RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес

Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес

Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?

Флорида, США

Історія теплих стосунків, що склалися між людиною і дельфіном, розпочалася у Флориді. У 1970-х роках у місцевому міжнародному університеті працював психолог Давид Натансон. Він традиційно призначав антидепресанти пацієнтам, які страждали цими недугами, поки якось йому спало на думку дещо краще. За задумом Натансона, протягом тижня хворим треба було спілкуватись з дельфінами. Кожен обирав, що йому більше до душі: дивитися на дельфінів здалеку, плавати поруч чи сісти верхи. Практично у всіх пацієнтів стан помітно покращився. У подальшому Натансон проводив сеанси дельфінотерапії серед дітей з розумовими відхиленнями. Як з’ясувалося, приємне і нетривале спілкування допомагало малечі адаптуватися в суспільстві.

Не дивно, що саме у Флориді дельфінотерапія «поставлена на конвеєр». Ви приходите у дельфінарій і замовляєте собі кілька сеансів – що може бути краще за таке лікування? Зазвичай рекомендують проходити курс протягом трьох тижнів, у Флориді такі сеанси коштують трохи більш ніж 15 тисяч євро. Скептики часто переймаються питанням, чим обґрунтована користь такої терапії? Вважають, що ультразвук, який випромінює дельфін, позитивно впливає на стан людського організму. Разом із спеціальними вправами і тактильним контактом все це дає змогу говорити про посильну допомогу, яку дельфіни надають медичним центрам.e393480e-9a9d-4440-9a8f-6fa24a67d402.jpgФото news.cgtn.com

Іспанія

Хоча Іспанія може похизуватися безліччю дельфінаріїв, для лікувальних цілей найбільше підходять два місця – Акваленд (Aqualand) і Мундомар (Mundomar). У місті Бенідормі, розташованому у провінції Аліканте, 17 років тому з’явився Мундомар – благодійний центр допомоги людям із психічними відхиленнями й емоційними травмами. Записатися до медичної установи може кожен охочий, щоправда, не дивуйтеся, якщо черга дійде через кілька років. Адже дуже багато людей мріють, щоб їх лікували не доктори, а дельфіни. З 2001 року у місцевому дельфінарії плавали 2200 пацієнтів. Програми для них розробляли індивідуально. Сюди часто звертаються батьки дітей із синдромом Дауна, а також ті, хто страждає на аутизм і навіть після паралічу. Будь-який турист може відвідати захопливе шоу, а то й поплавати разом із дельфінами.

До речі, саме тут можна отримати підтвердження тому, наскільки розумні дельфіни. Їх не піддають жорсткому контролю чи дресируванню, вони граються з дітьми під час сесії, тому що їм це до вподоби. Збоку спілкування дитини з дельфіном здається справжнім чудом природи, нібито відбулася довгоочікувана зустріч близьких друзів.kkx_3874.jpgФото pattayadolphinarium.com

В Акваленд часто звертаються люди, котрі хочуть зняти стрес у важкі життєві моменти. Дельфінотерапія тут має наукову основу. Експерт-біолог Катарина Монріаль досліджувала акустичні властивості звуку. Вона акцентувала увагу на спілкуванні матері й дитини, порівнюючи його з еволюцією звуку, який видають дельфіни при народженні. Так у процесі дослідження в Акваленді з’явилася програма з дельфінотерапії, націлена на дітей із психологічними проблемами. Лікарі спільно з вчителями розробляють захопливу програму, котра більше нагадує подорож у світ чудес, ніж щоденне лікування.

Ізраїль

Іноді діти страждають від психологічного насильства в сім’ях, часом – від цькування в школі. Зазвичай батьки чи родичі, котрим небайдужа доля дітей, звертаються до психологів, щоб ті допомогли пережити душевні травми. Але останнім часом дедалі більше дорослих привозять своїх дітей в Ізраїль, щоб поспитати щастя на сеансах дельфінотерапії.

