RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Тель-Авів ніколи не спить

Тель-Авів ніколи не спить

Автор: 14.04.2015 | Ізраїль
Ізраїльтяни, розповідаючи про свою країну, часто примовляють, що працювати треба у Хайфі, вчитися в Єрусалимі, ну а відпочивати – в Тель-Авіві, бо ночі там не менш яскраві, ніж дні. Останні років 15-20 Тель-Авів, або, як ласкаво кажуть місцеві, «Тельчик», вважається Меккою клубного життя і за популярністю та розмахом «рухів» не поступається ані Ібіці, ані Лондону з Маямі...

Останні років 15-20 Тель-Авів, або, як ласкаво кажуть місцеві, «Тельчик», вважається Меккою клубного життя і за популярністю та розмахом «рухів» не поступається ані Ібіці, ані Лондону з Маямі, тому чимало трендів і понять про те, як правильно й модно відпочивати, приходять у світ саме звідси. Outlook не так давно повернувся з Тель-Авіва, тож може відзначити головні тенденції тамтешніх тусовок.

Погода – не перешкода

Певно, ніхто не сперечатиметься, що тель-авівським клабберам неймовірно пощастило з кліматом – майже завжди тепло, зими у звичному розумінні немає, море з білосніжними пляжами в пішій досяжності освіжає, тож чого іще бажати? Місцеві тусовщики відзначили це ще в минулому столітті і привнесли у світову культуру таке явище, як «опен ейри», або messibat teva на івриті, що означає вечірки просто неба. Частенько вони відбуваються просто на знаменитій набережній Яффо (на найменш людних її відрізках) або на території північного порту, де можна потанцювати на дерев'яних хвилях. Щоправда, ці місця вже надто заїжджені – веселощі можуть перервати о 5-ій ранку бігуни та інші прихильники здорового способу життя. Тому глобальніші тусовки зазвичай проводять на березі Середземного моря, але в клубах чи на майданчиках за містом. Іноді охочих відірватися заносить навіть у пустелі.

Та ж прекрасна погода дозволяє веселитися на численних дахах і публічних вертолітних майданчиках. Найчастіше такі заходи під назвою roof parties влаштовуються «для своїх», тому, якщо почуєте, що хтось промовив «мессіба», вечірка, треба йти за ним, і тоді матимете шанс потрапити на цікаве паті. Від європейських аналогів вони відрізняються тим, що муніципалітет міста, в принципі, не проти подібного, але після заходу сонця дахи мають бути порожніми (іноді це правило порушують). Тому, гуляючи Тель-Авівом, нерідко можна помітити, як люди веселяться на даху посеред білого дня, насолоджуючись неймовірними краєвидами. У шабат таке явище взагалі повсюдне, і «руфити» іноді приходять усією родиною.

Встигнути все

Останнім часом у столиці Ізраїлю, здебільшого в невеликих готелях і хостелах, де зупиняється чимало молодих іноземців, набирає популярності особливий pub/bur/club crawling. Його сенс полягає в тому, що протягом вечора ти не просто тиняєшся закладами, а відвідуєш тільки культові місця. Для туриста, який уперше в Тель-Авіві, це найкраща нагода ознайомитися з усіма принадами клубного життя міста за одну ніч, до того ж зробити це максимально ощадливо: 85-100 шекелів з людини, і це не тільки гарантований вхід у 5 місць, а ще й один безкоштовний алкоголь у кожному. Враховуючи, що в деякі клуби лише вхід коштує 45-50 шекелів, пропозиція досить вигідна. Тим паче, для гостей самого хостелу або готелю, який влаштовує такий похід, вхідний квиток коштує ще дешевше. Найчастіше ці перегони по барах і танцполах відбуваються в четвер і неділю.

Відпочинемо по-тихому

Головний і найбільш креативний тренд сьогоднішнього клубного життя Тель-Авіва – це так звані «тихі вечірки». Їх проводять як на відкритих майданчиках, так і в пентхаусах численних хмарочосів. Ідея в тому, що вони розв’язують відому всім проблему, коли танцювати і розмовляти одночасно не виходить, адже зазвичай музика надто гучна і максимум, на що може розраховувати відвідувач, це вигуки типу «чірс» і «вау» та зірваний на ранок голос. Тихі ж вечірки починаються з того, що всі охочі залишають якийсь документ на вході, а натомість отримують радіонавушники. Далі виходять на танцпол, на чолі якого діджеї, і крутять усіма частинами тіла в абсолютній тиші, бо колонки вимкнено, а музика з пультів потрапляє тільки в навушники. Якщо пісня знайома всім, то сотні голосів ще й підспівують, і це теж справляє неймовірне враження. Ну а коли хочеться з кимось заговорити, можна зняти навушники і мило поспілкуватися просто на танцполі.

