RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань

Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань

Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».

Втім, з офіційним днем народженням ігристого довелося ще почекати – у 17 столітті далеко не всі ємності можна було використовувати задля таких цілей. Тиск всередині пляшки сягав 6,3 кг на один квадратний сантиметр, а це майже у три рази більше, ніж вшині автівки! Тільки в 1800-му році аптекар - історія запам'ятала його як «Франсуа з Шалона» - винайшов сучасну міцну пляшку з темного скла.

Ігристе досьє:

Швидкість вильоту короку - 14 метрів в секунду, а висота - 12 метрів. 

Дротяна вуздечка, що утримує корок, називається «мюзле». Її довжина стандартна - 52 см. 

У середньому в одному флаконі міститься приблизно 200-250 мільйонів бульбашок. Саме здатність пузиритися впродовж десяти годин після відкупорювання переважно свідчить про якість шампанського

Фахівці не рекомендують жінкам пити шампанське з помадою на губах – у ній містяться речовини, що роблять деякі смакові якості напою менш виразними.

Версальський договір, підписаний в 1919-му році не тільки регламентував життя мільйонів людей після Першої Світової, а й узаконював використання слова «шампанське». Згідно з домовленістю, таку назву може мати тільки те вино, яке було зроблено в провінції Шампань. Тим не менш, у багатьох країнах, наприклад, в США і в СРСР, в законах були лазівки, що дозволяли виробникам не зважати на правила.

Залежно від вмісту цукру у напої його поділяють на: брют (до 0,3%), сухе (3 %), напівсухе (5 %), напівсолодке (8 %) та солодке (10 %). Також існують варіанти «екстра». Наприклад, екстрабрют - цукор туди взагалі не додають.

Складно уявити автомобільні перегони без шампанського і п'єдесталу з обливанням. Першим так «привітав» з фінішем суперників і оточуючих американець Ден Герні. У 1967-му році він переміг у марафоні «24 години Лемана»... і отримав від організаторів пляшку нашого ігристого «іменинника». З тих часів цієї традиції свято дотримуються навіть під час змагань у мусульманських країнах - для цього виготовляють спеціальні шипучі безалкогольні напої.

Виноград для шампанського повинен бути або білим (шардоне), або червоним (піно нуар або піно меньє). Його слід збирати сааме тоді, коли рівень кислоти вище за рівень цукру. До речі, в провінції Шампань максимальний урожай становить 13 тонн з гектара. Більше для виробництва напою збирати заборонено через неминучу втрату якості.

Фольга, що вінчає корок пляшки, з'явилася не відразу, а лише в 19-му столітті, і спочатку вона виблискувала на своєму місці не тільки заради краси. Крім естетики - вона повинна була відлякувати щурів, що мешкали у тогочасних підвалах и нерідко розбивали пляшки.

Гусари і кіногерої завжди полюбляли справляти враження на дам, відкорковуючи пляшки шаблею або ж ефектно стріляючи короком догори. Втім, якщо для вас на першому місці саме смакові якості – наслідувати такий приклад не радимо. Відкорковуйтешампанськеякомога тихіше, тоді ігристий напій не втратить вуглекислоту. За справжній шик вважається той випадок, коли під час процедуривильоту короку звук по гучності схожий на шепіт або видих. Перевірте власноруч!