Дельфінячий риф розташований у місті Ейлат. Далеко не кожному відомо, що тут щоранку відбуваються сеанси дельфінотерапії. Провідні ізраїльські психологи і психотерапевти відправляють на південь країни своїх пацієнтів. Дехто воліє спілкуватися з дельфінами близько року. В особливо запущених випадках, коли на тлі стресу постраждали мова і соціальні функції, може знадобитися до чотирьох років. Поза сумнівом одне: ніхто не повертається з Ейлата колишнім.dolphin1.jpgФото pattayadolphinarium.com

Про досвід, отриманий під час дельфінотерапії, навіть знімають фільми. Так, наприклад, відома історія хлопчика на ім’я Марк, котрого побили підлітки. Дитина отримала серйозні травми і втратила здатність говорити. Марк лікувався в Ейлаті кілька років і після одужання вирішив залишитися в Дельфінячому рифі, щоб доглядати за своїми рятівниками. Ця історія стала сюжетною основою для кінострічки «Більше, ніж дельфін» (Dolphin Boy, режисери Д. Менкін і Й. Нір), котра має популярність у вузьких колах у багатьох країнах світу.

Мексика

У Мексиці немає медичних центрів, де лікарі розробили б програму для пацієнтів. Але є багато місць, де туристам на десерт пропонують дельфінотерапію. Найбільш популярне – Долфін Дискавері (Dolphin Discovery). Компанію у плаванні скалдуть дельфіни, ламантини й морські леви.

Сеанси дельфінотерапії зазвичай відбуваються на Острові жінок в Канкуні, розташованому на крайній північній точці Мексики, а також у Пуерто Авентурас на найбільшому острові країни Косумель.imgonline-com-ua-Compressed-HnQAJUK0gLm.jpgФото pattayadolphinarium.com

Балі, Індонезія

А от на Балі експерти в галузі дельфінотерапії серйозно ставляться до вирішення проблем. Принаймні місцеві докториговорять про випадки зцілення від паралічу, різноманітних невралгічних недуг, а також про допомогу пацієнтам, які пережили інсульт.

У північній частині Балі є готель, спеціально обладнаний для сеансів дельфінотерапії. Melka Excelsior Hotel Resort дає змогу всім бажаючим двічі на день проводити час із дельфінами, а для тих, хто знаходить в собі сили прокинутися на світанку, просто спостерігати за тим, як поводяться ці тварини.

Головне фото hotelmousai.com.mx

Вам это будет интересно:
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мехіко: від пірамід до хмарочосів
Згідно зі статистикою більшість туристів, що відвідують Мексику, «відводять на столицю» лише день-два і їдуть далі, особливо не надаючи місту увагу. OUTLOOK вважає, що це не найкраще рішення, адже Мехіко здатне закохати в себе всерйоз і надовго. Найбільш популярні відмазки «проскочити» Мехіко: нестерпна спека, перенаселеність, кримінал...
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Декілька граней багатогранного Бостона
Враження про це місто багато в чому залежить від того, де ви були до зустрічі з ним. Після Лос-Анджелеса Бостон може здатися дуже діловим і культурно насиченим, після Нью-Йорка – дещо провінційним і старомодним. Але в будь-якому разі він має яскраве та поважне обличчя массачусетського джентльмена.
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Ми там були: Нью-Йорк, Вашингтон і Маямі
Так склалося, що в Америці дві столиці – офіційна і фактична. Київський контекстний менеджер Богдан Янчев побував в обох і розповів нам про дух цих міст, про їхні пам’ятки і про те, чим вони є в реальності. Гадаєте, Нью-Йорк просякнутий дорогими парфумами, а у Вашингтоні, окрім полежати на травичці біля Білого дому, і робити нічого? Ви помиляєтесь!
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Таксі по-нью-йоркському
Наступним героєм нашого циклу про міський транспорт-символ стало жовте таксі Нью-Йорка. Без цих яскравих і неймовірно маневрених машин просто неможливо уявити Велике Яблуко, а надто його центр – Мангеттен. Здається, що «шашечок» тут більше, ніж людей.
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ковзкі забави: Найкращі вуличні ковзанки світу
З криги зводять готелі і висікають фонтани з білим вином, роблять самовари і навіть гасові лампи. Фотографи пішли ще далі: призвичаїлись використовувати сухий лід для створення ефекту диму й туману в кадрі. Напередодні свят OUTLOOK підготував для вас добірку про найпопулярніші льодові арени світу.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Кордони не перешкода: найбільш відомі анклави світу
Сьогодні OUTLOOK подорожує по найцікавішим з точки зору географії та адміністративного управління містам і країнам, які є анклавами, повністю розташовуючись на територіях інших держав.
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
Закрыть
Outlook facebook page