Корисна інформація для незабутнього клаббінгу:

- Хоч рівень життя в Ізраїлі високий, мало хто може собі дозволити багато випивати саме в клубах. Тому і бідні, і багаті не соромляться заходити до танцбарів формату «пре-паті», де і вхід безкоштовний і можна дешево «розігрітися». Культовими вважаються "Шесек" і "Делі";

- якщо ви опинилися в столиці Ізраїлю наодинці – це не привід не веселитися. Сміливо вирушайте у Флорентин – модний та андеграундний район, де прийнято танцювати скрізь: у квартирах, на вулицях на тлі графіті, в численних барах. Загалом, навіть коли решта Тельчика засинає, Флорентин ще й не думає лягати;

- найвідоміші клуби Тель-Авіва, де хоч раз має «відірватися» справжній клаббер – «Block» і «The Breakfast Club» разом з прилеглим до нього баром «Milk». Будьте готові до того, що в цих та інших солідних місцях існує реальний фейс-контроль і вас можуть не пустити, бо ви не дотрималися дрес-коду. На щастя, чого-чого, а вечірок і закладів у місті повно, тому можна податися до інших.

Вам это будет интересно:
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Ізраїль: зупинки в Галілеї
У Нижній Галілеї розкинувся Назарет – місто, де Діва Марія отримала Благу звістку і де жив Ісус Христос. І це – не єдиний факт, який притягує паломників з усього світу до Галілеї. Учені-релігієзнавці підрахували, що вісім з одинадцяти чудес Христос здійснив саме в цих краях, багатих архітектурними пам'ятками.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
Розкіш і блиск. Біржа діамантів в Тель-Авіві
Алмазну біржу в Ізраїлі називають «державою в державі»: у бізнес-комплексі зосереджено тисячі компаній, щодня тут укладають безліч угод. Сюди ж приходять туристи, що приїхали в Тель-Авів з різних куточків світу, щоб відвідати музей алмазів імені Гаррі Оппенгеймера і поспостерігати за тим, як відбувається огранювання каменів і вершаться долі діамантів.
10 маловідомих фактів про Ізраїль
Об'їхавши цю маленьку за площею, проте надзвичайно цікаву країну, наша команда OUTLOOK підготувала добірку незвичайних фактів про неї. Ви ж не знали, що на івриті звичного нам равлика @ називають «штруделем»? Тож читайте далі, і ми розкриємо інші цікавинки, про які ви й не підозрювали!
Аромати та смаки: від сучасного Сарона-маркет в Тель-Авіві, до старого ринку Шука в Єрусалимі
Коли потрапляєте в нове місце, зовсім не обов'язково купувати оглядову екскурсію по місту: сходіть на ринок - і «все» зрозумієте ... Кольори. Смаки. Запахи. І люди. Галасливі, колоритні і справжні. Саме там ви дійсно пізнаєте темперамент країни.
Точка на карті: музей Ілани Гур
Складання маршрутів для сучасних туристів вже давно виходять за межі класичного розуміння поїздок за кордон. Мандрівники сьогодні є настільки вибагливими, що стандартний набір — історичні місця та крамниці з сувенірами скоро турагенціям пропонувати буде нікому, адже попит зростає не на традиційні екскурсії, а на отримання емоцій.
Незвичайні шкільні уроки різних країн світу
На честь сьогоднішнього свята - Дня знань ми вирішили розповісти Вам, які незвичайні предмети належить освоїти учням у різних країнах світу! Гризти граніт науки, осягаючи основи алгебри і геометрії, або запам’ятовувати роки правління монархів, гортаючи підручники з історії, – буденна справа для школярів.
Незвичайна терапія: дельфіни знімають стрес
Як позбутися стресу й отримати море задоволення? Дельфінотерапія – дієвий засіб проти емоційного болю. Прогулянка разом з цими мешканцями морів здатна принести безмежну кількість емоцій і навіть розширити межі розуму… Принаймні так твердять прибічники цього напрямку. Отже, в які країни найкраще вирушити, щоб лікуватися за методом дельфінотерапії?
Герцлія – сонце з відтінком luxury
Якщо відмотати час, на 8 століть назад, ми б опинилися в Аполлонії – скромному грецькому портовому містечку. Нині ж на цьому місці всього в десяти кілометрах від Тель-Авіва ніжиться курорт, де поєднується теплота середземноморського сонця і туристичні інвестиції. OUTLOOK побував у Герцлії... і радить бронювати квитки вже зараз!
ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю з режисером Дороном Пазом
OUTLOOK вдалося поспілкуватися з ізраїльським режисером Дороном Пазом, котрий представив у Києві свою нову роботу «Єрусалим». Про спосіб пошуку натхнення через заголовки в журнальних статтях, перспективу кінематографу загалом і про причини вельми стриманого ставлення до критиків читайте далі у матеріалі!
Посольства Болгарії та Ізраїлю відкрили в Києві виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії
Посольство Республіки Болгарія та Держави Ізраїль в Україні, а також Департамент культури Київської міської державної адміністрації та Національний історико-архітектурний музей "Київська Фортеця" відкрили виставку, присвячену долі євреїв у Болгарії.
Стартапи з Ізраїлю: найкращий ресурс – це мізки
Про фантастичну підприємливість представників єврейського народу і вміння заробляти буквально на всьому у всі часи складали легенди. Наше двадцять перше століття, коли бізнесом з кожним днем займаються дедалі більше і більше людей по всьому світу, також не стало винятком. Якщо говорити про успішність жителів Ізраїлю, достатньо лише поглянути на їхні прибуткові і неймовірно креативні стартапи.
Закрыть
Outlook facebook page