприємець російського походження Шахар Вайсер практично відразу після розробки зміг залучити понад 20 мільйонів доларів інвестицій, оскільки додаток дуже простий у використанні, але разом із тим ефективний. Користувач отримує можливість не лише оперативно знайти собі підходяще авто з водієм, котре точно приїде, адже всі шофери переживають за репутацію і власний рейтинг, але й навіть оплатити поїздку за допомогою мобільника. Практично в кожній країні світу на хвилі популярності GetTaxi зараз з’являються свої аналоги програми, але найкращою і найбільш надійною дотепер вважається саме ізраїльський первісток.

Фото tk-msk.com

MyHeritage

Практично кожен із нас час від часу думає не тільки про майбутнє, але й про минуле, зокрема, про своїх предків. На жаль, двадцяте століття з двома його світовими війнами знищило не тільки багато людей, але й документів, внаслідок чого швидко знайти бодай якісь дані про сім’ю взагалі неможливо. Саме на цій темі заснована ідея стартапу MyHeritage Юваля Ракаві, за допомогою якого можна зібрати своє родове дерево. Цей проект приніс авторові понад 50 мільйонів доларів, котрі інвестували в нього багато благодійних і венчурних фондів. Завдяки цим коштам Ракаві викупив і об’єднав між собою багато локальних подібних сайтів і сервісів і створив глобальний MyHeritage.com – найпопулярніший ресурс з генеалогії. Він містить дані двох мільярдів людей, за якими можна простежити близько 30-ти мільйонів генеалогічних дерев.

EatWith

Цей стартап недарма називають «найсмачнішим». Його автор – Дайя Толкатцир, і вона з юних літ любить подорожувати, а значить – і знайомитися з місцевими кухнями. Як каже сама Дайя, перше, що вона найчастіше робила після оплати готелю і купівлі квитків – шукала кафе, де буде харчуватися в дні своєї подорожі. На жаль, навіть популярні додатки і рейтинги часто розчаровують: їжа, яку подають у закладах громадського харчування, виявляється не такою вже й апетитною, та і взагалі фастфуди і мережеві кафе роблять всі міста схожими одне на одне. Ця проблема наштовхнула Толкатцир і її бізнес-партнера на створення проекту EatWith. Його суть – мандруючи, ти йдеш їсти в гості до когось із місцевих жителів, зареєстрованих у додатку, а не в ресторан. Таким чином, гість отримає не лише автентичну їжу, але й компанію для спілкування. Середній чек становить приблизно 40 доларів, і 13% цієї суми переходить на рахунок стартапу, але решта грошей іде в кишеню господарів, які тебе годують. На свою розкрутку EatWith залучив близько 8 мільйонів доларів, і тепер цим додатком залюбки користуються в 160 містах, розташованих у тридцяти країнах.

Фото cdn0.vox-cdn.com

Roomer

Ще один стартап, що позбавив туристів від іншого, але теж поширеного головного болю, теж народився з особистого досвіду його творця – ізраїльтянина Гона бен Давида. 2010-го він збирався вирушити в далеку і казкову Ісландію і навіть забронював номер в тамтешньому готелі, утім, дістатися туди не вдалося через вулкан Ейяф'ятлайокютль. Його потужне виверження, як ви пам’ятаєте, паралізувало тоді майже всі польоти над Європою. За умовами броні (практично в усіх готелях вона однакова – однобока і не на користь клієнта) бен Давид не зміг повернути ні копійки із своєї передоплати за житло, оскільки його рейс скасували в останній момент. У ті дні чоловіка осяяло: адже він такий далеко не один. Тому бен Давид ретельно вивчив ситуацію і з’ясував, що річний обіг лише американського готельного ринку становить близько 150 мільярдів доларів. При цьому близько 6% цієї суми (майже 10 мільярдів) – це і є ті продані заздалегідь номери, до яких гості внаслідок різних причин так і не дісталися. За всіх існуючих нині правил і законів клієнти ніяк не зможуть повернути собі більш ніж третину своєї оплати, тому на вітер буквально щодня вилітає доволі солідна сума, особливо у світовому масштабі. Бен Давид створив сервіс Roomer, що дає змогу перепродавати свою бронь іншим гостям і повертати собі таким чином 75-80% від витраченого. Навіть при тому, що самому сервісу відходить від 5 до 15% комісії від перепродажу, люди все одно повертають набагато більше грошей, ніж їм може запропонувати готель.

