RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Розкіш і блиск. Біржа діамантів в Тель-Авіві

Розкіш і блиск. Біржа діамантів в Тель-Авіві

Алмазну біржу в Ізраїлі називають «державою в державі»: у бізнес-комплексі зосереджено тисячі компаній, щодня тут укладають безліч угод. Сюди ж приходять туристи, що приїхали в Тель-Авів з різних куточків світу, щоб відвідати музей алмазів імені Гаррі Оппенгеймера і поспостерігати за тим, як відбувається огранювання каменів і вершаться долі діамантів.

Чотири хмарочоси, встромлені в небо Тель-Авіва, – саме так, на думку проектувальників, мала виглядати скарбниця алмазної індустрії Ізраїлю… Та про все по порядку. 1937 року створили прототип сучасної біржі. На відміну від нинішнього розмаху, коли головна вежа біржі займає 74 поверхи і сягає 244 метрів заввишки, тодішні діамантові угоди укладали у межах маленької кімнати. Того ж року у місті Петах Тиква відкривають перший завод з огранювання алмазів. Тут осягали таїнства коштовного каменя, випробовували на твердість, надавали то круглого огранювання, то променистого, то створювали з алмазу прикраси у формі сердець. Експериментували із зовнішнім і внутрішнім блиском, фіксували правильність зрізу, добивалися справжнього сяяння.

Мало хто думав у ті роки, що згодом два невеликих підприємства піднімуть ювелірну індустрію Ізраїлю на запаморочливі висоти. І що через багато років, коли Біржа діамантів остаточно облаштується в Тель-Авіві, тут працюватимуть такі фахівці, що самі камені вишикуються в чергу за огранюванням.4-The-Israel-Diamond-Center-1.jpgФото myisrael.club

Половина всіх існуючих алмазів, призначених для продажу на світовому ринку, бере свій початок з ізраїльської біржі. Щодня сюди стікаються зразки найрізноманітніших мастей – від безбарвного і жовтого до рожевого і блакитного. Камінь, який вважають королем коштовностей, привозять в Тель-Авів із Індії, Австралії, Південної Африки, Бразилії і Росії. Його вік такий же незламний, як і сам камінь, – від ста мільйонів до двох з половиною мільярдів років. Усі ці чинники протягом багатьох років приваблюють у зали закладу до двадцяти тисяч людей на день.

… Припустимо, вам пощастило, і ви опинилися на території біржі. На першому поверсі розташовано музей алмазів імені Гаррі Оппенгеймера, де можна побачити кілька копій найвідоміших із існуючих діамантів. У кожного – своя історія.4-The-Israel-Diamond-Center-3.jpgФото myisrael.club

Ось «Куллінан I»,знайдений у перші роки XX століття в Африці. Цей алмаз ювеліри досліджували два роки – до речі, в ті часи не існувало формул, що давали змогу точно вирахувати параметри, за якими згодом виконували огранювання, і роботу доводилося робити «на око». Результат виявився гідним королівської уваги, і діамант потрапив у колекцію британського короля Едуарда VII й увінчав своєю красою скіпетр старого монарха.

Наступне «диво світу» знайшли в Індії п’ять тисячоліть тому, про що йшлося у стародавніх писаннях. На своєму віку діамант «Кохінур» побачив чимало королівських осіб – ним захоплювались індійські раджі, за нього боролися монголи, цей камінь не раз ставав предметом розбрату, і за його володіння вінценосні особи навіть йшли на злочини. Так було до тих пір, поки «Кохінур» не подарували Її Величності Вікторії, а з початку XX століття ця коштовність стала невід’ємною частиною корони королеви Великої Британії.4FA9469F-2B92-4DFE-B966-4BF48C7B9761.jpgФото voanews.com

Звичайно, це не все, що потішить око допитливого туриста у музеї, – список можна продовжувати без кінця: найбільший діамант рожевого кольору з Африки «Стайнмец Пінк», коштовний камінь із Конго «Зірка тисячоліття», який вважають другим за величиною серед прозорих діамантів, жовтий не огранений алмаз «Оппенгеймер», що ніби вабить своїм золотим сяянням, і багато інших…

