RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Вартові пустелі: палаци Йорданії

Вартові пустелі: палаци Йорданії

Багато років вони стоять на посту. Побиті, скалічені, без друзів, яких залишили на полі бою, вони все ще вдивляються в далечінь, чи не наближається ворог? І щодня гублять по крихті свої спомини. Загалом у пустелях Йорданії доживають свій вік близько тридцяти палаців і замків. Колись величні, вони наводили жах і викликали містичний трепет, та й зараз спроможні зачарувати мандрівника.

Їх будували на перетині торгових шляхів з метою оборони рубежів і просто для знаті, щоб правляча верхівка мала змогу втекти від міської метушні, усамітнитися і насолодитися пустельними вітрами або ж поринути у гультяйство в компанії друзів. Йорданські палаци називають взірцем ранньоісламської архітектури. Виконані в найкращих греко-римських і персидських традиціях, вони дивують мозаїками, фресками і різьбленими кам’яними прикрасами. Звичайно, з часом колишня розкіш постаріла, посипалась, десь її порушили вандали або ж будівлі просто були пошкоджені у боях. Але вони збереглися досить добре, щоб сучасники мали змогу гідно оцінити майстерність і смак зодчих, та й щоб зрозуміти, чим жили люди, чим захоплювалися, чому поклонялися в ті далекі часи.petra-jordan-bdef79c13c3c.jpgФото lonelyplanet.com

Більшість палаців у пустелі були збудовані на початку нашої ери. Не всі вони використовувалися для ведення бойових дій. Частина з них була торговельними центрами, місцем відпочинку для численних караванів, їх використовували для зустрічі «цивілізованої» частини земель з бедуїнами, у них відбувалися зібрання численних племен, де обговорювали сільськогосподарські питання, приймали мандрівників, укладали договори, шлюби. Багато із цих комплексів розташовані на схід від столиці Йорданії Аммана і, маючи автомобіль, їх можна оглянути за пару днів.

Один із палаців, що найкраще збереглися, – Кусейр-Амра. Його велич визнано на світовому рівні, і його взято під опіку ЮНЕСКО. Він прекрасний своїм внутрішнім убранством. Стіни і стелі Кусейр-Амра й досі прикрашають унікальні не типові для арабської культури фрески, а в окремих покоях підлогу вкрито мозаїкою. Збереглися на його території й окремі будівлі – Палац Задоволення і парні лазні. Прикметно, що ті, хто зводив цей палац, подбали і про прохолодне повітря, створивши щось подібне до кондиціонера. Так кімнати, призначені для пополудневого сну, оснащені потрійним дахом. quseir-amra-world-heritage-jordan.jpgФото nationalgeographic.com

Один із найбільших пустельних замків – Каср Харрана. У ньому за необхідності могли розміститися чотири сотні людей. У його стінах немало вікон-прорізів, а його віддалене від торгових шляхів розташування свідчить, що цей палац мав оборонний характер. Зовні він нагадує чіткий прямокутник зі спостережними вишками в кожному кутку. У двоповерховій будівлі багато житлових кімнат з арками-сховищами, які наводять на думку про шафи і комоди. Має палац і внутрішній двір.b42844_982b861bf68c4d4a8ecce6bc19b854f5.jpgФото anastasiavladimirova.wixsite.com

Каср Аль Халлабат вражає своїми розмірами. Створений із вапняку, він слугував для охорони підступів до столиці. Це скоріше комплекс, що включає водойму, резервуари і лазні, мечеті і сам замок. На території Каср Аль Халлабата археологи й досі знаходять багато предметів побуту набатійської культури. Свого часу правитель Умаядів зробив палац своєю резиденцією, при цьому багато прикрасив його мозаїками і фресками.Qasr_Al-Hallabat_(Mosque).jpgФото wikiwand.com

Найбільш дальній із палаців, розташованих на кордоні з Іраком, – Аль Азрак. Колись у цій місцевості були великі запаси води, буйна рослинність і багатий тваринний світ. Аль Азрак слугував стоянкою для численних караванів перед тривалими переходами по пустелі. Він невеликий, але годинами можна стояти перед його масивними різьбленими кам’яними дверима. Кожна з його стулок важить більш ніж тонну, але вони й досі легко ковзають у петлях, і будь-яка людина може їх легко відкрити легким дотиком руки.desert_castles_azraq_fort.jpgФото atlastours.net

Аджлун достатньо молодий палац серед пустельних арабських форпостів. Його збудували на горі з метою охорони залізних рудників, захисту від хрестоносців і охорони торгових шляхів між Йорданією і Сирією. Свого часу він служив ще й поштою. Через нього летіли голуби, доставляючи повідомлення на Близькому Сході. Саме завдяки Аджлуну листи з Каїра в Дамаск і назад потрапляли за один день. Всередині палацу панує повний хаос, але дуже продуманий. В Аджлуні повно хаотично розташованих кімнат, сходів, прорізів, щоб ворог, потрапивши сюди, міг заблукати. Стіни палацу усіяні «вікнами смерті». Із них на завойовників лили гарячу смолу й олію.thumb_9385381_cover_header.jpegФото musement.com

Яскравим нагадуванням про хрестоносців слугують замки Карак та Шобак. Перший із них – темний лабіринт із численними підйомами і спусками, масивними склепіннями і великим підземеллям, схованим за масивними дверима. Замок знаменитий тим, що рицарі, перебуваючи в ньому, змогли близько півсотні років тримати оборону. Однак із цього замку розпочався занепад руху, коли в ході боротьби хрестоносців і місцевих племен господаря Карака захопили у полон і обезголовили. Шобак нині оточений плантаціями фруктових дерев. Він напівзруйнований. Його потрійні двері не встояли під натиском ворога, і Шобак був зруйнований всього через третину століття після зведення. На вцілілих стінах і досі можна прочитати імена всіх володарів цього укриття. DyBbtrbVsAAfBAr.jpg
Фото twitter.com

Головне фото petra-desert-marathon.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Амман – місто на 19 пагорбах
Половина населення йорданського королівства живе в Аммані. Розгалужене передмістя, стрункі проспекти, гарні будинки з величезними супутниковими антенами, оливкові дерева і навіть позолота на дверях. Такі його заможні околиці. У тісному центрі Аммана зосереджено традиційні ремісничі майстерні та крамнички, кафе й численні історичні та культурні пам'ятки.
Монсеррат: у гості до янголів
Якщо зазирнути в записники мандрівників, котрі готуються вирушити до Іспанії, то після популярної Барселони другою позицією в списку неодмінно буде Монсеррат. Монастирська гора є обов’язковою для візиту і у місцевих мешканців, вони вважають за потрібне бодай раз на рік відвідати релігійне серце Каталонії.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Закрыть
Outlook facebook page