Вам это будет интересно:
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
12 облич Південної Кореї
Колись висловити своє невдоволення грубістю чи скупістю господарів, а то й звернутися до якось божества з нескромним побажанням корейські селяни мали змогу лише в танці, вдягнувши при цьому маску. Зберігаючи свою анонімність, люди розігрували сцени з життя, плакали і сміялись. А наприкінці вистави доля нагороджувала хороших героїв і карала лиходіїв.
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Вироби з соломки
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво виготовлення виробів з соломки, про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Що вони їдять: Алжир
OUTLOOK радий представити нашу "найсмачнішу рубрику", тексти якої будуть цікаві не тільки гурманам і кухарям, а й усім, хто любить пізнавати щось нове. Сьогодні ми зазирнемо на алжирські кухні та розповімо про традиційні і найбільш популярні страви цієї прекрасної країни.
Східна музика суфіїв: Кавалі
«Кохання виникає, коли ти дивишся в очі іншої людини і бачиш в них Бога», - так перекладаються рядки однієї з арабських пісень, що називається Кавалі. Їхнє авторство приписують східним мандрівникам суфіям, котрі, намагаючись знайти сенс існування, босоніж сходили півсвіту. У подорожах вони складали пісні, в яких розповідали про те, що їм довелося пережити.
Забуте мистецтво: чайна церемонія в Кореї
Після прогулянки жвавими вулицями Сеула хочеться розслабитися в кафе за чашкою ароматного чаю, але де там: хороші чайні є тільки при буддійських монастирях і на богемній пішохідній вулиці Інсадон. Чайна церемонія в Кореї, несумісна із суворим розпорядком офісів і фабрик, неохоче йде в маси, залишаючись радістю мудреців і привілеєм владик.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
Тут пахне Різдвом
Різдво – одне з найкрасивіших і улюблених свят в Європі й готуються до нього задовго і ґрунтовно! Різдвяні базари, вкриті яскравими гірляндами, новорічними іграшками і блискучою мішурою створюють святкову атмосферу урочистості. Цією вражаючою красою пощастило помилуватися фотографу Роману Маткову, і сьогодні через фото-добірку він ділиться передсвятковим настроєм з читачами OUTLOOK!
Новий рік по-своєму. Традиції святкування в різних країнах світу
У переддень святкової лихоманки ми взяли сани, запрягли туди оленів і пробігли планетою, щоб дізнатися, як саме той чи інший народ зустрічає Новий рік! Наприклад, італійці відзначають свято у ніч проти першого січня. Відомі своїм темпераментом і емоційністю, здається, вони по-іншому просто не вміють жити...
Макулеле: танцюють – аж іскри летять!
Коли перші переселенці з Африки навідалися до Бразилії, вони привезли запальні дійства в країну, що жила за принципом «Життя – це карнавал». Як пояснювали жителі Африки, танок маку леле з’явився в середовищі, де раби змушені захищатися від посягань господарів. А тому в народі майстрували палиці і ножі, причому зброю тримали в руках навіть під час танців…
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Що вони їдять: Азербайджан
У нашій сьогоднішній рубриці, присвяченій кулінарним традиціям різних країн – Її Величність їжа Азербайджану. Чому до неї треба ставитися з такою шанобою, ви знаєте, якщо вже бували і їли там. Ну, а якщо ні – читайте в OUTLOOK.
Гра аристократів. Крикет
Вищий світ Англії та крикет – майже як чай з молоком. Можуть існувати й порізно, та разом все-таки «смачніше». А якщо ви досі плутаєте крикет, крокет і крокети, не хвилюйтеся – зараз все пояснимо.
Калаші: дивовижний народ в горах Пакистану
Переглядаючи «Дискавері» або інші науково-популярні телепрограми, здається, що нашу планету вже давно досліджено і вивчено вздовж і впоперек. Але деякі феномени, які трапляються в житті, буквально ошелешують. Як, приміром, той факт, що в горах Гіндукушу в оточенні ісламських держав уже кілька тисячоліть ізольовано живе загадковий білявий народ калаші...
Майстерклас з приготування вареників для Клубу дружин послів від проєкту OUTLOOK та кулінарного експерта Євгена Клопотенко
За ініціативи Клубу дружин послів “Ambassador’s Spouses Club” проєкт OUTLOOK організував кулінарний майстерклас з ліплення вареників від українського шеф-кухаря, співвласника ресторану “100 років тому вперед” Євгена Клопотенка.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Діжон очима Ірини Плескач
Франція надто велика і різнопланова країна, щоб побачити лише Париж і померти. Після кількох днів у місті Монмартра та Єлисейських полів можна собі дозволити вибратися в менш розрекламовані місця. Скажімо, відносно недалеко від столиці розкинулось бургундське містечко з назвою Діжон. Воно цілком гідне, аби його відвідали, і здатне приємно дивувати. Не дарма кажуть: маленьке, та вдатненьке.
У Києві відбувся транскордонний молодіжний табір «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі»
З 5 по 8 листопада 2019 року у рамках проєкту відбулись заходи, до участі в яких долучились студенти та викладачі з Білорусі й України, поважні гості та дипломати​.
Закрыть
Outlook facebook page