Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань

Втім, з офіційним днем народженням ігристого довелося ще почекати – у 17 столітті далеко не всі ємності можна було використовувати задля таких цілей. Тиск всередині пляшки сягав 6,3 кг на один квадратний сантиметр, а це майже у три рази більше, ніж вшині автівки! Тільки в 1800-му році аптекар - історія запам'ятала його як «Франсуа з Шалона» - винайшов сучасну міцну пляшку з темного скла.
Ігристе досьє:
Швидкість вильоту короку - 14 метрів в секунду, а висота - 12 метрів.
Дротяна вуздечка, що утримує корок, називається «мюзле». Її довжина стандартна - 52 см.
У середньому в одному флаконі міститься приблизно 200-250 мільйонів бульбашок. Саме здатність пузиритися впродовж десяти годин після відкупорювання переважно свідчить про якість шампанського
Фахівці не рекомендують жінкам пити шампанське з помадою на губах – у ній містяться речовини, що роблять деякі смакові якості напою менш виразними.
Версальський договір, підписаний в 1919-му році не тільки регламентував життя мільйонів людей після Першої Світової, а й узаконював використання слова «шампанське». Згідно з домовленістю, таку назву може мати тільки те вино, яке було зроблено в провінції Шампань. Тим не менш, у багатьох країнах, наприклад, в США і в СРСР, в законах були лазівки, що дозволяли виробникам не зважати на правила.
Залежно від вмісту цукру у напої його поділяють на: брют (до 0,3%), сухе (3 %), напівсухе (5 %), напівсолодке (8 %) та солодке (10 %). Також існують варіанти «екстра». Наприклад, екстрабрют - цукор туди взагалі не додають.
Складно уявити автомобільні перегони без шампанського і п'єдесталу з обливанням. Першим так «привітав» з фінішем суперників і оточуючих американець Ден Герні. У 1967-му році він переміг у марафоні «24 години Лемана»... і отримав від організаторів пляшку нашого ігристого «іменинника». З тих часів цієї традиції свято дотримуються навіть під час змагань у мусульманських країнах - для цього виготовляють спеціальні шипучі безалкогольні напої.
Виноград для шампанського повинен бути або білим (шардоне), або червоним (піно нуар або піно меньє). Його слід збирати сааме тоді, коли рівень кислоти вище за рівень цукру. До речі, в провінції Шампань максимальний урожай становить 13 тонн з гектара. Більше для виробництва напою збирати заборонено через неминучу втрату якості.
Фольга, що вінчає корок пляшки, з'явилася не відразу, а лише в 19-му столітті, і спочатку вона виблискувала на своєму місці не тільки заради краси. Крім естетики - вона повинна була відлякувати щурів, що мешкали у тогочасних підвалах и нерідко розбивали пляшки.
Гусари і кіногерої завжди полюбляли справляти враження на дам, відкорковуючи пляшки шаблею або ж ефектно стріляючи короком догори. Втім, якщо для вас на першому місці саме смакові якості – наслідувати такий приклад не радимо. Відкорковуйтешампанськеякомога тихіше, тоді ігристий напій не втратить вуглекислоту. За справжній шик вважається той випадок, коли під час процедуривильоту короку звук по гучності схожий на шепіт або видих. Перевірте власноруч!