Yallo

Коли Інтернет, а разом із ним і всілякі соціальні мережі активно увійшли в наше життя, численні футурологи пророкували, що телефони скоро вимруть. Але ця думка має не лише прибічників, але й опонентів, котрі не сидять склавши руки. Творці стартапу Yallo вирішили переосмислити традиційні дзвінки, адаптувавши їх до нових реалій і технічного прогресу. За словами авторів, інженери зараз зосередились переважно на месенджерах і соцмережах, і концептуально з телефоном практично ніхто не працював з моменту його появи. Саме тому Yallo пропонує принципово інший підхід – користувачі платформи отримують можливість не тільки телефонувати безкоштовно абсолютно з будь-якого місця на планеті, де є Інтернет, але й користуватися великою кількістю корисних функцій. Серед них: можливість візуально інформувати адресата про мету дзвінка, запис розмови, створення розмовних чатів, автоматичне поновлення перерваних дзвінків, встановлення пріоритету виклику (наприклад, дзвінок дитини автоматично перериває робочу чи дружню розмову). Отримані 4 мільйони доларів інвестицій тільки за один рік і велике число користувачів доводять, що не тільки творці Yallo, котрі активно доопрацьовують сервіс, але й інші люди доволі оптимістично дивляться на розвиток телефонного зв’язку у двадцять першому столітті. 

Фото coopathome.ch

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Ізраїль: зупинки в Галілеї
У Нижній Галілеї розкинувся Назарет – місто, де Діва Марія отримала Благу звістку і де жив Ісус Христос. І це – не єдиний факт, який притягує паломників з усього світу до Галілеї. Учені-релігієзнавці підрахували, що вісім з одинадцяти чудес Христос здійснив саме в цих краях, багатих архітектурними пам'ятками.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
Розкіш і блиск. Біржа діамантів в Тель-Авіві
Алмазну біржу в Ізраїлі називають «державою в державі»: у бізнес-комплексі зосереджено тисячі компаній, щодня тут укладають безліч угод. Сюди ж приходять туристи, що приїхали в Тель-Авів з різних куточків світу, щоб відвідати музей алмазів імені Гаррі Оппенгеймера і поспостерігати за тим, як відбувається огранювання каменів і вершаться долі діамантів.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Аромати та смаки: від сучасного Сарона-маркет в Тель-Авіві, до старого ринку Шука в Єрусалимі
Коли потрапляєте в нове місце, зовсім не обов'язково купувати оглядову екскурсію по місту: сходіть на ринок - і «все» зрозумієте ... Кольори. Смаки. Запахи. І люди. Галасливі, колоритні і справжні. Саме там ви дійсно пізнаєте темперамент країни.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів.
Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес
Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?
Герцлія – сонце з відтінком luxury
Якщо відмотати час, на 8 століть назад, ми б опинилися в Аполлонії – скромному грецькому портовому містечку. Нині ж на цьому місці всього в десяти кілометрах від Тель-Авіва ніжиться курорт, де поєднується теплота середземноморського сонця і туристичні інвестиції. OUTLOOK побував у Герцлії... і радить бронювати квитки вже зараз!
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Посольства Болгарії та Ізраїлю відкрили в Києві виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії
Посольство Республіки Болгарія та Держави Ізраїль в Україні, а також Департамент культури Київської міської державної адміністрації та Національний історико-архітектурний музей "Київська Фортеця" відкрили виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії.
Ми там були: Ізраїль
Розпаковуючи валізу після повернення додому з подорожі, ви виявляєте там не сувеніри, пам'ятні листівки, пару стоптаних кедів, які зберегли відбиток чужини, а щось, що змінило вас, змусивши поглянути на світ ширше, під новим кутом. Я – Олександра Портянко, випусковий редактор theoutlook.com.ua, і це моя історія подорожі.
Закрыть
Outlook facebook page