Потрапити на Біржу діамантів непросто. Вхід тільки за пропусками, а значить, випадковим людям вхід заборонено. Людина, яка прагне осягнути істинний блиск діамантів, повинна мати запрошення від члена біржі, а також отримати дозвіл на заняття ювелірною справою. Відбитки пальців, спеціальний бедж, – атмосфери суворої секретності дотримуються беззастережно: у залі заборонено фото- і відеозйомку, щоб не зафіксувати облич людей, що укладають контракти. Це продиктовано міркуваннями безпеки, а також тим, що багато торговців і покупців – вельми відомі у світі люди. Що стосується членства в Алмазній біржі, то щоб отримати заповітне місце, необхідно мати багаторічний досвід роботи в ювелірній індустрії і стати майстром настільки високого класу, щоб чотири діючих члени біржі змогли підтвердити це, представивши об’єктивні характеристики.about.jpgФото caprice.co.il

Що робить ізраїльську біржу унікальною? Тут ви знайдете не тільки офіси виробників і виставковий зал, але й підприємства з переробки алмазів, а також все інше, що може знадобитися людині, загубленій і безмежному просторі, – а саме пошту, ресторани, медпункт, банки, пункт митного контролю і навіть молитовні місця! І справді, де ще, як не у просторих залах, в котрих мову діамантів перекладають на мову розкоші, можна з почуттям вимовити стародавнє заклинання на івриті: «Мазаль у браха», що означає «удача і благословення».

Головне фото blockchainreporter.net

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Ізраїль: зупинки в Галілеї
У Нижній Галілеї розкинувся Назарет – місто, де Діва Марія отримала Благу звістку і де жив Ісус Христос. І це – не єдиний факт, який притягує паломників з усього світу до Галілеї. Учені-релігієзнавці підрахували, що вісім з одинадцяти чудес Христос здійснив саме в цих краях, багатих архітектурними пам'ятками.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Аромати та смаки: від сучасного Сарона-маркет в Тель-Авіві, до старого ринку Шука в Єрусалимі
Коли потрапляєте в нове місце, зовсім не обов'язково купувати оглядову екскурсію по місту: сходіть на ринок - і «все» зрозумієте ... Кольори. Смаки. Запахи. І люди. Галасливі, колоритні і справжні. Саме там ви дійсно пізнаєте темперамент країни.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів.
Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес
Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?
Герцлія – сонце з відтінком luxury
Якщо відмотати час, на 8 століть назад, ми б опинилися в Аполлонії – скромному грецькому портовому містечку. Нині ж на цьому місці всього в десяти кілометрах від Тель-Авіва ніжиться курорт, де поєднується теплота середземноморського сонця і туристичні інвестиції. OUTLOOK побував у Герцлії... і радить бронювати квитки вже зараз!
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Посольства Болгарії та Ізраїлю відкрили в Києві виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії
Посольство Республіки Болгарія та Держави Ізраїль в Україні, а також Департамент культури Київської міської державної адміністрації та Національний історико-архітектурний музей "Київська Фортеця" відкрили виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії.
Стартапи з Ізраїлю: найкращий ресурс – це мізки
Про фантастичну підприємливість представників єврейського народу і вміння заробляти буквально на всьому у всі часи складали легенди. Наше двадцять перше століття, коли бізнесом з кожним днем займаються дедалі більше і більше людей по всьому світу, також не стало винятком. Якщо говорити про успішність жителів Ізраїлю, достатньо лише поглянути на їхні прибуткові і неймовірно креативні стартапи.
Ми там були: Ізраїль
Розпаковуючи валізу після повернення додому з подорожі, ви виявляєте там не сувеніри, пам'ятні листівки, пару стоптаних кедів, які зберегли відбиток чужини, а щось, що змінило вас, змусивши поглянути на світ ширше, під новим кутом. Я – Олександра Портянко, випусковий редактор theoutlook.com.ua, і це моя історія подорожі.
Закрыть
Outlook facebook page