RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: Дизенгоф

Історія однієї вулиці: Дизенгоф

Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.

Прогулянки по Дізенгоф – настільки популярні та обов'язкові не лише для туристів, а й для жителів Тель-Авіва, що навіть вигадано спеціальне слово, яке на івриті позначає це заняття – «леїздангеф». Узагалі, уявити місто без цієї вулиці, названої на честь одного із засновників міста, його першого мера Меїра Дізенгофа, украй складно. Своїми гамірними й душевними кав’ярнями впереміш із шалено дорогими, модними магазинами та кінотеатрами вона уособлює весь Тель-Авів – динамічний, різноманітний і веселий. Історія вулиці почалася разом з історією самого міста, заснованого фактично в минулому столітті. Дорога, котра набула згодом форми вулиці, спершу поєднувала молодий Тель-Авів із древнім портовим містом Яффою. Після їхнього об'єднання 1950 року в єдиний муніципалітет початкове логістичне призначення вулиці поступово перебрали інші магістралі, а сама Дизенгоф стала променадною і торговельним трикілометровим центром ділової столиці Ізраїлю.kctp00019-jaffa-neighbourhood-tel-aviv-israel-grant-4.jpg
Фото theculturetrip.com

Вулиця є і прихистком для міської богеми, і місцем, де клерки та менеджери можуть відпочити від виснажливої роботи. Цьому сприяє наявність тут великої кількості всіляких барів і шинків, а також загальна приваблива атмосфера, яку доповнюють музиканти, художники і море, яке раз по раз визирає між будинками, нагадуючи, що в Тель-Авіві треба не тільки працювати, а й відпочивати. Сьогодні головні визначні пам'ятки Дізенгоф – це геть різні за своїм призначенням об'єкти, тому на кожному варто зупинитися окремо. Серце вулиці, однойменну дворівневу площу, прикрашає футуристичний водограй «Вогонь і вода», який виграє барвами і співає.street_dog_fruits_israel_stand_telaviv_fuji_bulldog-308934.jpg!d.jpeg
Фото pxhere.com

Його автором є видатний ізраїльський скульптор Яків Агам, котрий нині живе в Парижі. На нижньому рівні площі щовівторка і п'ятниці збирається неймовірна за духом і фактурою барахолка, торгівля на якій іде всіма мовами світу. На прилавках поряд з дешевими дрібничками лежать справжні витвори мистецтва – прикраси, книжки, музичні інструменти, церковне начиння. Від криків і галасу через якийсь час стає зле, тому товчок важливо залишити вчасно, аби прийти до тями і десь неподалік випити щойно вичавленого соку.

А тимчасом можна роздивитися будівлі двох легендарних тель-авівських кінотеатрів – «Естер» і «Хен», буквально просякнутих кіношною атмосферою. Саме вони першими приваблювали на Дізенгоф людей і створювали вулиці променадний образ. З кіно, до речі, пов'язаний ще один цікавий факт: 1979 року знаменитий ізраїльський режисер Аві Нешер зняв документальну стрічку «Дізенгоф 99», присвячену улюбленій вулиці. Другим магнітом за вагомістю після кінотеатрів стало відкриття тут у 1970-х величезного на той час торговельного центру «Дізенгоф». Його ще в 1930-х роках задумував перший мер, мріючи перетворити Тель-Авів на типове західне місто. Саме тому тут буквально розцвів баугаус, а сама вулиця та її околиці нагадують радше швейцарські й німецькі, тільки ще і з морем під боком. До слова, тут навіть є цікавий музей, присвячений цьому напряму архітектури.image004-85.jpg
Фото layoftheland.online

Сьогодні, як і півстоліття тому, більшу частину будівель і приміщень на Дізенгоф займають всілякі майстерні та крамнички, які доповнилися ще й модними дизайнерськими шоурумами. До речі, кожен другий з них – весільний, тому здається, що тут постійно одружуються, і, як жартують самі місцеві, «якщо закривається весільний салон, значить, на його місці потрібно відкрити новий». Серед інших незвичайних об'єктів можна виділити загадковий Центр Кабали, який, за словами тельавівців, регулярно відвідує Мадонна, і Палац чаю – справжній бутик-музей, присвячений популярному напою. Якщо у вашому графіку знайдеться час для прекрасного, обов'язково відвідайте тутешній театр або концертний зал, один з найкращих у регіоні за акустикою.

І хоча в наші дні в Тель-Авіві є більш розкручені та ошатні вулиці, місцеві обожнюють саме Дізенгоф, адже у кожного з нею пов'язані якісь особливі спогади і враження. Тому нею варто бодай раз прогулятися від початку й до кінця, щоби перейнятися тель-авівським духом і дістатися, нарешті, моря.

Головне фото booking.com

Вам это будет интересно:
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
ФОТОПРОЕКТ: Голодним не втечеш. Барвисті базари Ізраїлю
За підтримки Представництва Міністерства туризму Ізраїлю в Україні OUTLOOK побував у цій неймовірній країні. Сьогодні ми ділимося з Вами яскравими фото з міських ринків! Місцевий колорит навіть крізь знімки на екрані дозволяє поринути у цю автентичну і неймовірно "смачну" атмосферу! Насолоджуйтесь!
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Єрусалим: місто, яке постало з попелу
У кам'яні стіни Єрусалима, обведені золотим контуром, вкарбувалися колоритні легенди і релігійні вірування. Їх пожвавлюють гучні розмови торговців, котрі розмістилися біля Яффських воріт Старого міста. OUTLOOK розповість вам про п'ять місць, що їх обов'язково потрібно відвідати в Єрусалимі.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Вручення вірчих грамот Президенту України новопризначеними главами місій
1 жовтня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в Апостольського нунція, послів Держави Ізраїль та Латвійської Республіки.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
Історія однієї вулиці: Брівібас
Сьогодні в нашому циклі, присвяченому найцікавішим вулицях планети, ми розповімо про Брівібас – головну та одну з найцікавіших вулиць Риги. Старе місто Риги – справжня перлина латвійської столиці, яка прекрасно збереглася.
Ейлат: Оаза задоволень
Ейлат навалюється на гостя зненацька, немов буря в пустелі. Серед пісків і скель розквітає сад земних задоволень, камені, оплавлені жаром легенд, набувають дару мови, а в стрімкому калейдоскопі веселощів прорізаються паростки мудрості царя Соломона. Блукаючи поглядом по безтурботному плесу вод на березі Ейлатської затоки, кожен стає філософом, а після кількох ковтків пряного коктейлю – навіть поетом!
Крилаті символи народів
У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Саме про них далі в OUTLOOK. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
Закрыть
Outlook facebook page